Industriarbetarnas tidning

Reinfeldt saknar intresse för industrin

14 mars, 2013

I januari besökte statsminister Fredrik Reinfeldt ett årligt toppmöte i Davos för politiska och ekonomiska makthavare i hela världen kallat World economic forum. Under en paneldiskussion om arbetslöshet sa han bland annat att ”vi hade folk i industrin, men de är i stort sett borta”.

Han förde också ett resonemang där han beklagade att vi har för få låglönejobb i Sverige. Moderatledaren gick till och med så långt som att säga att den enda anledningen till att inte ta orden ”vi borde ha fler låglönejobb” i sin mun var att det ”inte låter så trevligt”.

Det statsministern gav uttryck för i sin beskrivning av Sverige är både okunnigt och falskt. Man ställer sig frågan om han inte vet att närmare 600 000 personer har sin anställning direkt i industrin och att många fler har jobb som inte skulle finnas om inte industrin fanns. En annan fråga som dyker upp är om Reinfeldt missat att industrin utgör en betydande och faktiskt helt oumbärlig del av Sveriges BNP?

Borgerliga företrädare på alla nivåer talar numera ofta om att värna den svenska modellen. Men med ledning av det Reinfeldt undslapp sig i Davos står det klart att han inte drar sig det minsta för att rasera en av dess grundpelare – att det är arbetsmarknadens parter, facken och arbetsgivarna, som genom avtal med varandra styr lönebildningen i Sverige. Hans uttalanden blir extra provocerande i ljuset av att vi inom industrin, som genom industriavtalet sätter ett hållbart märke för löneökningarna, just nu sitter ner och förhandlar om bland annat lönerna.

Ett visst mått av källkritik är på sin plats när det gäller klipp från internet, där jag först stötte på Reinfeldts uttalanden, men tittar man på hela sändningen från paneldiskussionen på World economic forum framgår det klart och tydligt att statsministerns budskap inte var ett resultat av kreativ videoredigering.

Han tycks verkligen mena att svensk industri saknar betydelse och att det skulle bli bättre om fler hade lägre lön i Sverige. Det är tydligt att det åter är de gamla mörkblå högermännen som talar. Men med en skillnad; flera av de gamla förstod industrins betydelse. Jag känner stor oro när jag tänker på vilka konsekvenser för svensk ekonomi, och inte minst för IF Metalls medlemmar, det kommer att få om Reinfeldt får sitta kvar efter nästa val.

En av slutsatserna jag drar av det här är att vi i IF Metall måste jobba ännu hårdare för att föra fram industrins betydelse. Inte ett tillfälle får gå oss förbi att hamra in följande fakta:

  • Industrin sysselsätter cirka 900 000 personer om man räknar med både direkta industrijobb och jobb i tjänstesektorn som är beroende av industrin.
  • Industrin utgör 15 procent av Sveriges arbetsmarknad, lågt räknat.
  • Industrin står för huvuddelen av exporten som utgör 50 procent av Sveriges BNP.

En annan slutsats är att vi aldrig kan luta oss tillbaka och värma oss i skenet av Alliansens fagra tal om att vilja värna den svenska modellen. Vi måste fortsätta att intensifiera kampen för att lönebildningen ska förbli i parternas händer och för att vinsterna i bolagen även ska komma arbetarna till del!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?