Industriarbetarnas tidning

”Stora Ensos problem är självförvållade”

21 november, 2007

Skrivet av

Pappers avdelningar inom Gävle-Dala-distriktet riktar starkt kritik mot Stora Ensos hantering av Norrsundets massafabrik. De kallar nedläggningen den ”mest cyniska” man sett på senare år och ställer sig helt bakom Norrsundets krav på försäljning.

Det var vid distriktets möte i Hofors den 20 november, som bruken i distriktet – Kvarnsveden, Fors, Norrsundet, Korsnäs, Hallstavik, Skutskär och Grycksbo – antog ett gemensamt uttalande riktat mot Stora Enso.

Brukens fackliga representanter menar att Stora Enso länge brottats med lönsamhetsproblem som till stor del varit självförvållade.

”En rad affärer har gjorts, samtliga med en sällsynt dålig timing. Inköpet av Consolidated Paper i USA har kostat koncernen tvåsiffriga miljardbelopp, energitillgångarna såldes just innan energipriserna rusade i höjden, och koncernen har även avyttrat sitt skogsinnehav, i ett läge då vedpriserna var på väg uppåt”, sägs det i uttalandet.

Facken menar att det är förvånande att aktieägarna under en följd av år ”accepterat att koncernen på ett så flagrant sätt förstört kapital, och dessutom belönat koncernens högre chefer med stora bonusutbetalningar”.

Denna kapitalförstöring fortsätter nu med nedläggningen av den lönsamma massatillverkningen i Norrsundet.

”Stora Enso vägrar dessutom att sälja fabriken, trots att seriösa köpare finns, med hänvisning till att man inte vill ha konkurrens om vedråvaran.”

”Att ödelägga ett helt samhälle, och att göra hundratals personer arbetslösa, av de här skälen, är bland det mest cyniska vi sett under senare år”, konstaterar facken.

De menar att industrier som läggs ned på grund av olönsamhet, är en naturlig del av strukturförändringar i samhället. Men att lönsamma industrier stängs ”med skäl som grundar sig på tillfälliga svängningar i något så rörligt som vedtillgången, saknar motstycke”.

De församlade facken kräver därför att jobben ska räddas kvar, orten Norrsundet få leva kvar och att bruket bjuds ut till försäljning. Dessutom kräver de också av regeringen att se till att landet får en skogspolitik som innebär ”konkurrensneutralitet när det gäller vedråvaran”.

Så är inte fallet i dag menar undertecknarna.

”I dag subventioneras vedanvändning för bränsle- och enegiändamål, vilket undandrar vedråvara från skogsindustrin. På sikt kan detta komma att hota hela näringen.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.