Industriarbetarnas tidning

Arbetstidsdom väcker förvåning

5 juni, 2008

Skrivet av

Gårdagens utslag i Arbetsdomstolen (AD) väcker förvåning på Metsä-Tissue i Mariestad.
– Det var inte vad vi förväntade oss, säger Pappers vice ordförande Fredrik Marcusson. Det här ställer naturligtvis till det framöver.

Domen i AD handlade om två saker. Ska dygnets brytpunkter vara 06.00 – 06.00, som det står i Pappers allmänna villkorsavtal, om inget annat avtalas fram lokalt? Och måste de elva timmarnas ledighet under ett dygn, den så kallade dygnsvilan, vara sammanhängande?

På Metsä-Tissue i Mariestad bedrivs verksamheten i kontinuerligt treskift. De som jobbar 14.00-22.00 bryter mot dygnsvileregeln. Det blir ju bara 8 timmars vila fram till brytpunkten 06.00 på morgonen.

Där förhandlade fack och arbetsgivare fram en ny brytpunkt; 18.00 till 18.00. På Skogsindustriernas inrådan ville sedan inte företaget kännas vid den lokala uppgörelsen. Skogsindustrierna ansåg att brytpunkten i stället skulle räknas från den tidpunkt då den enskilde stämplade in och ville dessutom få prövat om dygnsvilan måste vara sammanhängande.

I sin dom gav AD arbetsgivarna rätt om brytpunkterna, vilket innebär att Pappers allmänna villkorsavtal i denna del är överspelad.

I frågan om dygnsvilan går AD strikt på avtalets skrivning. Där återfinns inte det lilla ordet ”sammanhängande” och AD menar därför att parterna måste haft ett syfte med att utelämna det för domen så viktiga ordet.

Det här måste få återverkningar även på andra håll?

– Ja, om man inte reglerat avtalet så att ordet sammanhängande klart och tydligt står, säger Matts Jutterström, ombudsman på Pappers.

Så det hänger på ett saknat ord?

– Det verkar så. Och i vårt fall så menar AD att partsavsikten inte kan vara annan än att den inte behöver vara sammanhängande.

Från Skogsindustriernas sida ser man ingen större dramatik i AD:s dom.

– Synsättet att dygnet ska räknas från arbetspassets början omfattas av alla andra parter på arbetsmarknaden, säger Andreas Edenman, chefjurist på Skogsindustrierna. Dessutom är det något som bäst tillgodoser aspekterna på hälsa och säkerhet för de anställda.

– Och att ledigheten börjar när arbetstiden slutar, är både rimligt och odramatiskt.

Och detta med att dygnsvilan ska vara sammanhängande?

– Från villkorsavtalets tillkomst 1996 och fram till att den nya paragrafen om dygnsvila infördes i januari 2007, har Pappers aldrig ställt kravet till oss att ledigheten ska vara sammanhängande, konstaterar Andreas Edenman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.