Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen. Foto: ALEXANDER DONKA

Pappers krav: 860 kronor mer till alla

AVTAL 2011

Pappers kräver 860 kronor mer i månaden till alla och ytterligare nio timmars arbetstidsförkortning.
– Det ligger helt inom vad den industrins konkurrenskraft tål, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

I dag beslöt Pappers extra förbundsmöte att ställa sig bakom den kravlista som på väsentliga punkter backar upp LO:s krav i den kommande avtalsrörelsen.

Pappers lägger sig på LO:s kravnivå och inte de forna industriförbundskamraternas – som krävde 3,7 procent. Detta innebär att Pappers också helhjärtat ställer sig bakom den jämställdhetspott som LO vill ha och som Pappers själva inte får del i.

Det handlar om en extra hundralapp för förbund med snittlöner under 22 400 kronor.
– Det visar att vi vill vara med och jobba med den här frågan och göra något i praktiken, inte bara prata, säger Jan-Henrik Sandberg.

Han menar att förbundet varit konsekventa med att stå bakom kravet på jämställdhetspotter i de två senaste avtalsrörelserna.
– Och vi gör det även nu.

Jan-Henrik Sandberg ser Pappers sammantagna krav som ”modesta”.
– Vi kräver viktiga förbättringar för medlemmarna i form av reallöneökning, fler timmar på arbetstidskontot och en begränsning av visstidsanställningarna.
– Får vi igenom detta har vi gjort stora framsteg.

Den ytterligare förkortningen av arbetstiden beräknas kosta en halv procent.
– Men det är en kostnad som tas från löneökningsutrymmet, säger Pappers avtalsombudsman Matts Jutterström.

Han tycker det är ett rimligt krav att komma med.
– Arbetstidskontot har inte fyllt på sedan 2004, så det börjar bli dax nu.

Pappers vill också lägga in ett par texter i nuvarande kollektivavtal runt lönesättning och lönerevision.

– Det är texter som underlättar förhandlingarna ute på fabrikerna, men visst, texterna gör det lite svårare för arbetsgivarna att slira runt de här frågorna och kringskär deras möjligheter något, säger Matts Jutterström.

I de allmänna anställningskraven, som Pappers delar med tjänstemännen i Unionen, vill båda facken begränsa visstidsanställningarna.

Facken vill få in skrivningar i avtalet som gör att avtal om tidsbegränsad anställning bara får träffas under sammanlagt tolv månader under en treårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.

Om någon varit anställd på vikariat och visstidsanställning i sammanlagt två år under en treårsperiod, så ska även i det här fallet anställningen övergå i en tillsvidareanställning.

– Det är angelägna krav, kommenterar Matts Jutterström. Tendensen börjar märkas även i vår bransch att fler åker in och ut.

Unionen och Pappers vill också att föräldralönen ska utökas från fem till sex månader och ge en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen även på lönedelar över tio prisbasbelopp.
Detta är ett krav som också Sveriges Ingenjörer och Ledarna står bakom.

Frågor som rör avtalsförsäkringar överlåts till LO och Svenskt näringsliv att förhandla om. Däremot lyfter Pappers frågan om kostnaderna runt avtalspensionen SAF-LO än en gång.
– Vi vill få det helt klart att frågan är avförd från dagordningen och att frågan anses löst i 2010 års lönerörelse.

Ett krav som kanske kan glädja alla skiftarbetare är att Pappers tar upp frågan om sänkt pensionsålder för denna grupp.

Pappers vill att parterna ska sätta sig ner och utreda en sänkt pensionsålder med bibehållen pensionsnivå – men också utreda sätt att underlätta för dem som går skift att orka arbeta fram till pensionen.

– Det är ett första steg, säger Matts Jutterström. Nästa fas blir hur man eventuellt ska kunna införa detta och vad det får kosta.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

DA reder utKris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.

Från permittering till korttidsarbete

TidslinjeDet här med statligt stöd, minskad arbetstid och skyddad inkomst vid kriser är inget nytt. Häng med på resan från permittering till korttidsarbete.

Ingen fara – toapapperet görs som vanligt

HAMSTRINGLåt dig inte stressas av pappersbristen i butikerna. Produktionen på bruken rullar på som vanligt.

Skulderna plågar företagen

PerspektivI corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

Avtal 2020

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

LönAvtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

”Låglönesatsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

”Låt missnöjet höras ända till Storgatan”

KrönikaOm lönekrav och bättre villkor ska höras ända till beslutsfattarna på Storgatan i Stockholm måste vi hålla ihop, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Striden om arbetsrätten

”Vårt starkaste vapen kommer ha slut på ammunition”

DEBATTAtt gå in i förhandling om Las när vi har fredsplikt är fel väg att gå. LO skulle ha tagit med frågan i avtalsrörelsen i stället, skriver Jim Svensk Larm, förtroendevald i Pappers avd 15.

1

Skiftschemat delar Grycksbo

Avtal 2020Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

1

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

NomineringDagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.

Schystare säkerhet på sågen

ARBETSMILJÖIaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Skyddsombuden kan få kontrollera fler arbetsplatser

”Ännu ett steg i rätt riktning för att få stopp på döden på jobbet”, säger Linda Forså, regionalt skyddsombud på IF Metall Sörmland.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.