Industriarbetarnas tidning

Världens högsta julgran på väg upp

2 november, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Drömmen om den perfekta julgranen är en illusion. Det kan vara en plågsam insikt. Det påminns stockholmarna om när de passerar Skeppsbron i centrala huvudstaden.

För tolfte året i rad står nu en julgran på plats på Skeppsbron i Gamla stan. Kinnevik bjuder stockholmarna på jippot. Och runt om i landet och världen över ska man tala om granen i Stockholm som världens högsta julgran.

Fast än så länge står där bara en fasligt lång pinne. Inte en gren. Inte ett barr.

Från början var pinnen en 40 meter reslig gran i Tierpskogen. Nu har granen decimerats till cirka 38 meter, inklusive julstjärnan. Men den kommer på plats strax före advent.

Först måste granen byggas. Ungefär som med julstämningen. Bit för bit. Men här blir det gren för gren. Närmare 1 200 grenar ska monteras på stammen som bara den väger 4 200 kilo. En uppgift som ger jobb åt närmare tio personer.

Ute i den uppländska skogen hade granen ett helt annat utseende. Framför allt färre grenar. Nu har 20 till 30 träd beskattats på delar av sina grenverk för att fullborda illusionen om den perfekta julgranen.

Sen ska granen kläs. Glitter, klockor och 5 000 ljus ska upp. Medan julklappsstressande stockholmare slutligen häpet ska betrakta den jättefina granen med sin perfekta form. Och en och annan kanske muttrar:

– Att man aldrig kan få tag i en sån fin gran. Kanske är det dags för plastgran ändå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.