”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

”Ingen lyssnar om man inte har kallingar”

För mycket ”hen” och för lite lön? SVT:s programserie Fittstim har eldat på diskussionen om vad som är feminism. Vi frågade några av Dagens Arbetes läsare hur jämställdhetsdebatten borde se ut.


Lisa Borg 33 år, elektronikmontör på Leine & Linde.

Vilken fråga är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Det är väl när man jobbar med samma sak, men har olika kön, och så får killarna mer i lön. Det tycker jag är jättemuppigt. Ja, det handlar om lika lön helt enkelt. En annan grej är att på många jobb är det ingen som lyssnar när man tar upp problem –om man inte har kallingar på sig. Man kan förklara för en chef ”det här funkar inte”, och inget händer. Sen tar en kille upp precis samma sak och då lyssnar folk. Och det är så otroligt tröttsamt.

Syns det här i debatten, tycker du?

– Nej. Det är inget jag ser eller hör.

Kallar du dig feminist?

– Nej, det gör jag inte. Jag tänker på hur det funkar hemma hos mig. Det blir automatiskt jag som tvättar och maken som byter däck på bilen. Det är för att det funkar bäst för oss. Det spelar ingen roll vem som gör vad, tänker jag. Men jag är inte den mest insatta. När jag hör ”feminism” tänker jag att det handlar om att man ska göra samma saker.

Daniel Olsson, 36 år, reprotekniker på Aller media i Helsingborg.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Att killar och tjejer får samma chans, både i skolan och i arbetslivet. Det är viktigt att tjejer blir sedda även om de inte står längst fram och låter mest. Alla ska bli rättvist behandlade.

Syns de frågorna i debatten, tycker du?

– Det pratas hyfsat mycket om löneskillnader men det är viktigt att se att ojämlikheten inte bara rör lönerna. Det handlar ju också om möjligheter för kvinnor att ta sig vidare i arbetslivet. På många arbetsplatser är det svårt.

Kallar du dig feminist?

– Nej, för tjugo år sedan kanske jag hade gjort det. Feminismen behövs men ordet har fått en så laddad innebörd idag. Det är synd, för det är väldigt viktiga frågor det handlar om.

Carolina Björk, 25 år, 

maskinoperatör Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Många jämställdhetsfrågor är tätt sammanflätade och förbättringar på en punkt kan snabbt ge resultat även på andra områden. Särskilt allvarligt tycker jag det är att vi uppfostrar våra barn som pojkar och flickor istället för som människor. Jag var inne i en leksaksaffär igår och blev både vansinnig och förvånad. Diskrimineringen i arbetslivet och oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män är en annan fråga som jag tycker är enormt viktig.

Syns de frågorna tillräckligt i debatten, tycker du?

­– Nej, jag tycker definitivt att det är dags att jämställdhetsfrågorna får större plats i debatten.

Kallar du dig feminist?

– Självklart kallar jag mig feminist.

 

Petra Ekerum, 33 år, utskottsmalare,  Arctic Paper i Munkedal.

 Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Alla frågor om jämställdhet är lika viktiga. Att kvinnor och män behandlas så olika redan som små barn är fruktansvärt. Det är klart att det formar oss att bli på ett visst sätt.

Hur väl tycker du att jämställdhetsfrågan syns i debatten?

– Jämställdhetsfrågor får alldeles för liten plats i debatten. Tyvärr är det extremfeminister som får representera alla feminister, män som kvinnor. Många vill nog inte bli hopkopplade med extremister och då vågar man inte heller längre kalla sig för feminist. Sjukt tråkig utveckling och det hämmar jämställdhetsfrågorna överlag.

Kallar du dig feminist?

– Ja, självklart! Jag förstår inte hur någon kan säga att man inte skulle vara det. Vem vill inte ha jämställt mellan könen? Ingen tjänar på ojämlikheten i längden.


Kumba Manjang, 43 år, tvätteriarbetare, Tumbatvätten i Tumba.

Vilken fråga tycker du är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Jag tror att det är att män och kvinnor ska ha lika mycket i lön och att man ska ha samma villkor på arbetsplatsen.

Syns den frågan i debatten?

– Jag tror att många kvinnor bryr sig om det här, därför att nu för tiden så gör vi samma arbeten, män och kvinnor, vi är lika i vad vi gör. Många kvinnor pratar om det här tror jag, men politikerna bryr sig inte om det.

Kallar du dig feminist?

– Jag kallar mig inte feminist, för jag förstår inte vad feminist är. Jag vet inte vad feminist betyder. Men jag vill ha lika villkor mellan kvinnor och män.

Henrik Mattson, 29 år, maskinoperatör på Arctic Paper i Munkedal.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

– Egentligen tycker jag att alla frågor är viktiga, men jag har reagerat lite extra på hur kvinnor framställs i media. Alla ideal och krav på hur man ska se ut. Fruktansvärt att tjejer som inte ens är tonåringar än börjar sminka sig och klä sig som vuxna. Jag tycker det är hemskt, barn ska få vara barn.

Syns den frågan tillräckligt mycket i debatten, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns mycket mer som kan göras. 

Kallar du dig feminist?

– Ja.

Läs mer:

Anna Tiberg, Ville Henrik-Klemens

Läs mer från Dagens Arbete:

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Listor – snittlönerDe anställda på Swedpaper i Gävle drar in de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Och generellt gäller att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.

1

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

”När facket syns kommer frågorna”

BILDA KLUBBVad är vitsen med en fackklubb på jobbet, och hur startar man en? På Lexit i Mölnlycke har den nya klubben redan gjort skillnad.

Från hunddagis till fackordförande

UNG 2020 För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. I en av dem står industriarbetaren Micke Holm på scen.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.