Industriarbetarnas tidning

”Det här ska du göra, Stefan!”

27 januari, 2012

Skrivet av

Förhoppningarna på vad den nya S-ledaren ska åstadkomma är stora bland IF Metalls förtroendevalda. De förväntar sig att han ska sätta frågor som jobb, välfärd och trygghet på agendan igen. Men först vill de se honom ena partiet och få ett slut på skitsnacket.

Det är klassiska socialdemokratiska frågor som lyfts upp när Dagens Arbete frågar vad IF Metalls avdelningar förväntar sig av sin gamla förbundsordförande.

Stefan Löfven borde vara rätt man för att återställa a-kassa och socialförsäkringar, hoppas flera avdelningsordförande. Viktigt är också att Socialdemokraterna under Löfvens ledning tar tillbaka makten över frågor som tillväxt, sysselsättning och välfärd. Även industripolitiken är viktig:

– Det är bra att han har inställningen att hela Sverige inte kan omvandlas till ett tjänstesamhälle, utan att industrin också behövs, säger Marie Nilsson, ordförande i IF Metalls avdelning 30, Bohuslän-Dal.

Tomas Nilsson Tervahauta, avdelning 1, Malmfälten:

– Utbildning och jobb är viktiga frågor. Jag har haft mycket att göra med honom och har fullt förtroende för honom både fackligt och politiskt. Jag blev väldigt glad när jag hörde att han blir ny ledare. Det är en förlust för IF Metall men Stefan kommer att fortsätta med frågor som ligger arbetarrörelsen nära, som till exempel tillväxt och trygghetssystem.

Lennart Thörnlund, avdelning 2, Norrbotten:

– Sysselsättningen och näringspolitiken. Vi måste få igång sysselsättningen, framför allt när det gäller ungdomsarbetslösheten. Det är hans paradfrågor. Sen måste vi få ordning på socialförsäkringssystemet. Det är otidsenligt som det ser ut nu. Vi som jobbar med det dagligen ser det tydligt. I den frågan finns det för lite opposition och där har jag stora förhoppningar på Stefan.

Ingrid Hanke, avdelning 3, Norra Västerbotten:

– Arbetsmarknadsfrågor, industripolitik och utbildning för vuxna. Det är tre stora frågor som är helt borttappade i dag. Och så hela socialförsäkringssystemet. Börjar han med dessa frågor så är han en bra bit på väg.

Carola Andersson, avdelning 4, Södra Västerbotten:

– Inte bara han, partiet ska driva frågan om a-kassan, anställningstrygghet, bemanningsföretagen och arbetsmiljöfrågor i stort.

Anders Ovemar, avdelning 5, Höga Kusten:

– Industripolitik och arbetsmarknadspolitik. Det saknas i dag. Och så måste vi återställa socialförsäkringarna, de har blivit helt raserade.

Hans Svedberg, avdelning 7, Hälsingland:

– Rätten till arbete, kompetensutveckling och trygghet på arbetsmarknaden. Stefan har mer kunskap i de här frågorna än någon annan i riksdagen.

Roger Lamell, avdelning 12 Uppsala:

– Näringspolitiken. Vi får inga stålar till folkhemmet. Med den borgerliga regeringen har det blivit uruselt med den politiken. Förra S-regeringen var på spåret, om än inte fullt ut. Vi hade något på gång men det där kan Stefan säkert utveckla.

Sune Andersson, avdelning 13 Bergslagen…

– Arbete åt alla. Och ungdomsarbetslösheten. Den befinner sig på en oacceptabel nivå idag. Snart försvinner en hel generation 40-talister från industrin samtidigt som massor av ungdomar går utan jobb. Det där måste man få ihop på något sätt.

– Dels måste det bli attraktivare att jobba i industrin, dels måste ungdomar välja utbildningar som ger jobb. Det är i slutändan en politisk fråga.

Göran Persson, avdelning 14 Västra Värmland…

– Vi har förlorat två val i rad på jobbpolitiken. Det ska vi inte behöva göra igen. Därför bör Löfven lyfta fram industri- och arbetsmarknadspolitiken.

Janne Nilsson, avdelning 15, Stockholm:

– Det finns minst tio olika frågor att ta tag i. Nej, jag kan inte välja ut en särskild.

Bert Thulin, avdelning 16, Mälardalen:

– Det finns mycket att ta tag i innan man kan börja tala politik på allvar, med tanke på splittringen. Men det är jobben och ungdomsarbetslösheten som är den viktigaste frågan.

Ulf Karlsson, avdelning 18, Örebro:

– Han bör föra en klassisk socialdemokratisk välfärdspolitik där ingen människa hamnar mellan stolarna. Under den här regeringen har många utförsäkrats och det sociala skyddsnätet är helt borta. Det är den viktigaste frågan.

Bjarne Rasmussen, avdelning 19 Östra Värmland:

– Formera ett bra lag för ett bra parti. Jag ser ingen enskild politisk fråga utan det handlar mer om helheten. Nu går vi och nu går vi takt. Då kan vi förändra saker och ting.

Stefan Leiding, avdelning 21, Södertälje:

– Våra förhoppningar är att han blir en bra företrädare för arbetarrörelsens viktiga frågor, men också i ett bredare perspektiv.

– Den viktigaste frågan är arbetslösheten, men också utbildningsfrågorna. Hur vi ska matcha utbildning mot de jobb som finns. I dag väljer många ungdomar bort exempelvis utbildningar inom industrin.

Dan Söderqvist, avdelning 24, Södermanland:

– Få ihop partiet, se till att alla drar åt samma håll så att vi kan få ut vårt budskap på ett bra sätt. Det blir hans huvuduppgift. Det kommer han att klara av eftersom han är lyhörd, duktig på att lyssna och levererar.

– Social- och arbetsmarknadsfrågorna. Han måste ta tag i sånt där vi fått stora försämringar på senare år. Det är viktigt att lyfta fram de sociala skyddsnäten.

Kenneth Eriksson, avdelning 27, Östra Skaraborg:

– Min största förhoppning är att Stefan Löfven kan få slut på allt skitsnack och få lugn och ro i partiet.

– Jag tror att Stefan är kompetent nog att avgöra själv vilka frågor som är viktiga att driva, men jobbfrågan, välfärdssystemen och 80 procent i a-kassa är viktiga frågor.

Tonnie Andersson, avdelning 29, Norra Älvsborg:

– Det viktigaste nu är att ena partiet och riksdagsgruppen.

– Sen vilka frågor han ska driva… Jag tycker att det han själv tagit upp, utbildning och arbete, är bra. Sen kan man lägga till arbetsmarknadsfrågorna i stort och energifrågan. Basindustrierna måste få tillgång till billig el och då ställs ju allt på sin spets, kärnkraft eller inte.

Marie Nilsson, avdelning 30, Bohuslän-Dal:

– Det gäller för honom att kunna samla partiet och få alla att gå åt samma håll, men också att återfå förtroendet för partiet i stort.

– Arbetsmarknads- och näringspolitiska frågorna är de stora frågorna att ta itu med. Det är ju också de frågor som påverkar välfärden. Det är bra att han har inställningen att hela Sverige inte kan omvandlas till ett tjänstesamhälle, utan att industrin också behövs.

Tommy Stensson, avdelning 40, Västbo:

– Han måste sy ihop partiet igen. Han kanske har den möjligheten. Viktigaste att han driver den politik vi kommit överens om att driva, den har kommit i bakvattnet. Han är kunnig på arbete och jobb. Där förväntar vi oss att han gör stordåd men samtidigt ska vi inte lägga för mycket tyngd på hans axlar.

Morgan Fagerström, avdelning 44, Halland:

– Han måste klara av att ena partiet. Viktigaste frågorna är arbetsmarknadsfrågor som arbetslösheten. Också Fas-3, som idag är skrämmande.

Mikael Rosén, avdelning  47, Östra Skåne:

– Han måste ena paritet och driva mer fackliga frågor, som står nära oss. Som a-kassan och sjukförsäkringen. Men också jobbfrågan och ungdomsarbetslösheten. Jag har goda förhoppningar att han ska kunna föra fram de frågorna.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.