”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”
S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.
Industriarbetarnas tidning
Den borgerliga regeringen skär ned statens anslag till arbetsmiljöforskningen i Hässleholm med hälften.
– Vi förstår inte varför, säger professor Gunnar Skarping på Arbetsmiljökemi i Hässleholm.
I år, 2006, får isocyanatforskningen i Hässleholm 6,7 miljoner kronor i direkt anslag från staten. Bakom beslutet stod en enhällig riksdag, lika enhällig som när riksdagen våren 2004 uttalade att den då hotade forskningen skulle fortsätta.
Men för 2007 vill alltså den borgerliga regeringen skära ned anslaget till 3,35 miljoner. Forskarna i Hässleholm har frågat varför, men inte fått något svar.
– Man har ju tidigare enhälligt beslutat om detta. Det har aldrig varit politisk oenighet om vår forskning. Att det skulle ha ändrats nu förstår jag inte, säger Gunnar Skarping.
För att få klarhet frågade riksdagsledamoten Anders Karlsson (s) i en interpellation utbildningsminister Lars Leijonborg varför regeringen ”… har bestämt sig för att skära ned anslaget som de facto en enig riksdag har beslutat om?”
Anders Karlsson såg nedskärningen som ett led i regeringens nedskärningar på arbetsmiljöområdet, med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och budgetminskningen för Arbetsmiljöverket som de största exemplen.
Lars Leijonborg hänvisade till att miljarder tillförs forskningen på universiteten genom regeringens politik. Men han ansåg inte att det funnits något löfte om att de 6,7 miljonerna till Hässleholm skulle vara permanenta, utan att det var en tillfällig höjning för 2006.
Beslutet om anslaget till Hässleholm togs i budgetförhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet på hösten 2005. Vänsterpartiets dåvarande budgetförhandlare Lars Bäckström understryker att avsikten var ett permanent anslag.
– Så kom vi överens, det har varit meningen hela tiden att denna forskning skulle få 6,7 miljoner per år.
Dagens Arbete har dessutom tagit del av samarbetspartiernas interna överenskommelse, och i den står under rubriken isocyanater:
”Isocyanatforskningen vid Arbetsmiljökemi i Hässleholm kommer även fortsättningsvis att finansieras med 6,7 mnkr per år via regleringsbrevet för Stockholms Universitet.”
Nyckelorden här är ”per år.”
Den borgerliga regeringen är naturligtvis inte bunden av dessa överenskommelser, men som framgår ovan ger man en annan bild av vad som varit överenskommet.
För Hässleholms kommun är frågan mycket viktig. Även där resulterade valet i en ny, borgerlig majoritet. Men den slår vakt om forskningen och har i brev till regeringen protesterat mot nedskärningen. Utan att få gehör.
Nytillträdda kommunalrådet Lars Olsson (c) tänker driva frågan vidare och ta kontakt med näringsminister Maud Olofsson (c).
Under tiden funderar forskarna på framtiden. Gunnar Skarping vill inte spekulera i eventuella nedskärningar utan pekar på sakfrågan, den forskning som pågår:
– Förekomsten av partiklar blir alltmer aktuellt med tanke på de strängare krav som ställs på utemiljön, inte minst effekterna av trafiken. Men partiklar förekommer i väl så stora mängder på arbetsplatserna, särskilt industrin. Inte lika omskrivet när det gäller arbetsmiljön, men väl så stort problem.