Industriarbetarnas tidning

Nya krav hotar sammanslagning

24 april, 2008

Skrivet av

Kraven från Skogs- och Träfackets sydsvenska avdelningar håller på att stjälpa GPS-utredningen. Det menar Lars-Göran Johansson, ordförande på Grycksbo och ledamot i Pappers förbundsstyrelse.
– Med de krav som förs fram blir det inte bara svårt att få med Pappers på vagnen, utan helt omöjligt, menar han.

Om några dagar, på tisdag och onsdag nästa vecka, samlas förbundsstyrelserna i Skogs- och Träfacket, Grafikerna och Pappers. Då ska de sista finjusteringarna av den så kallade GPS-utredningen göras. Lagom till det mötet har de sydsvenska avdelningarna inom Skogs- och Träfacket (avdelningarna 12,13 14,15 och 17) inkommit med en kravlista till styrgruppen för utredningen.

I kravlistan finns synpunkter på bemanningen, avgifter, förhandlingar, var de nya avdelningskontoren ska placeras, hur förbundsfullmäktige ska se ut, ombudsmännens förtroendeuppdrag och mycket annat.

I ett inlägg på GPS egen hemsida skriver Lars-Göran Johansson en sur replik:

”När man läst hela denna kravlista … får man lätt uppfattningen att det är ett nytt Skogs- och Träfack vi ska bilda, inte något helt nytt.”

Lars-Göran Johansson menar att alla tre förbunden fått göra stora kompromisser och anpassningar i utredningsarbetet, så att verksamheten ska fungera hos alla.

Då Skogs- och Träfacket är större än de två andra ingående förbunden, ”… blir man lite rädd när man läser vad som nu krävs”, funderar Lars-Göran Johansson.

”Är detta vad som kommer, i form av motioner redan till den första ordinarie kongressen i det ny förbundet”, undrar han och avslutar med orden ”Då vill inte jag vara med på sammanslagningsvagnen längre!”

Har du stängt dörren helt för ett nytt förbund?

– Nej, jag tänker avvakta och se också vad vår egen utredning om Pappers framtid kommer fram till. Men de här avdelningarnas krav har inte förbättrat GPS-utredningens möjligheter.

Hur ser du på kraven – håller Skogs- och Träfackets avdelningar själva på att stjälpa ett samgående?

– Det är inga små justeringar som krävs och som jag redan skrivit; Är det ett nytt Skogs- och Träfack de vill ha?

Till de krav som Lars-Göran Johansson kommenterar hör exempelvis kravet på att utöka bemanningen på de eventuellt blivande avdelningskontoren.

– Ökade kostnader är lika med ökad avgift, konstaterar Lars-Göran Johansson. Redan i det nuvarande förslaget ligger en ökning av förbundsavgiften för Pappers medlemmar på 37,5 procent (från 0,8 till 1,1 procent). Ska man dessutom ta ut en avdelningsavgift, som de här avdelningarna vill, ökar avgiften för Pappers medlemmar med minst 12,5 procent !

Men också kravet på att avdelningen ska sitta på förhandlingsmandatet och dessutom vara lokal part innebär för Pappers del att den avtalsmodell som nu råder försvinner på lite sikt.

Med den diskussion som nu blossat upp blir nästa veckas möte den första prövningen på vägen mot sammanslagsningskongresserna i september.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.