Industriarbetarnas tidning

Fler röstade – men det gynnade inte S

8 juni, 2009

Skrivet av

Ett ökat valdeltagande skulle gynna Socialdemokraterna sade man före valet. Men trots att över en halv miljon fler svenskar röstade den här gången rörde sig inte Socialdemokraternas valresultat ur fläcken.

Genom att få upp LO-medlemmarna ur soffan skulle Socialdemokraterna få en större andel röster och kanske ännu ett mandat till Europaparlamentet.

Frågan är vilka väljare som lämnade soffan den här gången, när valdeltagandet i Sverige steg med nästan sju procentenheter, från dryga 37 procent till nära 44.

Socialdemokraterna gjorde exakt samma valresultat i år som vid EU-valet 2004. De får 24,6 procent av rösterna och behåller sina fem mandat i parlamentet.

Detta trots att de sitter i opposition under en ekonomisk kris, något som brukar betyda ökat stöd vid val. Ett dåligt valresultat säger många.

– Ja, det håller jag med om, säger Olle Ludvigsson, andra namn på Socialdemokraternas lista.

– Det kändes inte så när vi var ute och träffade människor innan valet. Men det jag kände mest var att intresset för att gå och rösta hade ökat.

Någon statistik över vilka väljargrupper det är som står för ökningen av valdeltagandet finns inte klar ännu. Men det kan tänkas att en stor del har lagt sin röst på Piratpartiet, som tog den sista svenska platsen i parlamentet med 7,1 procent av rösterna.

Moderaterna såg inte någon framgång i valet med en marginell ökning från 18,2 till 18,8 procent. Bland allianspartierna är det bara Folkpartiet som har gått framåt och ökar från ett till två mandat i parlamentet.

Miljöpartiet ökade stort, men samtidigt gjorde Vänsterpartiet ett dåligt val. Sammantaget får de svenska allianspartierna nio mandat i parlamentet, medan S, V och MP bara får åtta.

När de första preliminära siffrorna kom under valkvällen såg det ut som att Socialdemokraterna skulle öka till närmare 28 procent. Men när storstadsregionernas valkretsar hade räknat sina röster visade det sig att man låg stilla.

– Vi har tappat ganska mycket i Malmö och Stockholm. I Göteborg har vi hållit ställningarna. Men vi har ett jobb att göra i storstäderna, säger Olle Ludvigsson.

Junilistan som fick tre mandat vid förra valet lyckades inte komma över fyraprocentspärren den här gången och åker ur parlamentet.

Inte heller Sverigedemokraterna kom över gränsen på fyra procent, men ökade ändå sin andel av rösterna från 1,1 procent till 3,3.

– Jag ser det som positivt att de inte kom in. Men jag ser med oro på det som händer i Europa, säger Olle Ludvigsson.

I bland annat Holland, Ungern, Rumänien och Bulgarien har högerextrema och nationalistiska partier gått starkt framåt i valet.

– Det är inget ovanligt när arbetslösheten ökar. Det är det som är den övergripande viktigaste frågan. Vi måste öka sysselsättningen inte bara här i Sverige utan i hela Europa.

Läs också reportaget Han vill bygga ett rödare Europa där DA följer i Olle Ludvigssons spår.

På onsdag kväll har valmyndigheten räknat alla personröster. Då blir det klart vilka kandidater som kommer in för sitt parti. Det går att följa räkningen på valmyndighetens hemsida www.val.se.

Valresultatet:
Moderaterna, 18,8%
Centerpartiet, 5,5%
Folkpartiet, 13,6%
Kristdemokraterna, 4,7%
Socialdemokraterna, 24,6%
Vänsterpartiet, 5,6%
Miljöpartiet, 10,9%
Junilistan, 3,6%
Sverigedemokraterna, 3,3%
Piratpartiet, 7,1%
Feministiskt initiativ, 2,2%
Övriga partier, 0,2%

Du kanske också vill läsa…

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Inte nere för räkning

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

Ordföranden som aldrig hann tillträda

Gunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?