Industriarbetarnas tidning

TSL:s styrelse skjuter på beslut

26 november, 2013

Skrivet av

Dagens Arbete har tidigare berättat om rundgången av arbetskraft mellan bemannings- och omställningsföretag i koncerner som Lernia och Proffice. I dag bestämde sig TSL:s styrelse för att skjuta upp beslutet om ett eventuellt förbud.

De sitter i TSL:s styrelse:

 • Pär Andersson, Svenskt Näringsliv, ordförande i TS
 • Anders Weihe, Teknikföretagen
 • Jonas Milton, Almega
 • Peter Jeppsson, Transportgruppen
 • Ulrika Egerlid Schotte, EnergiFöretagens Arbetsgivareförening, (EFA)
 • Sverker Rudeberg, Svenskt Näringsliv
 • Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, vice ordförande i TSL
 • Patrick Roselin, LO
 • Susanna Gideonsson, Handelsanställdas förbund
 • Patrik Östberg, Byggnadsarbetareförbundet
 • Gerald Lindberg, Livsmedelsarbetareförbundet
 • Oscar Ernerot, LO

 

Under ett möte i dag behandlade TSL:s styrelse frågan om så kallad ”koncernintern omställning”. Inga beslut om förbud fattades, säger Veli-Pekka Säikkälä, vice ordförande i TSL och avtalssekreterare på IF Metall.

– Vi bestämde att TSL:s vd (Tomas Petti, red kommentar) ska föra en dialog med bemanningsbranschen. Sedan ska vi titta på frågan igen för att se om det behövs särregler, som till exempel ett förbud mot koncernintern omställning. Vi kommer att ta upp frågan igen på ett styrelsemöte i slutet på januari.

Veli-Pekka Säikkälä understryker också att han helt klart ser ett bekymmer med nuvarande upplägg.

– Man kan tycka att det är väldigt enkelt, att man bara borde förbjuda koncernintern omställning. Men det skulle ju exempelvis kunna innebära, att då får något annat bemanningsföretag ta hand om omställningen, och så byter man tjänster. Så vi vill titta på det här ordentligt.

Tomas Petti själv säger till Dagens Arbete att anledningen till att beslutet skjuts upp, är att TSL vill få en så komplett bild som möjligt.

– Bemanningsbranschen är lite speciell jämfört med många andra branscher. Vad vi nu vill göra är att diskutera med bemanningsbranschen för att få fram en så komplett bild som möjligt.

Vad är det ni tycker att ni saknar?

– Ja, det är väl just branschens egen bild.

– Man kan säga att vi utgår från försiktighetsprincipen. Vi vill ta en diskussion med dem detta berör innan vi fattar några beslut.

Rent praktiskt möjliggörs koncernintern omställning av att flera omställningsföretag ingår i koncerner med bemanningsföretag. Den som blir varslad från ett bemanningsföretag kan alltså få coachning av ett företag som ägs av den egna arbetsgivaren. Och om bemanningsföretaget efter kort tid återanställer den varslade, har koncernen inkasserat 20 000 kronor utan någon större arbetsinsats.

Dagens Arbete har tidigare berättat om att en intern TSL-rapport visar hur TSL har undersökt koncernintern omställning i företagen Lernia, Antenn, Adecco HR och Manpower. TSL konstaterar att bolagen tar ”en mycket stor andel av de egna koncernernas omställningar”. Man slår också fast att omställningsföretag som ägs av bemanningsföretag har ”en helt dominerande ställning avseende omställning inom bemanningsföretagen själva.” Alltså att det ofta är det egna omställningsföretaget som sköter jobbcoachandet när bemanningsföretaget säger upp.

TSL:s styrelse kommer åter igen att diskutera ett eventuellt förbund mot koncernintern omställning den 30 januari.

Så ser styrelsens beslut ut:

”att ge VD i uppdrag att till nästa styrelsemöte, i dialog med bemanningsbranschen, utreda om det med hänsyn till de särskilda förhållanden som finns inom bemanningsbranschen när det gäller förlorade kunduppdrag, arbetsbrist och därpå följande återanställningar finns behov av särregler, exempelvis förbud mot koncernintern omställning eller andra anpassningar inom TSL-systemet för dessa företag.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.