Industriarbetarnas tidning

Hovrätten fäller för dödsolycka

16 april, 2014

Skrivet av

domEn 61-årig man dog under nattskiftet på SSAB i Oxelösund år 2010. Nu fäller hovrätten företaget Foria AB och en platschef för arbetsmiljöbrott.

Det var nattskift på SSAB:s industriområde i juli 2010. Den 61-årige lastmaskinföraren träffades av ett metallstycke på cirka 50 kilo som for genom säkerhetsglaset i förarhytten. Arbetet handlade om att transportera smält järn som lagts på grusbäddar. När järnet ska transporteras bryts det upp med hjälp av en kran där en tung stålkula släpps ner på järnet.

Vd:n och en platschef åtalades för arbetsmiljöbrott, tillsammans med företaget Foria AB. Tingsrätten friade de två cheferna och företaget. Åklagaren överklagade till Svea Hovrätt, som nu river upp tingsrättens dom. En av cheferna fälls för arbetsmiljöbrott, till villkorlig dom och 60 dagsböter på 470 kronor.

Dessutom döms Foria AB att betala en miljon kronor i företagsbot.

Hovrätten bedömer att vd:n har delegerat arbetsmiljöansvaret till platschefen. Därför frias vd:n från ansvaret.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.