Industriarbetarnas tidning

Vackert eko från gruvan

7 januari, 2014

Skrivet av

Månadens musikIke Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Fler som sjunger Everly Brothers

Simon & Garfunkel Bye Bye Love
Robert Plant & Alison Krauss
Gone Gone Gone (Done Moved On)
Linda Ronstadt When Will I Be Loved
Glen Campbell & Bobby Gentry
All I Have to Do is Dream
Elvis Presley Let it Be Me
Beach Boys Devoted to You
Cliff Richard It’s All Over
Bryan Ferry The Price of Love
The Who Man With Money
Tages Cathy’s Clown
Anne Murray Walk Right Back
Bob Dylan Take a Message to Mary
Nazareth Love Hurts
Flying Burrito Brothers Wake Up Little Susie
Gram Parsons & Emmylou Harris
Sleepless Nights
A-Ha Crying in the Rain

Hela listan finns på Spotify!

DA-Everly Brothers-listan

Ike levde i stället för musiken. Den skulle föra honom bort från bergen, mot en annan tillvaro långt från rosslande, svarta lungor.

Musiken som spelades i omgivningen hade rötterna  i  irländsk och skotsk folkmusik som invandrarna hade tagit med sig och som levt kvar i de isolerade bergssamhällena. Ibland kom den musiken att korsbefruktas med andra migranters musik, de svartas.

Fattiga vita som befann sig långt ner på samhällstegen levde nära de svarta, jobbade med de svarta och mötte därför också de svartas kultur. Oavsett om man hette Jimmie Rodgers och var bromsare vid järnvägen eller om man som Ike Everly var gruvarbetare. Han gjorde som många andra musiker i området: sökte upp en av traktens skickligaste musiker, Arnold Schultz. En svart gitarrist som hade en del att lära ut om finger-picking, en teknik där man ”plockade strängarna” med fingertopparna eller nageln.

Ike Everly lämnade gruvan, hamnade i Chicago och började leva på musik. Slank in på de svartas musikbarer  och spelade för rotlösa migrantarbetare från de bergstrakter han själv kom ifrån.

Ikes söner Don och Phil lärde sig hantverket och blev snabbt en populär tonårsduo, the Everly Brothers. De sjöng tätt, den ene en halv ton över den andre. Ungefär som 30-talets omtyckta brödragrupper: Delmore Brothers, Monroe Brothers och Blue Sky Boys. Sönerna ägde en bländande gitarrteknik som rhythm & blues-busen Bo Diddley vässat åt dem och som en ung Keith Richards senare gjorde allt för att härma.

Everly Brothers blev succé och många ville följa i deras spår. Ett par kallade sig Tom & Jerry som blev betydligt mer framgångsrika som Simon & Garfunkel. Såväl Beatles, Beach Boys som Bob Dylan och Bruce Springsteen har vid olika tillfällen hyllat brödraduon.

Everlys har nyligen uppmärksammats av kultmusikern Bonnie Prince Billy som med Dawn Carthy tolkar bröderna på What the Brothers Sang. Dessutom har den oväntade kombinationen Billie Joe från Green Day och Norah Jones förenats i Foreverly som återknyter banden till de gruvtrakter som pappa Ike kom ifrån.

Everly Brothers hyllade den musiken 1959 med albumet Songs That Daddy Taught Us, albumet som Billie Joe och Norah Jones gör igen.  Dessutom släpps orginalet igen kompletterad med en cd med musiker från pappans  egen tid, bland annat textilarbetaren Kelly Hanell som introducerade en odödlig låt om spelhajen Roving Gambler. Everly Brothers själva tröttnade på varandra och förlorade kraften efter schismer, drogmissbruk, skilsmässor och självmordsförsök. Men deras musik, med ekon från kolgruvornas bergstrakter, tycks aldrig ha förlorat sin dragningskraft.

 

Du kanske också vill läsa…

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Från tystnad till triumf

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.