Industriarbetarnas tidning

DS Smith lägger ner i Järfälla

18 oktober, 2012

Skrivet av

DS Smith stänger ner sin wellpappanlägging i Järfälla utanför Stockholm. Enheten som tidigare ägdes av SCA Packaging har länge levt med hotet om nedläggning. För tre år sedan stängdes wellproduktionen, men återupptogs ett år senare.

Det brittiska förpackningsföretaget DS Smith, som tidigare i år köpte SCA:s förpackningsdivision, har beslutat att lägga ner wellpappanläggningen i Järfälla. Enligt företaget kommer 45 av 64 anställda att beröras av nedläggningen. Sälj- och designavdelningen blir kvar.

Bengt-Åke Alm, tidigare klubbordförande vid GS-facket, berättar att SCA Packaging redan hade inlett förhandlingar om en nedläggning när affären med DS Smith genomfördes.

– Förhandlingarna stoppades, men sen återupptogs de igen. I slutet av september började vi de lokala förhandlingarna. Den sista oktober går 12 personer från produktionen. Den sista november försvinner 21. Sen är det 5-6 personer som blir kvar till mars nästa år i en återställningsgrupp.

Redan 2009 stängde SCA Packaging ner produktionen av wellpapp i Järfälla och flyttade den till enheterna i Mariestad och Värnamo. Ett år senare flyttades produktionen tillbaka.

– De klarade inte av att köra den typen av kvaliteter som vi kör i Järfälla. Men nu ska de göra det, säger Bengt-Åke Alm.

– Det är bara fakta. Nu är det kört för oss.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen