Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Halverat anslag till isocyanatforskningen

Den borgerliga regeringen skär ned statens anslag till arbetsmiljöforskningen i Hässleholm med hälften.
– Vi förstår inte varför, säger professor Gunnar Skarping på Arbetsmiljökemi i Hässleholm.

I år, 2006, får isocyanatforskningen i Hässleholm 6,7 miljoner kronor i direkt anslag från staten. Bakom beslutet stod en enhällig riksdag, lika enhällig som när riksdagen våren 2004 uttalade att den då hotade forskningen skulle fortsätta.

Men för 2007 vill alltså den borgerliga regeringen skära ned anslaget till 3,35 miljoner. Forskarna i Hässleholm har frågat varför, men inte fått något svar.

– Man har ju tidigare enhälligt beslutat om detta. Det har aldrig varit politisk oenighet om vår forskning. Att det skulle ha ändrats nu förstår jag inte, säger Gunnar Skarping.

För att få klarhet frågade riksdagsledamoten Anders Karlsson (s) i en interpellation utbildningsminister Lars Leijonborg varför regeringen ”… har bestämt sig för att skära ned anslaget som de facto en enig riksdag har beslutat om?”

Anders Karlsson såg nedskärningen som ett led i regeringens nedskärningar på arbetsmiljöområdet, med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och budgetminskningen för Arbetsmiljöverket som de största exemplen.

Lars Leijonborg hänvisade till att miljarder tillförs forskningen på universiteten genom regeringens politik. Men han ansåg inte att det funnits något löfte om att de 6,7 miljonerna till Hässleholm skulle vara permanenta, utan att det var en tillfällig höjning för 2006.

Beslutet om anslaget till Hässleholm togs i budgetförhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet på hösten 2005. Vänsterpartiets dåvarande budgetförhandlare Lars Bäckström understryker att avsikten var ett permanent anslag.

– Så kom vi överens, det har varit meningen hela tiden att denna forskning skulle få 6,7 miljoner per år.

Dagens Arbete har dessutom tagit del av samarbetspartiernas interna överenskommelse, och i den står under rubriken isocyanater:

”Isocyanatforskningen vid Arbetsmiljökemi i Hässleholm kommer även fortsättningsvis att finansieras med 6,7 mnkr per år via regleringsbrevet för Stockholms Universitet.”

Nyckelorden här är ”per år.”

Den borgerliga regeringen är naturligtvis inte bunden av dessa överenskommelser, men som framgår ovan ger man en annan bild av vad som varit överenskommet.

För Hässleholms kommun är frågan mycket viktig. Även där resulterade valet i en ny, borgerlig majoritet. Men den slår vakt om forskningen och har i brev till regeringen protesterat mot nedskärningen. Utan att få gehör.

Nytillträdda kommunalrådet Lars Olsson (c) tänker driva frågan vidare och ta kontakt med näringsminister Maud Olofsson (c).

Under tiden funderar forskarna på framtiden. Gunnar Skarping vill inte spekulera i eventuella nedskärningar utan pekar på sakfrågan, den forskning som pågår:

– Förekomsten av partiklar blir alltmer aktuellt med tanke på de strängare krav som ställs på utemiljön, inte minst effekterna av trafiken. Men partiklar förekommer i väl så stora mängder på arbetsplatserna, särskilt industrin. Inte lika omskrivet när det gäller arbetsmiljön, men väl så stort problem.

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

”Allt går så ohyggligt fort”

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

”Ta tillbaka beslutet om utdelning”

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

2

”Bara att börja röjningsarbetet”

GÄSTKRÖNIKA”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

”Inga vinst­utdel­ningar under krisen. Ok?”

DEBATTTa nu chansen och visa på ett krisledarskap där ni kommer bli ihågkomna som hjältar – inte som giriga direktörer som sätter vinsten först, skriver industriarbetaren Kennet Bergkvist.

1

”Denna dag, liksom de flesta denna vecka, är det ganska öde”

LäsarbildenLars-Eric Jönsson på Tetra Pak i Lund om hur hans jobb har påverkats av Coronakrisen.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Läs hela bevakningen av Coronakrisen här

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

Nya regler ska ge fler rätt till a-kassa

a-kassaDen som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Klä dig för ett friskare jordklot

Våra svällande garderober är en värre klimatbov än flyget. Aldrig förr har vi köpt så mycket – och slängt så mycket – kläder. Men du kan kombinera mode och klimat.

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

Info om coronaviruset på flera språk

Nyheter om det nya coronaviruset i Sverige på english, العربية, suomeksi, Soomaali, فارسی|دری, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielelä och på lätt svenska.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktie­utdelningar”

DebattDet är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Regionala skyddsombud

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Replik | RSOAtt kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

KRÖNIKAKrönika, Alexandra Pascalidou. 

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Tryggare med jobb hos bolagen

TRENDBROTT.Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Så kan du själv byta olja på bilen

Tips från proffsetAtt byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

"Jag gillar det kluriga, att lösa saker”

ProfilenNatur och industri får inspirera när Bea Olsson skapar. Drivved från Klarälven blir lyktor, lampor och möbler.

I dag corona – då spanska sjukan

HistoriaI dag är det coronaviruset som spökar i avtalsrörelsen – för hundra år sedan var det spanska sjukan. DA:s Harald Gatu fördjupar sig i en tidigare sjukdomsspridning, som tvingade fackföreningsrörelsen till en svårbemästrad försvarsstrid.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.