Industriarbetarnas tidning

Bengt Forsling ny ordförande i Teknikcollege

7 mars, 2012

Skrivet av

Bengt Forsling, ombudsman på IF Metall i Göteborg, blir ny ordförande för Riksföreningen Teknikcollege i Sverige. – Vi ska vara ett viktigt verktyg för att klara ungdomsarbetslösheten, säger han som programförklaring.

Bakom Teknikcollege står flera av medlemmarna i Industrirådet – bland andra Tenikföretagen, IF Metall, GS, Sveriges Ingenjörer med flera.

Samarbetet dem emellan – och med utbildningsanordnare över hela landet – syftar till att få rätt kompetens till industrin och certifiera olika utbildningar.

I dag finns 120 olika certifierade utbildningsanordnare i gymaniseskolor, inom vuxenutbildningen och yrkeshögskolorna. Arbetet är inriktat på gymnasieelver, redan anställda och folk i ”omställning”.

Teknikcollege har funnits i sin nuvarande form sedan 2007 och Bengt Forsling tar nu över ordförandeposten på ett tvåårigt mandat efter Teknikföretagens  Sune Karlsson.

Varför blev det just du?

– Jag har suttit med i styrelsen i ett år, men också jobbat med yrkesutbildningsfrågor i tolv år som ombudsman. Jag verkar ha rätt bakgrund och rätt kontaktnät.

Ska man gratulera?

– (Skratt). Det ska man absolut göra. Jag är oerhört hedrad och tacksam.

Hur vill du bedriva arbetet framöver?

– Jag vill tillföra en ökad kompetens för anställda och se till att vi blir ett viktigt verktyg för att klara arbetslösheten. Jag ser inte heller vårt arbete som en ren skolfråga utan som en näringspolitisk fråga. En annan viktig fråga är att göra vårt arbete känt på ett än bredare plan.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen