Industriarbetarnas tidning

Maratondebatt före omstritt val

14 maj, 2008

Skrivet av HARALD GATU MARCUS JOHANSSON

Det omdiskuterade valet av ny avtalssekreterare i IF Metall utlöste ett maraton på kongressen. Drygt 30 talare äntrade talarstolen för att säga något om sin kandidat.

Valberedningens ordförande Svante Bylund redogjorde för hur valberedningen resonerat när den förordat Veli-Pekka Säikkälä, framför Tommy Thunberg. Avtalssekreteraren ska vara smörjmedlet i kontakterna med LO och de andra facken inom industrin. Han ska också kunna hantera världen utanför facket.

– Veli-Pekka är prövad. Han fick och tog ansvaret.

Martin Collander, Norra Älvsborg inledde själva debatten med att ge sitt stöd åt sin förre arbetskamrat på Saab Automobile i Trollhättan, Veli-Pekka Säikkälä.

Men sedan följde en lång rad inlägg för motkandidaten Tommy Thunberg.

Harry Rantakyrö, Malmfälten var först ut bland Thunbergs anhängare:

– När det centrala avtalet var skrivet utbröt en vild strejk I denna turbulens kom Tommy Thunberg till oss, åkte ner på 900 meter och många befarade att han inte skulle komma upp igen. Men han var välkommen åter.

– När sedan gruvavdelningarna hade ett gemensamt möte om avtalet.

– Efter femton minuters utskällning fick han ordet, var lugn och sansad när han redogjorde för innehållet i det centrala avtalet. Och han gjorde det mycket förtroendefullt. Just dessa förmågor som behövs för en avtalssekreterare.

Per Schekl, Södra Sörmland ansåg att Thunberg levde upp till kravet på lyhördhet och utvecklat demokratiskt sinnelag. Kjell Persson, Hälsingland, Lars Sundström, Norra Västerbotten, Thomas Hurtig, Nordvästra Skåne, Camilla Andersson, Mellersta Skåne, Martin Eriksson, Renate Almén ,Västra Gästrikland, Mikael Sjödin, Mellersta Norrland, Anders Ovemar, Höga Kusten talade också för Thunberg.

Det gjorde också förbundsstyrelseledamoten Monika Theodorsson, Norra Älvsborg med förflutet från Säikkäläs arbetsplats, Saab Automobile.

Bert Johansson, Norrbotten läxade upp de förbundsanställda som offentligt gett sitt stöd till Veli-Pekka Säikkälä.

– Det har varit mycket tråkigheter kring det här valet. Tyvärr har det försigått påtryckningar. Det är faktiskt kongressen som väljer kandidat, inte de anställda. De förbundsanställda ska verkställa kongressens beslut.

Christian Berghage, Västra Värmland tyckte det var bra med två kandidater:

– Ett tecken på väl utvecklad demokrati i vårt förbund. Det är en styrka att ha två så duktiga kandidater. För oss är det helt naturligt att välja Tommy Thunberg. Vi vill ha en avtalssekreterare som har erfarenhet från små och medelstora arbetsplatser.

Ronny Nilsson, Norra Skåne tyckte också det var bra med två kandidater.
.
– För länge sedan fanns det konkurrens om topposterna i facket som skapade stort engagemang. Jag tycker förbundet missar möjligheten att visa att vi är ett stort starkt förbund som har flera duktiga kandidater till på de viktiga posterna. Det är demokrati.

– För mig har Tommy Thunberg visat på en oerhörd styrka trots att han utsatts for enorma påtryckning. Respekt!

Martin Gunnarsson, Östbo talade för Veli-Pekka Säikkälä:

– Han kom och förhandlade centralt efter ett omfattande varsel. Det hade varit tuffa lokala förhandlingar och de centrala var inte lättare.

– Viljan att göra upp var imponerande och jag stärktes av Veli-Pekkas insikter. Han erbjöd sig också komma till medlemsmötet för att vara måltavla för den tuffa uppgörelsen.

Gunnarsson påminde också om Säikkäläs insatser i förhandlingarna mot General Motors om Trollhättans framtid.

– Uppgörelsen kan inte beskrivas på ett annat sätt än en triumf för svensk fackföreningsrörelse.

Esbjörn Petersson, Mellersta Kalmar stödde Säikkälä med stöd av valberedningens resonemang. Detsamma gjorde Stefan Jönsson, Västra Kronoberg.

Mikael Sällström, Göteborg:

– Vårt repskap stöder enhälligt Veli-Pekka. Det finns en omvärld som trycker på och en bilindustri som är hårt utsatt. Veli-Pekka har visat sig bestått provet och bekänt färg.

Maria Grehagen Hedberg, Stockholm talade för Veli-Pekka efter att ha sett hans insatser i förhandlingsdelegationen för teknikavtalet.

Arne Löfving, Göteborg var ytterligare en göteborgare som talade för Veli-Pekka.

– Vi är på väg att försvaga en ny avtalssekreterare. Man brukar säga att operationen lyckades, men patienten dog. Det här försvagar förbundet. Den som väljs kommer att möta motparten med gipsade armar.

– Situationen är olycklig. Jag tror valberedningen har gjort ett bra jobb och därför yrkar jag bifall till valberedningens förslag.

Olle Ludvigsson, förbundsstyrelsen:

– Ett av de viktigaste valen vi haft på länge. Posten kräver kunskap och erfarenhet. Jag har haft förmånen att följa många personer i förbundshuset. Jag har sett Veli-Pekka agera.

– Han har bred erfarenhet från lokalt, centralt och internationellt arbete. Inför nästa avtalsrörelse lämnar många erfarna förbundet. I det här läget tvekar jag inte sekund på vem av kandidaterna som är mest kompetent. Nämligen Veli-Pekka.

Conny Holm, förbundsstyrelsen:

– Det handlar om en av de viktigaste posterna. Och valet berör oss alla. Vi har två duktiga kandidater som ställs mot varandra. Jag känner båda ganska väl. Men Veli-Pekka har jag känt sedan 80-talet. Jag tror det är viktigt att vi hänsyn till helheten. Precis som valberedningen gjort. Därför yrkar jag bifall till Veli-Pekka.

Therése Larsson, Mälardalen talade också för Veli-Pekka Säikkälä liksom Stockholmsavdelningens Tore Larsson:

– En borgerlig offensiv riktas mot fackföreningsrörelsen. Precis som tidigare gjorts i USA och Storbritannien. Vi måste betänka situationen. Gunnar Sträng är inte finansminister. Vi kan inte hålla på och peta på det här jävla sättet.

– Det har påståtts att valberedningen är odemokratisk, jag var med och valde den på förra kongressen. Valberedningen har gjort ett arbete med hänsyn till hela organisationen. Det avgörande är hur vi håller samman fackföreningsrörelsen inför den gigantiska attack vi är utsatt för. Med bakgrund till detta förordar jag och min avdelning valberedningens förslag.

Cristian Delgado, Göteborg:

– Jag är ny i kongressammanhang. Jag vet att det finns runt 100 nya kongressombud. Vi är osäkra, vad ska vi rösta på. Då är det skönt att valberednings förslag finns. Jag ställer mig bakom valberedningens förslag.

Texten korrigerad 14 maj.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.