”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Hemliga donatorer bakom Moderaternas kampanj

Tack vare hemliga donatorer är Moderaterna det parti som har mest pengar för att bedriva opinionsbildning och politisk propaganda. Det hävdar forskaren Sandro Wennberg i rapporten Makten över debatten.

I den allmänna debatten sägs det ofta att det är Socialdemokraterna som med hjälp av fackföreningsrörelsen har mest pengar och störst resurser att föra ut sin politik, till exempel i en valrörelse.

Detta är fel, hävdar Sandro Wennberg. I valrörelsen 2006 var Moderaterna det parti som hade störst resurser att lägga på valkampanjen räknat per riksdagsmandat.

Detta beror till stor del på partiets insamlingsverksamhet. Inget annat parti får så mycket pengar från hemliga donatorer som Moderaterna. Och partiet vägrar att offentliggöra varifrån pengarna kommer.

Att LO stöder Socialdemokraternas valrörelser med stora summor är allmänt känt. Men partiet får betydligt mindre från LO än vad Moderaterna får i gåvor från sina hemliga donatorer, enligt rapporten.

Även Centerpartiet har mycket pengar att satsa på politiska kampanjer. Det beror på att partiet för några år sedan sålde sina tidningar för 1,8 miljarder och en stor del av pengarna har satsats i politiska kampanjer.

Rapporten Makten över debatten ges ut av Arbetarrörelsens tankesmedja.

Läs mer:

HANS LARSSON

Läs mer från Dagens Arbete:

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2

Skymning över Sverige

Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

8

Industrin och integrationen

Flest utlandsfödda i låglöneyrken

Nästan hälften av medlemmarna i förbund som organiserar låglönebranscher är födda utomlands.

Sommarjobbsfälla

Så slipper du gå i sommarjobbsfällan

EkonomiNu under våren är det många unga som vill skaffa sig sitt allra första sommarjobb. Annika Creutzer ger råd om vad som är viktigt att tänka på.

Pappers Kongress

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

"Konkurrens om arbetskraften, inte om jobben"

Pappers kongress 2014LO:s ordförande sjöng industrins lov inför Pappers kongress. Ett populärt grepp av Karl-Petter Torwaldsson.

Bedrövligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har presenterat sig för omvärlden. I en stort uppslagen artikel på DN debatt påstår hon att Socialdemokraterna och LO vill bromsa invandringen. Det är förstås nonsens.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

"Kan innebära konflikter med S"

LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

Handels: Det får aldrig bli en sammanblandning

Handels är ett av de förbund som inte längre ger bidrag till Socialdemokraterna. I många år har förbundet gett sex kronor per år och medlem till partiet. Nu öppnar de i stället upp för nya sätt att påverka politiken.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

Redovisa bidragen till partierna

I måndags släppte EU-kommissionär Cecilia Malmström en antikorruptionsrapport. I jämförelse med många andra europeiska länder ligger Sverige trots senare års mutskandaler ganska bra till. Vi har tack och lov ingen utbredd korruptionskultur i detta land.

IF Metall bäst på jämställdhet

RapportJämställdheten är fortfarande dålig hos LO-förbunden. Trots tydliga mål sitter flest män på inflytelserika poster. Men IF Metall sticker ut som ett positivt exempel i den undersökning som LO låtit göra.

LO kritiserar EU-förslag om arbetsmiljöregler

LO, TCO och Saco är mycket oroade över EU-kommissionens förslag på att minska regelbördan för små och medelstora företag. I ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt kräver fackförbunden att regeringen säger nej till förslaget, som väntas tas upp under Europeiska rådets möte idag och imorgon.

DA:s chefredaktör kritisk till LO:s medieplan

Satsa på fackförbundspressen i stället för lycksökare i opinionsbranschen. Det menar Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson i ett hårt angrepp på LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i dagens Expressen.

Låg inflation räddade lönerna

Förtroendevalda får utbildning mot rasism

Alla förtroendevalda inom LO ska få en utbildning i samarbete med den antirasistiska stiftelsen Expo, som en del av LO:s satsning mot rasism. Utbildningarna väntas starta i vår.

LO vill ha hundralapp i jämställdhetspott

AVTAL 2011Minst 860 kronor mer i månaden plus en hundralapp extra i jämställdhetspott. Jämställdhetspotten ska gå till dem som jobbar på avtalsområden där snittlönen är mindre än 22 400 kronor.

”Man begär för mycket av industriarbetarna ”

AVTAL 2011Gärna extra pengar till andra grupper, men inte hur mycket som helst.

”Ingen respekt för fattade beslut ”

AVTAL 2011Balansen mellan löneökningar och extra jämställdhetspott blir allt för skev. Så förklarar GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö sitt nej till en hundralapp extra för de lågavlönade.

Svårt enas om låglönepott

AVTAL 2011Det lutar åt att LO-förbundens avtalssekreterare får ägna helgen åt möten. Jämställdhetspottens storlek och utformning är en fråga som hela tiden skjutits framåt. På måndag ska siffrorna presenteras.

Klart med gemensamma krav

Jämlika löner och trygga jobb. LO:s representantskap följde som väntat styrelsens förslag till gemensamma avtalskrav.

”Bästa hade varit en ren jämställdhetspott”

Kvinnopott och begränsning av korttidsanställningar. Det är ett par krav som LO-förbunden ställer sig bakom i den kommande avtalsrörelsen.

LO projektet Stora resan intog Borlänge med frågan: Vad står facket för? Foto: EMMA SARIN

LO lyssnade på tusentals

Nu vet LO vad unga vill ha av facket. Besökarna på Peace and Love-festivalen gav raka besked. I tusental.

Direktörslöner tio gånger för höga

En rimlig månadslön för en kassörska anses vara 22 800 kronor, och för en läkare 39 000. Det visar LO:s rapport om anställdas syn på löner och löneskillnader. I verkligheten är kassörskans lön lägre och läkarens högre.

93 procent av kongressombuden stöder S

IF METALLS KONGRESSFackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna.

Anna Björklund tyckte som de flesta på kongressen att samarbetet med S ska vara starkt. Jan-Olov Carlsson var mer skeptisk. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Starkt stöd för samarbetet med S

IF METALLS KONGRESSDet är Socialdemokraterna som gäller. IF Metalls kongress har beslutat att inte öppna för samverkan med andra partier.

- Fredrik Reinfeldt försöker skrämmas med nyval, men vi låter oss inte stressas av det, sa Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inför IF Metall-kongressen. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Juholt räds inte ett nyval

IF METALLS KONGRESS

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

GS säger ja till nya industriavtalet

GS förbundsstyrelse sa på onsdagsmorgonen ja till det nya industriavtalet. Därmed har alla inblandade fackförbund tagit ställning till avtalet.

Säikkälä tror på starkt industriavtal

IF Metalls avtalssekretare Veli–Pekka Säikkälä var en av dem som förhandlade fram det nya industriavtalet. Här förklarar han varför det är bra med ett stramare avtal och vad Pappers nej betyder.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.