Industriarbetarnas tidning

Nya rutiner hos skogsbolagen

27 februari, 2013

Skrivet av

Efter affären med de kamerunska skogsarbetarna har skogsbolagen SCA och Holmen sett över sina rutiner. Utökade kontroller inför upphandlingen och fler besök ute i fält ska säkerställa att utländsk arbetskraft arbetar under rätt villkor.

Inför årets planteringssäsong har skogsbolagen SCA och Holmen tvingats se över sina rutiner. Det är omständigheterna kring skogsarbetarna från Kamerun som fått bolagen att agera.

– Vi blev själva varse om att de rutiner som vi har haft, och som vi har varit trygga med, inte räcker till, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.

Från och med den här säsongen kräver SCA att alla entreprenörer som använder utländsk arbetskraft lämna in anställningskontrakt, arbetstillstånd och uppehållstillstånd för varje person.

SCA kommer också att besöka samtliga arbetslag och stämma av att de villkor som finns i anställningskontrakten också är de som skogsarbetarna jobbar under.

Holmen har kompletterat den checklista som används under upphandlingen med ett antal frågor som rör sociala villkor, de kommer att kräva kopior på arbetstillstånd, göra ytterligare nyckeltalsanalyser av företagen samt utbilda alla medarbetare som jobbar med upphandling av entreprenörer.

– Vi kommer också att göra kontroller i fält av samtliga entreprenörer. Där samarbetar vi med GS, säger Jeanette Tretten, informationsansvarig på Holmen.

Den webbutbildning som samtliga entreprenörer och deras anställda ska gå igenom har kompletterats med ett avsnitt för de anställda, med information om vilka villkor som gäller.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen