”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Ingen lyssnar om man inte har kallingar”

För mycket ”hen” och för lite lön? SVT:s programserie Fittstim har eldat på diskussionen om vad som är feminism. Vi frågade några av Dagens Arbetes läsare hur jämställdhetsdebatten borde se ut.


Lisa Borg 33 år, elektronikmontör på Leine & Linde.

Vilken fråga är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Det är väl när man jobbar med samma sak, men har olika kön, och så får killarna mer i lön. Det tycker jag är jättemuppigt. Ja, det handlar om lika lön helt enkelt. En annan grej är att på många jobb är det ingen som lyssnar när man tar upp problem –om man inte har kallingar på sig. Man kan förklara för en chef ”det här funkar inte”, och inget händer. Sen tar en kille upp precis samma sak och då lyssnar folk. Och det är så otroligt tröttsamt.

Syns det här i debatten, tycker du?

– Nej. Det är inget jag ser eller hör.

Kallar du dig feminist?

– Nej, det gör jag inte. Jag tänker på hur det funkar hemma hos mig. Det blir automatiskt jag som tvättar och maken som byter däck på bilen. Det är för att det funkar bäst för oss. Det spelar ingen roll vem som gör vad, tänker jag. Men jag är inte den mest insatta. När jag hör ”feminism” tänker jag att det handlar om att man ska göra samma saker.

Daniel Olsson, 36 år, reprotekniker på Aller media i Helsingborg.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Att killar och tjejer får samma chans, både i skolan och i arbetslivet. Det är viktigt att tjejer blir sedda även om de inte står längst fram och låter mest. Alla ska bli rättvist behandlade.

Syns de frågorna i debatten, tycker du?

– Det pratas hyfsat mycket om löneskillnader men det är viktigt att se att ojämlikheten inte bara rör lönerna. Det handlar ju också om möjligheter för kvinnor att ta sig vidare i arbetslivet. På många arbetsplatser är det svårt.

Kallar du dig feminist?

– Nej, för tjugo år sedan kanske jag hade gjort det. Feminismen behövs men ordet har fått en så laddad innebörd idag. Det är synd, för det är väldigt viktiga frågor det handlar om.

Carolina Björk, 25 år, 

maskinoperatör Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Många jämställdhetsfrågor är tätt sammanflätade och förbättringar på en punkt kan snabbt ge resultat även på andra områden. Särskilt allvarligt tycker jag det är att vi uppfostrar våra barn som pojkar och flickor istället för som människor. Jag var inne i en leksaksaffär igår och blev både vansinnig och förvånad. Diskrimineringen i arbetslivet och oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män är en annan fråga som jag tycker är enormt viktig.

Syns de frågorna tillräckligt i debatten, tycker du?

­– Nej, jag tycker definitivt att det är dags att jämställdhetsfrågorna får större plats i debatten.

Kallar du dig feminist?

– Självklart kallar jag mig feminist.

 

Petra Ekerum, 33 år, utskottsmalare,  Arctic Paper i Munkedal.

 Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Alla frågor om jämställdhet är lika viktiga. Att kvinnor och män behandlas så olika redan som små barn är fruktansvärt. Det är klart att det formar oss att bli på ett visst sätt.

Hur väl tycker du att jämställdhetsfrågan syns i debatten?

– Jämställdhetsfrågor får alldeles för liten plats i debatten. Tyvärr är det extremfeminister som får representera alla feminister, män som kvinnor. Många vill nog inte bli hopkopplade med extremister och då vågar man inte heller längre kalla sig för feminist. Sjukt tråkig utveckling och det hämmar jämställdhetsfrågorna överlag.

Kallar du dig feminist?

– Ja, självklart! Jag förstår inte hur någon kan säga att man inte skulle vara det. Vem vill inte ha jämställt mellan könen? Ingen tjänar på ojämlikheten i längden.


Kumba Manjang, 43 år, tvätteriarbetare, Tumbatvätten i Tumba.

Vilken fråga tycker du är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Jag tror att det är att män och kvinnor ska ha lika mycket i lön och att man ska ha samma villkor på arbetsplatsen.

Syns den frågan i debatten?

– Jag tror att många kvinnor bryr sig om det här, därför att nu för tiden så gör vi samma arbeten, män och kvinnor, vi är lika i vad vi gör. Många kvinnor pratar om det här tror jag, men politikerna bryr sig inte om det.

Kallar du dig feminist?

– Jag kallar mig inte feminist, för jag förstår inte vad feminist är. Jag vet inte vad feminist betyder. Men jag vill ha lika villkor mellan kvinnor och män.

Henrik Mattson, 29 år, maskinoperatör på Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Egentligen tycker jag att alla frågor är viktiga, men jag har reagerat lite extra på hur kvinnor framställs i media. Alla ideal och krav på hur man ska se ut. Fruktansvärt att tjejer som inte ens är tonåringar än börjar sminka sig och klä sig som vuxna. Jag tycker det är hemskt, barn ska få vara barn.

Syns den frågan tillräckligt mycket i debatten, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns mycket mer som kan göras. 

Kallar du dig feminist?

– Ja.

Läs mer:

Anna Tiberg, Ville Henrik-Klemens

Läs mer från Dagens Arbete:

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.