Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes ägare säger nej till mediehus

23 april, 2014

Skrivet av

Dagens Arbete kommer inte att bli en del av LO:s nya mediehus. Tidningens ägare ser fler frågetecken än fördelar i den utredning som har presenterats.

Frågan om ett mediehus för LO-förbundens tidningar har utretts i flera år och beslutet att bilda ett gemensamt mediehus togs av LO:s styrelse i början av februari. Sju tidningar har varit med i diskussionen: Dagens Arbete, Handelsnytt, Arbetet, Kommunalarbetaren, Byggnadsarbetaren, Fastighetsfolket och Sekotidningen. I mars sa Handelsnytts ägare ja till att ingå. Byggnadsarbetarens ägare har sagt nej. Nu säger även Dagens Arbetes ägare IF Metall, Pappers och Fackförbundet GS nej.

– Vi funderade länge och väl, både förbunden för sig och tillsammans. Och vi kom fram till att för vår del är det inte bra att ansluta Dagens Arbete till ett mediehus, säger Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande för Pappers.

– De eventuella besparingar som har presenterats är osäkra enligt vår bedömning. Vi ser också en viss risk att ett anslutande till mediehuset skulle kunna bryta udden av det fina journalistiska arbete som Dagens Arbete utför.

Att ansluta tidningen skulle innebära en genomgripande förändring, säger han.

– Chefredaktören skulle vara underställd mediehusets verkställande direktör. Vi ser frågetecken i hur detta påverkar dynamiken och möjligheten att göra en bra och levande produkt.

Samtidigt hoppas han att satsningen kommer att falla väl ut för de fackförbund som väljer att ansluta sina tidningar.

– Vi önskar LO:s mediehus all framgång och hoppas på samarbeten i andra former i framtiden.

Fackförbundet GS ordförande PO Sjöö understryker att beslutet inte är en kritik mot mediehuset som idé.

– Det är en bra idé och vi är öppna för samarbeten i former som passar för alla i framtiden. Vi har ju en väldigt bra medlemstidning i dag, det hade varit ett annat läge om vi kände att vi behövde styra upp tidningen. Som det är nu är överväger inte de fördelar man kan se i utredningen nackdelarna.

Ulf Andersson, ekonomichef på IF Metall, instämmer.

– Sammantaget ser vi inte att det skulle innebära några positiva effekter, varken journalistiska eller ekonomiska. Men vi hoppas självfallet att det kommer att bli bra för dem som går med, och vi klipper inga band för framtida samarbeten.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein välkomnar beslutet.

– Det känns som ett väldigt klokt beslut och det är skönt att ägarna nu har bestämt sig.

Också hon ser frågetecken kring ekonomi och maktfrågor i den utredning som ligger. Dessutom ser hon oklarheter med hur mediehuset skulle påverka den journalistiska självständigheten. Hon pekar på att Dagens Arbete redan i dag är ett mediehus, tidningen ges ut i tre editioner och har tre förbund som ägare. Och hon ser inte att ett nej till mediehuset är ett nej till samarbete.

– Dagens Arbete är i grunden en samarbetande tidning, bara de senaste två månaderna har vi genomfört två samarbeten med stora redaktioner. Jag tror att man måste bygga en samarbetsstruktur mellan LO-förbundens tidningar innan man börjar med bolagsbildning och koncernbyggen. Vi samarbetar gärna. Men i det här fallet upplever jag att det journalistiska tänket drunknade i det som handlade om bolagiseringen.

– Jag ser fram emot att vi nu kan gå vidare och utveckla vårt eget mediehus och fortsätta vara den journalistiskt starka, trovärdiga och samarbetande tidning som DA är i dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?