Industriarbetarnas tidning

Pappers: Regeringen måste agera

22 november, 2012

Skrivet av

Regeringen måste börja föra en aktiv arbetsmarknadspolitik och satsa på åtgärder för att minska arbetslösheten. Det menar Pappers i ett uttalande.

Pappers konstaterar att svensk arbetsmarknad befinner sig i kris. I dagsläget hotas hela sju procent av förbundets medlemmar av varsel.

På ort efter ort, företag efter företag får industriarbetare – inte bara på massa- och pappersindustrins område besked om att deras anställningar upphör, att produktionen dras ner eller att deras arbetsplatser läggs ner helt.

Frågan är då vad regeringen gör. Enligt Pappers verkar ansvariga statsråd mest använda sin energi till att skylla arbetslösheten på utländska faktorer.

”Passiviteten och handfallenheten är iögonfallande”, skriver Pappers och menar att regeringen har en övertro på att marknadskrafterna ska lösa problemen.

Det räcker inte menar Pappers.

Det är tvärtom hög tid att stimulera samhällsekonomin genom att satsa på nybyggnad och upprustning av bostäder, investeringar i infrastrukturen och att kraftigt bygga ut arbetsmarknads- och vuxenutbildning så att arbetslösa kan matchas mot de jobb som faktiskt finns.

En annan verkningsfull åtgärd att höja ersättningsnivån i a-kassan.

Uttalandet antogs vid Pappers förbundsmöte i Bålsta, med representanter för alla förbundets avdelningar, som avslutades i dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.