Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Pappers: M är inget arbetarparti

Pappers kongress utgår från att människor inte valt arbetslöshet och sjukdom, utan att alla vill arbeta till löner de kan försörja sig på.
Det sägs i ett uttalande med udden riktad mot moderaterna.

Den borgerliga alliansen har dragit isär samhället, så att de som har jobb fått skattesänkningar. De som står utanför, arbetslösa och sjuka, har fått skärpta regler och mindre att leva på, anser Pappers.

”Vi har tidigare känt oss trygga i vår anställning, men med införandet av den så kallade rehab-kedjan, riskerar alla att förlora sin anställningstrygghet i samband med att man blir sjuk.”

Alliansens signaler om att urholka Las, gör att det räcker med att bli ”gammal” för att förlora jobbet, anser Pappers.

Jobben och välfärden är valets viktigaste frågor. Om jobben inte finns, kan välfärden inte finansieras.

Deltagarna på Pappers kongress menar att det alltid är socialdemokraterna som stått för jobb och en rättvis fördelning, och att de måste få tillbaka regeringsansvaret.

”Moderaterna har rätt i att bara ett arbetarparti klarar jobben, men moderaterna är inget arbetarparti – Sveriges arbetarparti heter Socialdemokraterna.”

Pappers menar att en röst på en rödgrön regering är en röst för solidaritet.

”Vi kan inte acceptera att Alliansen jagar dem som haft oturen att bli av med jobbet, inte kommit in på arbetsmarknaden eller blivit sjuka.”

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Sänkta löner ger inte fler jobb

KRÖNIKADe talar om lägstalöner, bidrag och att inskränka strejkrätten. Dom är sig lika, högern.

1

Läget på pappersbruken

Framtidstro på bruken

2016"En bättre utveckling än vad jag trodde för ett par år sedan", säger Pappers förbunds­ekonom Christer Larsson om läget inom den svenska massa- och pappersindustrin.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

"Ett sätt att försöka försvaga Pappers centralt"

PAPPERSArbetsgivarna vill göra stora ingrepp runt lokalavtalen i årets avtalsrörelse.

Alger

Bäckhammar tror på en grön framtid

MiljöteknikPå Bäckhammars bruk växer tar alger i tio barnpooler hand om fabrikens utsläpp och koldioxid. Bra för miljön, och de skördade algerna kan bli bränsle.

Madde modellerar i massa

DA möterMadde Rumberg är processteknikern som just fått Pappers kulturstipendium och som drömmer om att en dag helt kunna försörja sig som konstnär.

Pappers lönekonferens

Här finslipas avtalskraven

AVTAL 2016Pappers har vaskat fram vilka krav som viktigast i avtalsrörelsen. Men om medlemmarna får bestämma är det en fråga som överglänser alla andra: Arbetstidskontot.

1

Madde modellerar i massa

KulturstipendiatProcessteknikern Madde Rumberg på Södra Cell i Mörrum får 15 000 kronor av Pappers som årets kulturstipendiat för medlemmar.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Nordea: "Inga pengar har flyttats"

Pappers fonderade medel på 945 miljoner kronor förvaltas inte alls via Luxemburg, utan förändringarna som gjorts är bara administrativa, enligt Nordea.

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Redovisa bidragen till partierna

I måndags släppte EU-kommissionär Cecilia Malmström en antikorruptionsrapport. I jämförelse med många andra europeiska länder ligger Sverige trots senare års mutskandaler ganska bra till. Vi har tack och lov ingen utbredd korruptionskultur i detta land.

Kjersti Bosdotter håller i kulturfrågor på IF Metall men jobbar också tvärfackligt. Foto: ALEXANDER DONKA

Överraskad och hedrad kulturstipendiat

IF Metalls kulturombudsman, Kjersti Bosdotter, får Pappers kulturstipendium för 2011.

Pappers: Inga större överraskningar

Pappers a-kassa sänker avgiften igen

Pappers a-kassa tar bort arbetslöshetsavgiften helt från den första oktober.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen. Foto: ALEXANDER DONKA

Pappers krav: 860 kronor mer till alla

AVTAL 2011Pappers kräver 860 kronor mer i månaden till alla och ytterligare nio timmars arbetstidsförkortning.

Ulf Larsson, 20 år, operatör, Scania, Södertälje.   Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Viktigaste frågorna när de anställda säger sitt

AVTAL 2011Med en ny finansoro i världen går fack och arbetsgivare in i en ny avtalsrörelse. Men det är inte bara löner som ska förhandlas och försvaras. Vi har frågat ett antal anställda vad de tycker är den viktigaste frågan.

Avdelningsordförande Mikael Yberg lämnade i protest gruppen som ska bedöma medarbetarna. Foto: JULIA WAGNER

”Många går runt och är oroliga”

Utan social kompetens kan du bli av med jobbet. Trots fackets motstånd fortsätter ledningen på Skutskärs pappersbruk att kartlägga sin personal.

Så tyckte ombuden på kongressen

De flesta röstar på S, tror på LO-samordningen och vill se Karl-Petter Thorwaldsson som ny LO-ordförande. Dagens Arbete gjorde en enkät bland de 300 ombuden på IF Metalls kongress i juni. 83 procent svarade. Här är resultatet.

”Bästa hade varit en ren jämställdhetspott”

Kvinnopott och begränsning av korttidsanställningar. Det är ett par krav som LO-förbunden ställer sig bakom i den kommande avtalsrörelsen.

Dödsolyckan orsakades av bullertak

Dödsolyckan på Braviken natten till torsdagen orsakades i samband med rensning i flishuggen. - Det var ett innertak av betong som finns där för att minska bullret som rasade ner, säger Kenneth Johansson, Pappers avdelningsordförande.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

Stockholmsavdelningens fana är sydd på Handarbetets vänner, av medlemmar i IF Metall. Foto: VERONICA LJUNG-NIELSEN

Fanparad inleder kongressen

IF METALLS KONGRESSDen röda fanan är absolut inte ute, om det är någon som tror det. Tvärtom. Ett

Anders Pettersson, Ronny Lindqvist, Peter Henriksson och Leif Eriksson har tröttnat  på att Volvos ledning beordrar övertid nästan varenda helg. Nu måste IF Metall få till en förändring i kollektivavtalet, anser de.  Foto: VERONIKA LJUNG–NIELSEN

Krav att jobba helg efter helg

IF METALLS KONGRESS Volvo tvingar anställda till övertid. Med avtalet i ryggen. Nu måste avtalet ändras, kräver IF Metallmedlemmar i Köping.

Svetsaren Ludwig Fungmark tjänade flera tusen kronor mer som inhyrd, men han längtar inte tillbaka till den tiden. Foto: VERONIKA LJUNG–NIELSEN

”Inhyrda får stå ut med mycket”

IF METALLS KONGRESS Har jag rätt lön? Vilka arbetstider gäller? Förvirringen och risken att bli utnyttjad är stor för den växande skaran inhyrda. Många har motionerat om bemanningsfrågan inför IF Metalls kongress. Vi besökte BT Products i Mjölby som numera har stenkoll på bemanningsföretagen.

GS säger ja till nya industriavtalet

GS förbundsstyrelse sa på onsdagsmorgonen ja till det nya industriavtalet. Därmed har alla inblandade fackförbund tagit ställning till avtalet.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.