Industriarbetarnas tidning

Nytt lönesystem lyfte Skoghall

11 mars, 2008

Skrivet av

Skoghall är en av snabbklättrarna på 2007 års lönelista inom pappersindustrin. Peter Östergren, avdelningsordförande på bruket, menar att det är omgörningen av det tidigare ”ålderdomliga” lönesystemet på driften som börjar visar resultat.

Nya lönesystem brukar ge utdelning i statistiken. I fjol var det Skutskärs bruk som tog ett jättekliv uppåt tack vare att de sjösatte ett nytt lönesystem under 2006. Medan exempelvis massabruket Vaggeryd Cell med sina cirka 30 anställda fick dryga 1 000-lappen mer i månaden, tack vare en bra storhelgsuppgörelse.

På årets lista, som alltså gäller löneläget 2007, finns det flera bruk som tar rejäla kliv uppåt. Värö, Frövi, Piteå, Skoghall, Gruvön och Aspa är några exempel.

Stora Enso-bruket utanför Karlstad, tar ett rejält hopp från 21:a till 11:e plats på listan och snittar på 22 266 kronor i månaden.

– Förändringarna görs i tre steg under ett par, tre års tid. Jag kan tänka mig att en del redan slagit igenom i statistiken, säger Peter Östergren.

Så Skoghall kommer att fortsätta klättra på listan?

– Ja det tror jag. Vi är ju dessutom ett av världens ledande kartongbruk och bör ha lön i förhållande till det.

På Frövi, utanför Örebro, som numera ingår i Korsnäskoncernen, knorrade avdelningsordförande Pelle Eriksson i höstas över lönegapet till kamraterna i Gävle.

Nu visar de nya siffrorna att bruket gått upp fem placeringar och numera är sexa på listan. Snittlönen ligger på 22 666 kronor i månaden, en ökning mot fjolåret på drygt 1 100 kronor.

– Hur har det gått till, undrar Pelle Eriksson. Vi har inte fått en endaste krona utöver det centrala avtalet. Den uppgörelsen gav oss 803 kronor mer i månaden.

Enligt den nya statistiken har skillnaden mot Korsnäs minskat?

– Ja som statistiken ser ut, men vad det handlar om i vårt fall är att företaget skickat hem ett antal medlemmar som jobbat dagtid. Det höjer snittet för dem som är kvar.

– Dessutom har vi outsourcat hela vår lokalvård. De låg inte heller i lönetopp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.