Industriarbetarnas tidning

Ledare från arbetarklassen

12 mars, 2013

Framtiden borde kyssa alla barnen på pannan och lova att deras liv kommer att ordna sig till det bästa, men så blir det nästan aldrig. Det tog miljoner år för människan att lära sig att gå, men endast tio sekunder att få henne ner på knä och att krypa.

Per Albin Hansson invigde min barndoms hus och paradiset där jag bodde och levde i sexton år. Platsen heter Ellstorp och den finns i Malmö. De stora gräsmattorna, lekytorna, backarna och plaskdammarna blev en ögonsten för byggherren Hugo Åberg.

Parken var en blomma där barnen sög nektar och näring som räckte hela året. Husen i fem och sex våningar bildade ett skydd kring pojkars och flickors lekar. På gräsmattorna samlades familjerna på söndagarna från maj till slutet av augusti för att njuta av solen och samvaron. De vuxna drack kaffe och barnen fick saft och bullar.

En av våra grannar hade fritidshus i Saxtorp. Förmodligen var herr och fru Grahn och deras två barn ensamma om den nåden bland flera hundra familjer. Mannen hade därtill en mildröd Simca som han tvättade och vaxade varannan vecka. Han var chaufför på en stor verkstad och frun var expedit på BeKå som låg på Gustaf Adolfs Torg i Malmö.

När jag var sexton år flyttade min familj till Per Albin Hanssons väg 50A. Mannen som gett upphov till gatans namn föddes och levde som barn cirka tvåhundra meter från vårt hus. Han hade tre bröder. Modern var piga och pappan murare.

Per Albin gick fyra år i folkskola. Han blev springpojke när han var tolv år och sedan bodbiträde. Vid den tidpunkten hade han redan börjat överskrida alla matematikens sannolikhetskurvor för vad som skulle bli av hans liv. Han blev medlem i nykterhetsorden Verdandi och började engagera sig i politiken.

Snart hade han flyttat till Stockholm och blivit chefredaktör för Social-Demokraten. Han blev sedermera riksdagsman, Socialdemokraternas partiordförande, försvarsminister och statsminister.   

Han försörjde två familjer och hade sammanlagt fyra barn med två kvinnor. Han gifte sig borgerligt med en av dem. Varje dag åkte han tolvans spårvagn från det inre av Stockholm till Ålsten där han bodde.

Han dog av en hjärtattack, när han steg av spårvagnen på natten den sjätte oktober 1946. Tidigare på kvällen hade han avslutat ett möte med de nordiska ministrarna.

Per Albin Hansson, Ingvar Carlsson och Stefan Löfven är sprungna ur arbetarklassen. Stefan har varit svetsare och ordförande i Industrifacket Metall. Dessa tre herrar bevisar att det är möjligt att förvandla en enkel bakgrund till den högsta kretsen i ett svenskt socialdemokratiskt parti.

Ingvar Carlssons pappa var lagerarbetare. Stefan Löfven var fosterson, eftersom hans mamma inte hade ekonomiska resurser att ta hand om honom. Nu återstår att se huruvida han blir Sveriges statsminister år 2014.

Per Albin Hanssons föräldrar betalade fem kronor i månaden i hyra för två rum och kök. Fyra barn och föräldrarna bodde där. Vi var fem personer i min familj på Ellstorp, innan vi flyttade till vägen med den forna statsministerns namn.

Jag har visat mina barn och barnbarn parken där jag lekte och spelade fotboll. Det finns ett hus och en gata i alla människor på jorden. De kan flytta vart som helst, men de kommer aldrig längre bort än sina egna hjärtan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.