Industriarbetarnas tidning

Haldex Brake varslar 42 anställda

22 oktober, 2012

Skrivet av

Amerikanskägda Haldex Brake varslar 42 anställda vid sin anläggning i Landskrona. – Det var väntat utifrån det ekonomiska läget i Europa, säger IF Metalls lokale ordförande Mikael Collin.

Varslet på Haldex är ett i raden som nu drabbar metallindustrin. Boven i dramat är den ekonomiska krisen i Europa som spiller över på de exportberoende svenska företagen.

I Haldex fall handlar det om den minskande efterfrågan hos de stora kunderna bland lastbilsföretagen, typ MAN och Daimler-Bentz.

Av dem som som varslats är 20 IF Metallmedlemmar och två tjänstemän. Därutöver drabbas 20 visstidsanställda.

– Jag hoppas att det inte ska bli fler, säger Mikael Collin. Men det ser inte ut så i nuläget, åtminstone ur vår synvinkel.

– Samtidigt vet vi inte vad som händer på marknaden framöver.

Haldexkoncernen har 2 350 anställda vid tiotalet produktionsanläggningar världen över. Vid Haldex i Landskrona jobbar cirka 260 metallarbetare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.