Industriarbetarnas tidning

”Satsa på järnvägen”

23 maj, 2008

Skrivet av

Satsa på järnvägen och kasta förslaget om kilometerskatt i papperskorgen. Det kravet ställde Pappers förbundsårsmöte när de under fredagen träffades på Rönneberga kursgård på Lidingö.

Pappers menar att den egna industrin är hårt pressad för tillfället. Priserna på el och massaved har rusat iväg och nu hotar även kostnaderna för transporter att skena.

Förbundet pekar på den kostnadsnackdel som redan finns inom branschen genom det geografiska läget – uppskattningsvis 400 kronor per ton jämfört med europeiska bruk.

Nu ser Pappers två förslag framför sig, som kan fördyra transporterna rejält. Dels nedläggningar av olika järnvägssträckningar, dels kilometerskatten på transporter.

Kilometerskatten kommer att slå direkt på virkespriserna, befarar Pappers.

Förbundet har redan tidigare efterlyst satsningar på järnväg för att skapa alternativ till främst landsvägstransporter.

”I stället pågår en översyn av järnvägsnätet i syfte att lägga ner vissa sträckningar”, skriver Pappers i sitt uttalande.

De pekar också på ett exempel:

DVVJ, som går genom dalsländska landskapet, via fyra bruk.

”En nedläggning av denna sträckning skulle göra dessa bruk helt beroende av lastbil, vars kostnader i värsta fall drivs upp av kilometerskatt. Risken är att detta är en företeelse som inte bara drabbar Dalsland utan kan bli aktuell i andra delar av landet.”

Därför kräver Pappers av regeringen att järnvägsnätet hålls öppet och förslaget om kilometerskatt hamnar i papperskorgen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.