Industriarbetarnas tidning

”Man blir orolig och bedrövad”

26 maj, 2014

Skrivet av

Valet till EU-parlamentet”Skrämmande”, ”Fruktansvärt”, ”Tankarna går till andra världskriget”. När DA ringer runt till fackligt aktiva på arbetsplatser runt om i Sverige är många oroade över Sverigedemokraternas framgång i gårdagens EU-val och extremhögerns framfart i Europa.

Även om Socialdemokraterna gjorde ett hyfsat bra val i Blekinge så är det SD som seglat upp som länets näst största parti.

– Vi satt i morse och analyserade valresultatet, säger Michael Kroon, Pappers ordförande på Södra Cell Mörrum.

Han gläds över att Socialdemokraterna lite förvånande ökar i väljarkåren medan Moderaterna backar.

Men så var det detta med SD.

– Man blir både orolig och bedrövad när man ser hur de går framåt. Här krävs lite analys. Är vi verkligen så dåliga på att bemöta dem?

Själv är han ofta ute i fabriken och pratar och diskuterar med medlemmar.

– Jag har bara stött på en som sagt att han ska rösta på SD, men det är kanske ingenting man visar öppet…

En sak är dock klar, de är ingenting för oss på fabriken menar Michael Kroon.

– De för inte vår talan i sånt som är viktigt för oss. De har bara en agenda och det är att slänga ut alla som inte är etniska svenskar.

Mikael Ybert, ordförande på Stora Enso Skutskär, menar att det inte varit någon större EU-debatt i fikarummen.

– Och inte heller är det särskilt många som säger att de ska rösta på SD.

Trots detta är han lite orolig över gårdagens valresultat och är på gång att bjuda in Expo för att prata om rasism och främlingsfientlighet innan det kommande riksdagsvalet.

Precis som i övriga landet har Miljöpartiet gått starkt framåt.

– Jag har en känsla av att osäkerheten kring energifrågorna kommer att öka när deras inflytande ökar, säger Mikael Ybert.

De delar inte direkt Pappers syn på exempelvis behovet av kärnkraft?

– Nej det gör de inte och det är därför jag tror att osäkerheten i energifrågan ökar.

Petter Östergren, ordförande på Stora Enso Skoghall, utanför Karlstad, sällar sig som en i raden till dem som tycker det är oroväckande när ett sånt parti som SD växer i styrka.

– Valet i går visade väl ungefär hur vinden blåser, tyvärr.

Miljöpartiets framgång beror på det miljötänkande som finns, menar han.

– Men oavsett hur många röster de får, kommer vi inte att få någon radikal omläggning av den industripolitik som förs i dag.

I Ovanåkers kommun fick Centern 16,9 procent och blev näst största parti efter Socialdemokraterna, som fick 28,3. Men skrällen stod Sverigedemokraterna för. Partiet gick fram hela 9 procentenheter och landade på 12,1.

– Det är skrämmande, usch jag vet inte vad man ska göra. Jag har försökt åka ut och diskutera med folk, men de som röstar på SD vägrar öppna munnen, säger Åsa Arvidsson, ordförande för GS avdelning 13 i Gävleborg.

Att högerextrema partier växer sig starkare både i Sverige och Europa säger hon är det värsta som skulle kunna hända.

– Man blir orolig, tankarna går direkt till andra världskriget. Vad ska våra barn och barnbarn växa upp till?

Lars Ask, IF Metalls klubbordförande på Volvo Powertrain, är också oroad över de lokala valresultaten. I Skövde ökade Sverigedemokraterna mest och slutade på 10,1 procent.

– Jag tycker att det är ett bedrövligt resultat. Inte att MP går framåt, men att SD och andra högerextrema partier växer.

Han är rädd att resultaten leder till att rent nazistiska partier, som till exempel Svenskarnas Parti, normaliseras och väljs in i kommuner och landsting i höst.

– Man börjar genast tänka på hur det såg ut innan Hitler kom till makten. När arbetslösheten är hög växer frustrationen, och då kan de här partierna ta makten. Det är jag oerhört rädd för.

I Malmö kommun ökade både Sverigedemokraterna och Miljöpartiet med nära 5 procentenheter vardera och landade på 10,5 och 16,6 procent. En annan vinnare var Feministiskt initiativ som fick hela 8,9 procent av rösterna.

Philip Maughan är IFMetalls klubbordförande på Akzo Nobel i Malmö.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Som vänstermänniska finns det inte mycket att glädja sig över. Både stödet för SD i Sverige och extremhögern i Europa, det är oroväckande.

Att Feministiskt initiativ och Miljöpartiet ökar tycker han kan både vara bra och dåligt.

– Miljön är väldigt viktig, så det resultatet måste vi se som en framgång. Att FI får så starkt stöd gör att vänstern splittras ännu mer. Kanske har vi jobbat dåligt med frågorna som de driver, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.