TSL:s styrelse skjuter på beslut
26 november, 2013
Dagens Arbete har tidigare berättat om rundgången av arbetskraft mellan bemannings- och omställningsföretag i koncerner som Lernia och Proffice. I dag bestämde sig TSL:s styrelse för att skjuta upp beslutet om ett eventuellt förbud.
De sitter i TSL:s styrelse:
- Pär Andersson, Svenskt Näringsliv, ordförande i TS
- Anders Weihe, Teknikföretagen
- Jonas Milton, Almega
- Peter Jeppsson, Transportgruppen
- Ulrika Egerlid Schotte, EnergiFöretagens Arbetsgivareförening, (EFA)
- Sverker Rudeberg, Svenskt Näringsliv
- Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, vice ordförande i TSL
- Patrick Roselin, LO
- Susanna Gideonsson, Handelsanställdas förbund
- Patrik Östberg, Byggnadsarbetareförbundet
- Gerald Lindberg, Livsmedelsarbetareförbundet
- Oscar Ernerot, LO
Under ett möte i dag behandlade TSL:s styrelse frågan om så kallad ”koncernintern omställning”. Inga beslut om förbud fattades, säger Veli-Pekka Säikkälä, vice ordförande i TSL och avtalssekreterare på IF Metall.
– Vi bestämde att TSL:s vd (Tomas Petti, red kommentar) ska föra en dialog med bemanningsbranschen. Sedan ska vi titta på frågan igen för att se om det behövs särregler, som till exempel ett förbud mot koncernintern omställning. Vi kommer att ta upp frågan igen på ett styrelsemöte i slutet på januari.
Veli-Pekka Säikkälä understryker också att han helt klart ser ett bekymmer med nuvarande upplägg.
– Man kan tycka att det är väldigt enkelt, att man bara borde förbjuda koncernintern omställning. Men det skulle ju exempelvis kunna innebära, att då får något annat bemanningsföretag ta hand om omställningen, och så byter man tjänster. Så vi vill titta på det här ordentligt.
Tomas Petti själv säger till Dagens Arbete att anledningen till att beslutet skjuts upp, är att TSL vill få en så komplett bild som möjligt.
– Bemanningsbranschen är lite speciell jämfört med många andra branscher. Vad vi nu vill göra är att diskutera med bemanningsbranschen för att få fram en så komplett bild som möjligt.
Vad är det ni tycker att ni saknar?
– Ja, det är väl just branschens egen bild.
– Man kan säga att vi utgår från försiktighetsprincipen. Vi vill ta en diskussion med dem detta berör innan vi fattar några beslut.
Rent praktiskt möjliggörs koncernintern omställning av att flera omställningsföretag ingår i koncerner med bemanningsföretag. Den som blir varslad från ett bemanningsföretag kan alltså få coachning av ett företag som ägs av den egna arbetsgivaren. Och om bemanningsföretaget efter kort tid återanställer den varslade, har koncernen inkasserat 20 000 kronor utan någon större arbetsinsats.
Dagens Arbete har tidigare berättat om att en intern TSL-rapport visar hur TSL har undersökt koncernintern omställning i företagen Lernia, Antenn, Adecco HR och Manpower. TSL konstaterar att bolagen tar ”en mycket stor andel av de egna koncernernas omställningar”. Man slår också fast att omställningsföretag som ägs av bemanningsföretag har ”en helt dominerande ställning avseende omställning inom bemanningsföretagen själva.” Alltså att det ofta är det egna omställningsföretaget som sköter jobbcoachandet när bemanningsföretaget säger upp.
TSL:s styrelse kommer åter igen att diskutera ett eventuellt förbund mot koncernintern omställning den 30 januari.
Så ser styrelsens beslut ut:
”att ge VD i uppdrag att till nästa styrelsemöte, i dialog med bemanningsbranschen, utreda om det med hänsyn till de särskilda förhållanden som finns inom bemanningsbranschen när det gäller förlorade kunduppdrag, arbetsbrist och därpå följande återanställningar finns behov av särregler, exempelvis förbud mot koncernintern omställning eller andra anpassningar inom TSL-systemet för dessa företag.”
Läs mer: