Industriarbetarnas tidning

Ledare från arbetarklassen

12 mars, 2013

Framtiden borde kyssa alla barnen på pannan och lova att deras liv kommer att ordna sig till det bästa, men så blir det nästan aldrig. Det tog miljoner år för människan att lära sig att gå, men endast tio sekunder att få henne ner på knä och att krypa.

Per Albin Hansson invigde min barndoms hus och paradiset där jag bodde och levde i sexton år. Platsen heter Ellstorp och den finns i Malmö. De stora gräsmattorna, lekytorna, backarna och plaskdammarna blev en ögonsten för byggherren Hugo Åberg.

Parken var en blomma där barnen sög nektar och näring som räckte hela året. Husen i fem och sex våningar bildade ett skydd kring pojkars och flickors lekar. På gräsmattorna samlades familjerna på söndagarna från maj till slutet av augusti för att njuta av solen och samvaron. De vuxna drack kaffe och barnen fick saft och bullar.

En av våra grannar hade fritidshus i Saxtorp. Förmodligen var herr och fru Grahn och deras två barn ensamma om den nåden bland flera hundra familjer. Mannen hade därtill en mildröd Simca som han tvättade och vaxade varannan vecka. Han var chaufför på en stor verkstad och frun var expedit på BeKå som låg på Gustaf Adolfs Torg i Malmö.

När jag var sexton år flyttade min familj till Per Albin Hanssons väg 50A. Mannen som gett upphov till gatans namn föddes och levde som barn cirka tvåhundra meter från vårt hus. Han hade tre bröder. Modern var piga och pappan murare.

Per Albin gick fyra år i folkskola. Han blev springpojke när han var tolv år och sedan bodbiträde. Vid den tidpunkten hade han redan börjat överskrida alla matematikens sannolikhetskurvor för vad som skulle bli av hans liv. Han blev medlem i nykterhetsorden Verdandi och började engagera sig i politiken.

Snart hade han flyttat till Stockholm och blivit chefredaktör för Social-Demokraten. Han blev sedermera riksdagsman, Socialdemokraternas partiordförande, försvarsminister och statsminister.   

Han försörjde två familjer och hade sammanlagt fyra barn med två kvinnor. Han gifte sig borgerligt med en av dem. Varje dag åkte han tolvans spårvagn från det inre av Stockholm till Ålsten där han bodde.

Han dog av en hjärtattack, när han steg av spårvagnen på natten den sjätte oktober 1946. Tidigare på kvällen hade han avslutat ett möte med de nordiska ministrarna.

Per Albin Hansson, Ingvar Carlsson och Stefan Löfven är sprungna ur arbetarklassen. Stefan har varit svetsare och ordförande i Industrifacket Metall. Dessa tre herrar bevisar att det är möjligt att förvandla en enkel bakgrund till den högsta kretsen i ett svenskt socialdemokratiskt parti.

Ingvar Carlssons pappa var lagerarbetare. Stefan Löfven var fosterson, eftersom hans mamma inte hade ekonomiska resurser att ta hand om honom. Nu återstår att se huruvida han blir Sveriges statsminister år 2014.

Per Albin Hanssons föräldrar betalade fem kronor i månaden i hyra för två rum och kök. Fyra barn och föräldrarna bodde där. Vi var fem personer i min familj på Ellstorp, innan vi flyttade till vägen med den forna statsministerns namn.

Jag har visat mina barn och barnbarn parken där jag lekte och spelade fotboll. Det finns ett hus och en gata i alla människor på jorden. De kan flytta vart som helst, men de kommer aldrig längre bort än sina egna hjärtan.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.