Industriarbetarnas tidning

Känner du igen fackets typer?

2 december, 2011

Skrivet av

Vad är det för några som styr? Dagens Arbete har gjort ett nedslag i fackets vrår för att ta reda på vilka det är som leder flocken. Bered er på en skrämmande läsning!

Men innan vi går in på det, ett klargörande; det är alltid arbetsgivarna som bestämmer. Om nu någon trodde något annat. Så att vi inte glömmer bort vilka som står överst i näringskedjan.

De äger fabrikerna, betalar din lön.

Du bidrar bara med det lilla du har, din kropp och eventuella kunnande.

Som en liten motvikt har vi facket, de av medlemmarna utsedda.

Ibland tvistar facket och arbetsgivaren. Och som vanligt när två tvistar är det alltid den enes fel – och den som alltid har fel är arbetsgivaren.

Men vilka är då de där på fackexpeditionen,
på avdelningskontoret eller i förbundsledningen?

De där som för allas vår talan.

De där som flockas runt medlemsavgiften och kallar till möten om olika saker i tid och otid.

Dagens Arbete har dammsugit korridorer, tjuvkikat i styrelserummen och varit en fluga på väggen i fikarummen.

Detta hittade vi.

1. Paragraf-Per
En han med ett självgående pekfinger i alla tänkbara avtal. En ordvrängare och lagbändare som aldrig ser mellan fingrarna och kan rabbla stadgarna i sömnen. Ingen fotnot är så liten att den inte kan älskas. Användbar på både arbetsgivare och medlemmar. Kort sagt ett oumbärligt nålsöga i systemet.

2. Karriärist-Kenny
Även denne oftast en man. En servil ande två steg bakom makten. Reaktionssnabb med godkända åsikter och fenomenal på att byta fot vid rätt tidpunkt. Bästa kännetecknet i stora sällskap; yttrar sig alltid efter det att alla andra talat. I mindre grupp både intrigant, baktalande och förvånansvärt öppen och kontaktsökande. Listig typ på en position plötsligen över dig.

3. Tysta Tyra
Finns här och där för att medlemmarna vill det. Förväxlas ofta med Kvoterings-Klara och kommer sällan till sin rätt. En uppsträckt hand i ett hav av nävar blir oftast till en drunknandes rop på hjälp. Skapar total förvirring när hon väl får ordet och kommer med frågor som män överhuvudtaget inte reflekterar över.

4. Paus-Pertti
Instämmande och okomplicerad. Avlägsen släkting till Tysta Tyra. Dock aldrig några egna åsikter och alltid på majoritetens sida. Mästare på att påpeka behovet av pauser, öppna vädringsfönster och se till att karamellskålen på konferenser fylls på och att inga res- eller bastutider missas.

5. Eremit-Erik
En rar sort. Har facket i fickan. Överraskar ofta sina medarbetare med att förbereda alla frågor själv – liksom svaren. Går alltid sin egen väg oavsett med- eller motgång. Förrvirrad vid social beröring.

 

6. Kompromiss-Kalle
Kanske den vanligaste sorten av dem alla. Ett plus ett blir alltid 1,5 och ett steg bakåt tolkas alltid som ett steg framåt. Ofta öppen, glad, reflekterande. I grunden omtyckt av alla, men mest av arbetsgivaren.

 

7. Kommunist-Krystova
En raritet som oftast slinker in i finrummen av misstag. Gör ofta förvirrade uttalanden om kärnkraft, sol, vind och vatten, Fas 3 och storkapitalism – inte sällan i samma mening. Skapar rynkade ögonbryn, lätta host-attacker och intensivt klottrande i anteckningsblocken hos andra. Utdöende sort.

8. Gnäll-Gunnar
Den mest outhärdlige. Förpestar möten från norr till söder. Fel på allt och alla utom den egna tanken om hur saker och ting ska vara. Motto: Ingenting duger – allting suger! Skyller allt på sittande regering.

9. Framtids-Fredrik
Besatt av förändringsarbete. Har gjort konsultspråket till sitt och skapar oro i leden. Kör med Eton-skjortor och backslick och petar bort potatisen från tallriken. Säger nej till en stor stark och sippar vitt. Får ofta sin läggning ifrågasatt.

10. Kvoterings-Klara
Alltid en kvinna. Tilltalad, övertalad, inföst och alltid överkörd. Finns oftast med i mansstinna grupper för att kvinnofrågan inte bara ska handla om stora bröst. Främsta uppgiften är att genom sin blotta existens hålla den manliga jargongen ovan midjan. Misslyckas ofta.

11. Roliga Roffe
Alltid en man. Glimten i ögat och snus under läppen. Orädd och oförställd. Kan vara skrattretande rolig men också balansera på plumpa linan. Räddas dock alltid av sin – oftast förekommande – värmländska dialekt. Tas aldrig riktigt på allvar.

12. Historiske Hasse
Tillbakablickarnas och bruksandans man. Alltid med en god historia från förfluten tid. Alltid försedd med ett välfunnet argument från den tid bruk var bruk och män var män, parad med en total oförmåga att förstå sig på samtiden. Hyllar samordning, likriktning, gammelrock och raka rör.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?