Industriarbetarnas tidning

Norrsundet får ny ägare?

28 oktober, 2007

Skrivet av

Om Stora Enso vill kan Norrsundet leva vidare med en ny ägare. Enligt vad Dagens Arbete erfar finns i dagsläget en mycket seriös intressent till det nedläggningshotade pappersbruket norr om Gävle.
– Det är en känd person i industrikretsar, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Redan samma dag som nedläggningsbeskedet skakade om brukets 325 anställda, fick Pappers lokale ordförande Örjan Larsson veta att det fanns en seriös köpare till bruket.

Men enligt honom är Stora Enso inte intresserat av en försäljning.

– På min direkta fråga fick jag ett nekande svar. De menar att konkurrensen om råvaran inte försvinner med en ny ägare.

Från Pappers centralt reagerade man stark på nedläggningsbeslutet. I direkt anslutning till beskedet sade förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg att han var både ”förvånad och djupt bedrövad” över beskedet ”inte minst med tanke på att bruket är lönsamt”.

I samma veva avkrävdes Stora Enso ett löfte om att man som ägare är beredd att ta sitt fulla sociala ansvar för de anställda.

– En lönsam verksamhet borde rimligen vara möjlig att driva vidare. Om inte Stora Enso omprövar sitt beslut förutsätter jag att de är villiga att medverka till att en annan intressent får möjlighet att driva verksamheten vidare, skrev Pappers ordförande i en kommentar till nedläggningsbeskedet.

Den personen finns nu. Och det lär handla om en person med stora kunskaper om bruket som är beredd att gå in.

– Det är en person med stor branschkännedom, bekräftar Jan-Henrik Sandberg. Jag hade ett samtal med honom i lördags och han sade att han behövde någon vecka på sig att räkna på en eventuell affär.

Men hur ser du på att Stora Enso verkar ointresserat av en försäljning och bland annat pekar på konkurrensen om vedråvaran?

– Jag tycker att deras bekymmer väger lätt mot samhällsintresset och att hålla Norrsundet vid liv. En nedläggning skulle slå sönder hela samhället och ta bort försörjningsmöjligheterna inte bara för dem som jobbar där.

– Det handlar ju om många andra som är beroende av bruket och indirekt får sin försörjning därifrån.

Från kommunens sida har man redan förklarat sig villiga att hjälpa till med omställningsåtgärder. I Jan-Henrik Sandbergs öron låter det lite defensivt.

– Det är inte acceptabelt med en nedläggning och bruket måste i första hand få en chans med en ny ägare, säger han. Från Pappers sida kommer vi att rycka i alla trådar vi kan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.