Industriarbetarnas tidning

Färre har råd med semester

18 juni, 2012

Skrivet av

Andelen arbetare som inte har möjlighet att resa på semester och som inte har tillgång till fritidshus ökar. Det konstaterar LO i en ny rapport.

Bland arbetare är det 32 procent som varken har gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus under sin semester år 2011. Av dem som inte har någon fackutbildning är andelen hela 36 procent.

– Det är bland de högsta noteringar som uppmätts sedan undersökningarna startade år 1984, vilket pekar på en utveckling som är djupt oroande, säger Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande.

Uppgifterna redovisas i LOs rapport, ”Semestervanor för arbetare och tjänstemän”.

Rapporten visar att mellan år 2007 och 2011 har andelen arbetare som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus ökat med drygt fem procentenheter, från 27 till 32 procent. En så stor ökning på så kort tid har inte uppmätts sedan början av 1990-talet.

– Det är alarmerande att klasskillnaden i samhället ökar inom såväl arbetsliv som fritid. Vi vill inte ha ett samhälle där stora grupper har så låga löner och osäkra jobb att de inte ens kan spara ihop till en semesterresa, säger Tobias Baudin.

Bland tjänstemän är det främst lägre tjänstemän som varken har gjort en semesterresa eller har fritidshus, 24 procent, medan 13 procent av tjänstemännen på mellannivå och 9 procent av tjänstemän på hög nivå varken har gjort en semesterresa eller har fritidshus.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.