”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen. Foto: ALEXANDER DONKA

Pappers krav: 860 kronor mer till alla

AVTAL 2011

Pappers kräver 860 kronor mer i månaden till alla och ytterligare nio timmars arbetstidsförkortning.
– Det ligger helt inom vad den industrins konkurrenskraft tål, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen.

Pappers lägger sig på LO:s kravnivå och inte de forna industriförbundskamraternas – som krävde 3,7 procent. Detta innebär att Pappers också helhjärtat ställer sig bakom den jämställdhetspott som LO vill ha och som Pappers själva inte får del i.

Det handlar om en extra hundralapp för förbund med snittlöner under 22 400 kronor.
– Det visar att vi vill vara med och jobba med den här frågan och göra något i praktiken, inte bara prata, säger Jan-Henrik Sandberg.

Han menar att förbundet varit konsekventa med att stå bakom kravet på jämställdhetspotter i de två senaste avtalsrörelserna.
– Och vi gör det även nu.

Jan-Henrik Sandberg ser Pappers sammantagna krav som ”modesta”.
– Vi kräver viktiga förbättringar för medlemmarna i form av reallöneökning, fler timmar på arbetstidskontot och en begränsning av visstidsanställningarna.
– Får vi igenom detta har vi gjort stora framsteg.

Den ytterligare förkortningen av arbetstiden beräknas kosta en halv procent.
– Men det är en kostnad som tas från löneökningsutrymmet, säger Pappers avtalsombudsman Matts Jutterström.

Han tycker det är ett rimligt krav att komma med.
– Arbetstidskontot har inte fyllt på sedan 2004, så det börjar bli dax nu.

Pappers vill också lägga in ett par texter i nuvarande kollektivavtal runt lönesättning och lönerevision.

– Det är texter som underlättar förhandlingarna ute på fabrikerna, men visst, texterna gör det lite svårare för arbetsgivarna att slira runt de här frågorna och kringskär deras möjligheter något, säger Matts Jutterström.

I de allmänna anställningskraven, som Pappers delar med tjänstemännen i Unionen, vill båda facken begränsa visstidsanställningarna.

Facken vill få in skrivningar i avtalet som gör att avtal om tidsbegränsad anställning bara får träffas under sammanlagt tolv månader under en treårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.

Om någon varit anställd på vikariat och visstidsanställning i sammanlagt två år under en treårsperiod, så ska även i det här fallet anställningen övergå i en tillsvidareanställning.

– Det är angelägna krav, kommenterar Matts Jutterström. Tendensen börjar märkas även i vår bransch att fler åker in och ut.

Unionen och Pappers vill också att föräldralönen ska utökas från fem till sex månader och ge en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen även på lönedelar över tio prisbasbelopp.
Detta är ett krav som också Sveriges Ingenjörer och Ledarna står bakom.

Frågor som rör avtalsförsäkringar överlåts till LO och Svenskt näringsliv att förhandla om. Däremot lyfter Pappers frågan om kostnaderna runt avtalspensionen SAF-LO än en gång.
– Vi vill få det helt klart att frågan är avförd från dagordningen och att frågan anses löst i 2010 års lönerörelse.

Ett krav som kanske kan glädja alla skiftarbetare är att Pappers tar upp frågan om sänkt pensionsålder för denna grupp.

Pappers vill att parterna ska sätta sig ner och utreda en sänkt pensionsålder med bibehållen pensionsnivå – men också utreda sätt att underlätta för dem som går skift att orka arbeta fram till pensionen.

– Det är ett första steg, säger Matts Jutterström. Nästa fas blir hur man eventuellt ska kunna införa detta och vad det får kosta.


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Avtal 2020

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2
Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. En av dem har premiär i Göteborg på fredagskvällen – med industriarbetaren Micke Holm på scenen.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Då och då blixtrar sorgen till

KRÖNIKASaknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Kvinnornas löner ökar för sakta

KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.