Industriarbetarnas tidning

Finnerödjas vd friad

14 december, 2012

Skrivet av

Det blev ingen fällande dom i den uppmärksammade olyckan på Mälaren, då två skogsarbetare drunknade. I dag meddelade Västmanlands tingsrätt att Finnerödja Skogstjänst AB:s vd inte brustit i sitt ansvar och att han helt frias från ansvar.

Vdn ställdes till ansvar för en händelse som utspelades i oktober 2008 och som sedan dess varit en ovanligt seg rättshistora. Vad som då hände var att fyra skogsarbetare, som under en vecka jobbat med avverkning på en ö i Mälaren, skulle tillbaka till fastlandet.

Fyra män, tre i åldrarna 19–22 och en 60-åring, skulle ta sig iland med motorbåt. Båten förliste i hård vind och grov sjö. Ingen hade sjövana och de använde inte heller flytvästar.

Två av männen lyckades simma iland, medan en nittonåring och den äldre mannen drunknade.

Olyckan betraktades först som en arbetsplatsolycka, men förundersökningen lades ner. Fackförbundet GS valde dock att driva fallet vidare och åklagaren rubricerade brottet som grovt. Vdn på Finnerödja åtalades i egenskap av arbetsmiljöansvarig och för bristfällig riskbedömning av arbetsförhållandena runt båttransporten. 

Men nu är han alltså helt friad i tingsrätten. På GS ställer ombudsman Kenneth Johansson den retoriska frågan: När behöver en arbetsgivare stå till svars om inte i ett sådant här fall?

– Jag hoppas nu att åklagaren väljer att driva ärendet vidare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.