Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen. Foto: ALEXANDER DONKA

Pappers krav: 860 kronor mer till alla

AVTAL 2011

Pappers kräver 860 kronor mer i månaden till alla och ytterligare nio timmars arbetstidsförkortning.
– Det ligger helt inom vad den industrins konkurrenskraft tål, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen.

Pappers lägger sig på LO:s kravnivå och inte de forna industriförbundskamraternas – som krävde 3,7 procent. Detta innebär att Pappers också helhjärtat ställer sig bakom den jämställdhetspott som LO vill ha och som Pappers själva inte får del i.

Det handlar om en extra hundralapp för förbund med snittlöner under 22 400 kronor.
– Det visar att vi vill vara med och jobba med den här frågan och göra något i praktiken, inte bara prata, säger Jan-Henrik Sandberg.

Han menar att förbundet varit konsekventa med att stå bakom kravet på jämställdhetspotter i de två senaste avtalsrörelserna.
– Och vi gör det även nu.

Jan-Henrik Sandberg ser Pappers sammantagna krav som ”modesta”.
– Vi kräver viktiga förbättringar för medlemmarna i form av reallöneökning, fler timmar på arbetstidskontot och en begränsning av visstidsanställningarna.
– Får vi igenom detta har vi gjort stora framsteg.

Den ytterligare förkortningen av arbetstiden beräknas kosta en halv procent.
– Men det är en kostnad som tas från löneökningsutrymmet, säger Pappers avtalsombudsman Matts Jutterström.

Han tycker det är ett rimligt krav att komma med.
– Arbetstidskontot har inte fyllt på sedan 2004, så det börjar bli dax nu.

Pappers vill också lägga in ett par texter i nuvarande kollektivavtal runt lönesättning och lönerevision.

– Det är texter som underlättar förhandlingarna ute på fabrikerna, men visst, texterna gör det lite svårare för arbetsgivarna att slira runt de här frågorna och kringskär deras möjligheter något, säger Matts Jutterström.

I de allmänna anställningskraven, som Pappers delar med tjänstemännen i Unionen, vill båda facken begränsa visstidsanställningarna.

Facken vill få in skrivningar i avtalet som gör att avtal om tidsbegränsad anställning bara får träffas under sammanlagt tolv månader under en treårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.

Om någon varit anställd på vikariat och visstidsanställning i sammanlagt två år under en treårsperiod, så ska även i det här fallet anställningen övergå i en tillsvidareanställning.

– Det är angelägna krav, kommenterar Matts Jutterström. Tendensen börjar märkas även i vår bransch att fler åker in och ut.

Unionen och Pappers vill också att föräldralönen ska utökas från fem till sex månader och ge en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen även på lönedelar över tio prisbasbelopp.
Detta är ett krav som också Sveriges Ingenjörer och Ledarna står bakom.

Frågor som rör avtalsförsäkringar överlåts till LO och Svenskt näringsliv att förhandla om. Däremot lyfter Pappers frågan om kostnaderna runt avtalspensionen SAF-LO än en gång.
– Vi vill få det helt klart att frågan är avförd från dagordningen och att frågan anses löst i 2010 års lönerörelse.

Ett krav som kanske kan glädja alla skiftarbetare är att Pappers tar upp frågan om sänkt pensionsålder för denna grupp.

Pappers vill att parterna ska sätta sig ner och utreda en sänkt pensionsålder med bibehållen pensionsnivå – men också utreda sätt att underlätta för dem som går skift att orka arbeta fram till pensionen.

– Det är ett första steg, säger Matts Jutterström. Nästa fas blir hur man eventuellt ska kunna införa detta och vad det får kosta.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020

4

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

2

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

Packbanden bort!

ÖGONBLICKETKlockan är 14.59 på Katrinefors bruk i Mariestad.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

ARBETSPLATSOLYCKALivsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Pappers hoppas på högre lönelyft än det finländska

Avtal 2020I måndags avslutades en cirka två veckor lång strejk på finländska pappersbruk.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

1

Långt från centrum

BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Pappersarbetare andades in livsfarlig gas

ArbetsplatsolyckaAspa bruk i Olshammar står still sedan gasläckan på söndagen. – Det är mycket som snurrar i huvudet på folk, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.

”Ge oss en välfärd att lita på, politiker”

DebattVälfärd är plötsligt ordet på alla politikers läppar. Bra så, men vi måste också kunna lita på att vi får del av den, skriver Thomas Nilsson, ordförande i Pappers avd 11.

4

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Knarket i industrin

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

7

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.