Industriarbetarnas tidning

”GPS hade varit spännade”

21 maj, 2008

Skrivet av

Besvikelse och lite sorg. Det är Pappers ordförande Jan-Henrik Sandbergs känslor efter Pappers nej till att gå samman med Grafikerna och Skogs- och Träfacket.
Jag har sett många fördelar med det projekt som nu inte blev av, säger han.

Efter ett par års utredande tog det stopp. Pappers förbundsstyrelse har efter många om och men beslutat sig för att fortsätta på egen hand. Den egna utredningen ”Pappers framtid” vann större gehör i förbundsstyrelsen än den så kallade GPS-utredningen som förespråkade ett helt nytt förbund.

Hur reagerade ordförandena i de två andra förbunden på Pappers avhopp?

– De blev naturligtvis besvikna, det märktes tydligt. Och det kan jag förstå. Det kändes som om vi var nära att gå i mål med GPS-utredningen.

– Nu föreslår en enig förbundsstyrelse vår extrakongress att avslå GPS-utredningens förslag. Jag står bakom beslutet, men kan ändå inte låta bli och känna en viss besvikelse. Det fanns många hägrande möjligheter i projektet.

Enligt Jan-Henrik Sandberg känns det som om man kommit fram till ett oantastligt, men ändå lite tråkigt resultat.

– Min personliga reflektion är att det på nåt sätt varit roligare om resultatet blivit ett nytt förbund. Men ändå, sakargumenten talar sitt tydliga språk. Vi bör stå kvar som eget förbund.

När du talar om sakargument, kan du peka ut något speciellt?

– Utredningen sjösattes för att vi såg en del problem framför oss. Vikande medlemsantal, farhågor för vår fackliga och ekonomiska styrka.

– Nu har ”Pappers framtid” visat att det finns några tämligen enkla åtgärder för att bota problemen. Det leder inte till något nyskapande, men till att förbundet inte hotas ekonomiskt på det sätt vi befarat.

Jan-Henrik Sandberg kallar åtgärderna i ”Pappers framtid” för finputs av det som redan finns och som heller inte ändrar på rådande organisation.

– Sånt vi värdesätter som korta beslutsvägar, medlemsnära arbetssätt.

Enligt honom hade säkerligen GPS-utredningen gått att genomföra, men det fanns oklara punkter just runt arbetssättet.

– GPS-projektet lovade mycket gott inför framtiden, men innehöll många osäkerhetsfaktorer och riskmoment. Vi väljer att ta det säkra före det osäkra.

De risker som Pappers sett, förutom att det medlemsnära arbetssättet känts lite svårare att bevara i ett nytt storförbund, är också medlemsavgiftens storlek och den organisation som finns i Pappers.

– Invändningarna mot GPS har varit att det kan bli mer byråkratiskt med krångligare beslutsvägar. Det undviks genom att stå kvar som eget förbund.

Du har sagt att GPS har den största framtiden men också innebär de största riskerna, medan Pappers framtidsutredning är den som rymmer minst framtid men också är det minst riskfyllda?

– Gör man något helt nytt finns det oanade möjligheter samtidigt som riskerna är stora. Nu är det inte så att Pappers saknar framtidsmöjligheter. Vi har vårt Pappers och fortsätter som förut.

– Samtidigt saknar ”Pappers framtid-alternativet” många av de risker som förknippas med GPS. Vi har gjort en avvägning och fastnade för den egna utredningen som innehåller den bästa och säkraste blandningen, den största riskminimeringen.

Med det här beslutet stängs dörrarna för vidare samarbete med de forna GPS-kamraterna?

– Nej, jag tror att det finns goda möjligheter att samarbeta på olika sätt. Vi kan till exempel odla en gemensam avtalspolitik, ha ett gemensamt uppträdande i branschfrågor.

Har de andra två förbundsordförande, Kjell Dahlström och Tommy Andersson, förståelse för Pappers beslut och sätt att resonera?

– Ja, delvis, men inte fullt ut. Man fattar nog bara om man varit verksam i just Pappers. Vi har en särskild kultur och ett visst arbetssätt, som inte kan förstås om man själv inte varit med i Pappers.

Du stack ut huvudet i förra numret av Dagens Arbete runt de två olika alternativen och framhöll ”Pappers framtid” som det fega alternativet. Är Pappers förbundsstyrelse numera en samling fegisar?

– Det byggde på vilket mod som krävs för att tänka fritt för att kunna utvärdera alternativen. Det är lätt att se fördelar i sånt som är enkelt och välbekant. Lätt att se nackdelar i det obekanta.

– För att tränga in i fördelarna med ett helt nytt förbund, måste man ha modet att rensa bort sin konservatism, sina fördomar och sin överdrivna försiktighet.

– I ett sånt resonemang tyckte jag det var riktigt att hävda att det ena alternativet var modigt och det andra fegt. Det riktade sig inte mot person, utan det var ett sätt att uttrycka sig för att verkligen få folk att tänka efter. Inte fatta beslut förrän båda vägarna prövats med öppet sinne.

När förstod du att vinden vände runt sammanslagningen? Var det i samband med distriktsmötena under våren?

– I Pappers har GPS-alternativet haft motvind, mer eller mindre, hela tiden. Från början var förståelsen för GPS-tanken minimal. Men efter ett tag kändes det som om folk vågade se möjligheterna.

– Sen vände det igen när GPS-utredningen blev klar. Då fanns ett antal konkreta förslag, som man antingen kunde glädjas åt eller reta sig på. Många av de konkreta förslagen innehöll kompromisser. Ser man då sånt man inte gillar från den egna horisonten, ja då växer motståndet.

– Det här händer varje gång man försöker skapa något som inte funnits tidigare.

Detta i kombination med att det krävs 2/3 majoritet på extrakongressen för att få igenom ett beslut måste ha känts som en rejäl uppförsbacke?

– Ja. Å andra sidan kan man inte tänka så mycket på det när man är inne i en utredning.

– Men det är alltid svårt att få kvalificerad majoritet för ett förslag, oavsett vad det handlar om. Vid en sån här förändring är det ännu svårare. I synnerhet som vi trots allt hade ett gott utgångsläge som eget förbund.

Ser du GPS-utredningen som en belastning i ditt fortsatta arbete som förbundsordförande?

– Nej, det gör jag inte. Vissa personer har retat upp sig rejält på mig under utredningsarbetet. Jag har satt en ära i att framhålla tänkbara fördelar med GPS.

– Jag har sagt att det förslag som har motvind, kommer jag att hjälpa på traven och det har gällt för GPS-utredningen. Jag har gjort som lovat.

– Men jag tror att folk kommer att förstå mitt handlande och jag känner inte några större bekymmer. Lite skäll får man ta ibland, det hör till.

Har motståndet mot ett nytänkande förvånat dig?

– Nej, egentligen inte.

Du leder en trygg, konservativ organisation?

– Ja, det finns ett stort inslag av konservatism i Pappers. Till en del är det befogat eftersom det är ett bra förbund med ett bra arbetssätt. Det är klart att man inte ska släppa det bara för att det dyker upp nya idéer.

Nu när beslutet är fattat, vad känner du då. Har den stora tomheten infunnit sig?

– Något utrymme för tomhet finns inte. En massa praktiska frågor väntar. Jag har tyckt att GPS-projektet varit spännande och varit en utmaning för att försöka hitta en framtid för förbundet.

– Men även om jag ställer upp på och varit med om att formulera förbundsstyrelsens beslut, kan jag ändå känna en viss besvikelse över att det här nya inte gick att få till. Det hade varit fan så mycket roligare att medverka till.

– Det är en personlig känsla som egentligen inte ska vägas in i det krassa beslutsfattandet. Men så är det, besvikelse, nästan lite sorg över att det nu är över.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.