Industriarbetarnas tidning

Visstid blir fast på Volvo Olofström

14 december, 2011

Skrivet av

Julen kom tidigt till Volvo Olofström i år. 140 visstidare får tillsvidareanställning från årsskiftet. – En bra julklapp, menar IF Metallklubbens ordförande Miroslav Milurovic.

Samtidigt ger Volvo 120 visstidsanställda förlängt kontrakt fram till den 31 maj 2012 och planerar anställa 50 arbetare med specialistkunskper.

– Det går bra för Volvo, konstaterar Miroslav Milurovic.

På anläggningen i Olofström pressas samtliga plåtdetaljer till Volvos personbilar oavsett om de tillverkas i Sverige, Kina eller Belgien.

Men som Miroslv Milurovic poängterar är inte företagets erbjudande till de visstidstidsanställda frukten av ett ensidigt agerande.

– Det är resultatet av de förhandlingar vi haft med företaget, där vi förhandlat in dem som jobbat visstid mellan 12-18 månader på företaget på tillsvidareanställningar.

Smolken i bägaren är dock de 240 anställda som jobbar via bemanningsföretag. Här har 50 personer fått beskedet att deras jobb avslutas före årsskiftet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.