Industriarbetarnas tidning

Halverat anslag till isocyanat­forskningen

19 december, 2006

Den borgerliga regeringen skär ned statens anslag till arbetsmiljöforskningen i Hässleholm med hälften.
– Vi förstår inte varför, säger professor Gunnar Skarping på Arbetsmiljökemi i Hässleholm.

I år, 2006, får isocyanatforskningen i Hässleholm 6,7 miljoner kronor i direkt anslag från staten. Bakom beslutet stod en enhällig riksdag, lika enhällig som när riksdagen våren 2004 uttalade att den då hotade forskningen skulle fortsätta.

Men för 2007 vill alltså den borgerliga regeringen skära ned anslaget till 3,35 miljoner. Forskarna i Hässleholm har frågat varför, men inte fått något svar.

– Man har ju tidigare enhälligt beslutat om detta. Det har aldrig varit politisk oenighet om vår forskning. Att det skulle ha ändrats nu förstår jag inte, säger Gunnar Skarping.

För att få klarhet frågade riksdagsledamoten Anders Karlsson (s) i en interpellation utbildningsminister Lars Leijonborg varför regeringen ”… har bestämt sig för att skära ned anslaget som de facto en enig riksdag har beslutat om?”

Anders Karlsson såg nedskärningen som ett led i regeringens nedskärningar på arbetsmiljöområdet, med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och budgetminskningen för Arbetsmiljöverket som de största exemplen.

Lars Leijonborg hänvisade till att miljarder tillförs forskningen på universiteten genom regeringens politik. Men han ansåg inte att det funnits något löfte om att de 6,7 miljonerna till Hässleholm skulle vara permanenta, utan att det var en tillfällig höjning för 2006.

Beslutet om anslaget till Hässleholm togs i budgetförhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet på hösten 2005. Vänsterpartiets dåvarande budgetförhandlare Lars Bäckström understryker att avsikten var ett permanent anslag.

– Så kom vi överens, det har varit meningen hela tiden att denna forskning skulle få 6,7 miljoner per år.

Dagens Arbete har dessutom tagit del av samarbetspartiernas interna överenskommelse, och i den står under rubriken isocyanater:

”Isocyanatforskningen vid Arbetsmiljökemi i Hässleholm kommer även fortsättningsvis att finansieras med 6,7 mnkr per år via regleringsbrevet för Stockholms Universitet.”

Nyckelorden här är ”per år.”

Den borgerliga regeringen är naturligtvis inte bunden av dessa överenskommelser, men som framgår ovan ger man en annan bild av vad som varit överenskommet.

För Hässleholms kommun är frågan mycket viktig. Även där resulterade valet i en ny, borgerlig majoritet. Men den slår vakt om forskningen och har i brev till regeringen protesterat mot nedskärningen. Utan att få gehör.

Nytillträdda kommunalrådet Lars Olsson (c) tänker driva frågan vidare och ta kontakt med näringsminister Maud Olofsson (c).

Under tiden funderar forskarna på framtiden. Gunnar Skarping vill inte spekulera i eventuella nedskärningar utan pekar på sakfrågan, den forskning som pågår:

– Förekomsten av partiklar blir alltmer aktuellt med tanke på de strängare krav som ställs på utemiljön, inte minst effekterna av trafiken. Men partiklar förekommer i väl så stora mängder på arbetsplatserna, särskilt industrin. Inte lika omskrivet när det gäller arbetsmiljön, men väl så stort problem.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.