Industriarbetarnas tidning

Han slog larm – förgäves

10 oktober, 2011

Överläkaren Lars Nilsson har mött flera patienter som farit illa när de besökt Erling Vabö. "Deras självkänsla var helt körd i botten. Risken att bli av med sin sjukpenning genom Vabös intyg gjorde saken ännu värre." ALEXANDER DONKA
Överläkaren Lars Nilsson har mött flera patienter som farit illa när de besökt Erling Vabö. ”Deras självkänsla var helt körd i botten. Risken att bli av med sin sjukpenning genom Vabös intyg gjorde saken ännu värre.” Foto:ALEXANDER DONKA

Dömd för misshandel och anmäld av patienter för kränkningar. Kollegor som slog larm. Det räckte inte för att Försäkringskassan skulle sluta anlita en läkare.

Fakta: Legitimationen kan dras in

• Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är en myndighet som kan besluta om åtgärder mot en läkare, eller annan sjukvårdspersonal, som misskött sitt arbete. 
Tidigare, före den första januari i år, kunde du som patient anmäla en läkare direkt till HSAN.
• HSAN kunde sen besluta om att lämna anmälan utan åtgärd, ge läkaren en erinran 
(ett slags ”prickning”) eller en varning. Den strängaste åtgärden var att dra in läkarens legitimation.
• Sedan 1 januari 2011 är det Socialstyrelsen som tagit över klagomålenmot vården. Men HSAN beslutar fortfarande om läkaren ska få en prövotid på tre år eller om legitimationen ska dras in.
• Patientnämnder finns en i varje landsting. De kan till exempel hjälpa till med att formulera en anmälan till socialstyrelsen.

De sjuka hade inget val. De var tvungna att uppsöka Erling Vabö, på Försäkringskassans uppmaning.
–  De tog skada av hans beteende, säger Lars Nilsson, numera pensionerad överläkare på Botkyrka öppenvårdsavdelning söder om Stockholm. Han berättar att flera av mottagningens patienter skickades till Vabö.

–  Vi sa det till handläggarna, men kassan fortsatte att skicka patienter till honom. Det var som att de inte lyssnade på oss längre, trots att vi följt patienterna i många år.

Lars Nilsson berättar om patienter med självmordstankar som sökte sig till mottagningen efter besöket.

–  Vi fick boka av andra patienter för att ta hand om dem. Deras självkänsla var helt körd i botten. Det är en situation som ökar självmordsrisken kraftigt.

Det var först när en annan läkare på mottagningen i Botkyrka skrev ett brev till Försäkringskassans generaldirektör i juni 2009 som kassan reagerade.

–  Läkaren kunde ha skickat brevet till Socialstyrelsen också, säger Tommy Sundholm, enhetschef på Försäkringskassan.

Han betonar att utredningar också är en form av vård.

– Det är inte vi som bestämmer om en läkare är lämplig.

Ändå gjorde Försäkringskassan en utredning på Erling Vabös mottagning.

–  Alla brev som kommer till generaldirektören utreds. Vi kan inte nonchalera sådant, trots att det ligger på en annans bord.

Försäkringskassan granskade fem utlåtanden och kom fram till att mottagningen hade goda förutsättningar att göra SLU-utredningar. Men utredaren hade inte talat med någon av de sjuka som träffat Erling Vabö, eller någon av dem som gjort en anmälan.

–  Bemötandet är viktigt. Ansvaret för hur vården bedrivs ligger på den som bedriver vården, inte på Försäkringskassan, säger Tommy Sundholm.

Under de två år som gått har flödet av patienter från Försäkringskassan till Vabös mottagning strömmat vidare. Och Vabö står fortfarande på Försäkringskassans uppdragslista.

Under åren 2007-2010 kom tio anmälningar in till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, vilket är ett ovanligt högt antal för en enskild läkare.

Ingen av anmälningarna ledde till någon påföljd för Vabö. Nämnden ansåg bland annat att Vabös bemötande saknade betydelse för patientsäkerheten.

Ett märkligt resonemang, tycker Lars Nilsson:

–  Många av våra patienter har levt med stöd av psykiatrin i många år. Litat på läkaren, fått en trygghet genom den relationen. Kanske den enda tryggheten i deras liv.

–  Tänk er då om en annan läkare kommer in och plötsligt säger att du inte ska ta din medicin längre. Att den diagnos och behandling du fått varit fel. Efter en halvtimmes möte.

– Då tappar patienten all sin trygghet. Plötsligt står hon eller han där helt utan stöd. Det är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten.

För två år sedan, ungefär samtidigt som utredningen på Försäkringskassan, pågick en rättsprocess mot Erling Vabö. Han var misstänkt för att ha misshandlat sin dåvarande fru i januari 2009. I början av det här året fälldes han i hovrätten och dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.

När läkare döms för brott gör Socialstyrelsen en utredning om domen har betydelse för yrkesutövningen. Men det är HSAN som tar beslut om indragen legitimation. I Vabös fall stannade ärendet hos Socialstyrelsen.

–  Misshandeln skedde så långt bak i tiden, säger Socialstyrelsens regionchef Lena Renman. Vi anser inte att den påverkar Erling Vabös yrkesutövning.

–  Han finns inte sedan tidigare i belastningsregistret och han lever under ordnade förhållanden, säger hon.

Hon säger att de granskat HSAN-anmälningarna mot Vabö, men de väger mindre tungt i bedömningen. Det blev ju ingen påföljd, Vabö har inte blivit prickad.

Läkaren Lars Nilsson, som försökte stoppa Vabö, håller inte med.

–  En läkare som utreder patienter som tvingats till honom av Försäkringskassan kan bli utsatt för stora påfrestningar, man kan räkna med provokationer. Då är det ett problem om läkaren själv har svårt att hantera sin egen aggressivitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.