Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

”Ingen lyssnar om man inte har kallingar”

För mycket ”hen” och för lite lön? SVT:s programserie Fittstim har eldat på diskussionen om vad som är feminism. Vi frågade några av Dagens Arbetes läsare hur jämställdhetsdebatten borde se ut.


Lisa Borg 33 år, elektronikmontör på Leine & Linde.

Vilken fråga är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Det är väl när man jobbar med samma sak, men har olika kön, och så får killarna mer i lön. Det tycker jag är jättemuppigt. Ja, det handlar om lika lön helt enkelt. En annan grej är att på många jobb är det ingen som lyssnar när man tar upp problem –om man inte har kallingar på sig. Man kan förklara för en chef ”det här funkar inte”, och inget händer. Sen tar en kille upp precis samma sak och då lyssnar folk. Och det är så otroligt tröttsamt.

Syns det här i debatten, tycker du?

– Nej. Det är inget jag ser eller hör.

Kallar du dig feminist?

– Nej, det gör jag inte. Jag tänker på hur det funkar hemma hos mig. Det blir automatiskt jag som tvättar och maken som byter däck på bilen. Det är för att det funkar bäst för oss. Det spelar ingen roll vem som gör vad, tänker jag. Men jag är inte den mest insatta. När jag hör ”feminism” tänker jag att det handlar om att man ska göra samma saker.

Daniel Olsson, 36 år, reprotekniker på Aller media i Helsingborg.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Att killar och tjejer får samma chans, både i skolan och i arbetslivet. Det är viktigt att tjejer blir sedda även om de inte står längst fram och låter mest. Alla ska bli rättvist behandlade.

Syns de frågorna i debatten, tycker du?

– Det pratas hyfsat mycket om löneskillnader men det är viktigt att se att ojämlikheten inte bara rör lönerna. Det handlar ju också om möjligheter för kvinnor att ta sig vidare i arbetslivet. På många arbetsplatser är det svårt.

Kallar du dig feminist?

– Nej, för tjugo år sedan kanske jag hade gjort det. Feminismen behövs men ordet har fått en så laddad innebörd idag. Det är synd, för det är väldigt viktiga frågor det handlar om.

Carolina Björk, 25 år, 

maskinoperatör Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Många jämställdhetsfrågor är tätt sammanflätade och förbättringar på en punkt kan snabbt ge resultat även på andra områden. Särskilt allvarligt tycker jag det är att vi uppfostrar våra barn som pojkar och flickor istället för som människor. Jag var inne i en leksaksaffär igår och blev både vansinnig och förvånad. Diskrimineringen i arbetslivet och oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män är en annan fråga som jag tycker är enormt viktig.

Syns de frågorna tillräckligt i debatten, tycker du?

­– Nej, jag tycker definitivt att det är dags att jämställdhetsfrågorna får större plats i debatten.

Kallar du dig feminist?

– Självklart kallar jag mig feminist.

 

Petra Ekerum, 33 år, utskottsmalare,  Arctic Paper i Munkedal.

 Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Alla frågor om jämställdhet är lika viktiga. Att kvinnor och män behandlas så olika redan som små barn är fruktansvärt. Det är klart att det formar oss att bli på ett visst sätt.

Hur väl tycker du att jämställdhetsfrågan syns i debatten?

– Jämställdhetsfrågor får alldeles för liten plats i debatten. Tyvärr är det extremfeminister som får representera alla feminister, män som kvinnor. Många vill nog inte bli hopkopplade med extremister och då vågar man inte heller längre kalla sig för feminist. Sjukt tråkig utveckling och det hämmar jämställdhetsfrågorna överlag.

Kallar du dig feminist?

– Ja, självklart! Jag förstår inte hur någon kan säga att man inte skulle vara det. Vem vill inte ha jämställt mellan könen? Ingen tjänar på ojämlikheten i längden.


Kumba Manjang, 43 år, tvätteriarbetare, Tumbatvätten i Tumba.

Vilken fråga tycker du är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Jag tror att det är att män och kvinnor ska ha lika mycket i lön och att man ska ha samma villkor på arbetsplatsen.

Syns den frågan i debatten?

– Jag tror att många kvinnor bryr sig om det här, därför att nu för tiden så gör vi samma arbeten, män och kvinnor, vi är lika i vad vi gör. Många kvinnor pratar om det här tror jag, men politikerna bryr sig inte om det.

Kallar du dig feminist?

– Jag kallar mig inte feminist, för jag förstår inte vad feminist är. Jag vet inte vad feminist betyder. Men jag vill ha lika villkor mellan kvinnor och män.

Henrik Mattson, 29 år, maskinoperatör på Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Egentligen tycker jag att alla frågor är viktiga, men jag har reagerat lite extra på hur kvinnor framställs i media. Alla ideal och krav på hur man ska se ut. Fruktansvärt att tjejer som inte ens är tonåringar än börjar sminka sig och klä sig som vuxna. Jag tycker det är hemskt, barn ska få vara barn.

Syns den frågan tillräckligt mycket i debatten, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns mycket mer som kan göras. 

Kallar du dig feminist?

– Ja.

Anna Tiberg, Ville Henrik-Klemens

Läs mer från Dagens Arbete:

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Avtal 2020

KI tror på oförändrad löneökning

Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Är det här verkligen liberal politik?

KRÖNIKAMan kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

1

Kvinnornas löner ökar för sakta

KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1

”Det är bara att lyssna på forskarna”

DA MÖTERStefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.