Industriarbetarnas tidning

Pappers oense inför kongressen

7 augusti, 2014

Skrivet av

Pappers kongress i september kan bli en prestigefylld historia. Förbundsledningen och styrelsen står på varsin kant i synen på föreslagna organisationsförändringar.

Mycket på kongressen kommer att handla om det förslag till organisationsförändringar, som under lång tid värkts fram av en utredningsgrupp inom förbundet. 

De viktigaste förslagen innebär att distrikten minskas från sex till fem genom att nuvarande Södra Norrland delas. Den ena halvan (bruken från Ortviken och norröver) föreslås ingå i det nya Norra distriktet, medan den andra halvan (från Vallvik och söderut) slås ihop med gamla Gävle-Dala till det som blir Mellersta distriktet. 

Vidare föreslås att förbundsstyrelsen ska minska antalet ledamöter med två, från nio till sju, varav två personer ska utgöra det verkställande utskottet (VU). En kanslichef anställs för att ansvara för den dagliga verksamheten på förbundskontoret. 

Förslagen har vållat en häftig strid i Pappers styrelse utifrån de motioner som sedan väckts runt dessa förändringar. Pappers ordförande, förbundssekreterare och kassör står bakom förslaget till ny organisation som presenteras på kongressen. 

Medan de arbetande ledamöterna Lars-Olof Pettersson (Norra Norrland), Jennie Söderman (Södra Norrland), Lars-Göran Johansson (Gävle-Dala) och Pelle Eriksson (Östra distriktet) gör tummen ner. 

De två återstående ledamöterna, Nils-Erik Andersson (Södra distriktet) och Mikael Lilja (Västra distriktet) har avstått från att ta ställning. 

Pelle Eriksson och hans avdelning 43 Frövifors ville gå så långt i sin motion, att man säger nej till utredningens samtliga förslag med motiveringen att de inte lyckas uppfylla de givna direktiven. Särskilt missnöjda är man med att utredningen inte sparar in tillräckligt med pengar i sina förslag. 

Så långt har dock inte Pappers styrelse i sin helhet velat sträcka sig. De menar att det trots allt finns vissa förslag i utredningen som är värda att genomföra och avslår motionen. 

I centrum hamnar då motionen från avd 52 Örebro. I denna krävs bland annat att kongressen säger nej till förslagen om färre ledamöter i förbundsstyrelsen, ett nytt verkställande utskott (VU) och en ny distriktsindelning. 

I sina svar på motionen går Pappers förbundsstyrelse på Örebroavdelningens linje och stöttar kraven på att kongressen säger nej till dessa förändringar – i strid mot förbundsledningen. Det innebär också att motionerna från avd 15 Iggesund får tummen upp från Pappers förbundsstyrelse. 

Motionerna handlar om att VU även fortsättningsvis ska bestå av tre ledamöter och att distriktens antal ska vara lika som i dag.

Avd 37 Piteå är inne på samma linje och får också förbundsstyrelsens gillande. 

Avd 111 Grycksbo menar i en av sina motioner att en minskning av antalet ledamöter i förbundsstyrelsen medför en försvagning av demokratin i förbundet. 

Avd 3 Karskär har förståelse för att det inrättas en tjänst som kanslichef, men anser det olämpligt att en kongressrapport ska fastställa antalet anställda och deras arbetsuppgifter på förbundet. 

Avdelningen ser en fara i att en kanslichef på sikt kan bli en oavsättlig maktfaktor. Men om personen i fråga väljs av kongressen och ingår i ett nytt VU på tre personer är det okej från avdelningens sida. 

I sitt svar, som berör flera av motionerna ovan, konstaterar förbundsstyrelsen att de motioner som kommit in och motståndet från de distrikt som det berör, kan leda till en framtida oenighet i förbundet. 

Förbundsstyrelsen säger i sitt svar att även om nu kongressen skulle besluta om ett minskat antal distrikt, så vill man behålla dagens  nio ledamöter. 

Avd 111 Grycksbo får avslag på att få heta Gävleborg-Dalarnas distrikt (alternativt det omvända) i stället för ”Mellersta distriktet” om den nya distriktsindelningen skulle gå igenom.  

Till Pappers kongress går det bara att motionera på de rapporter som tas fram plus stadgarna. Trots detta dyker det alltid upp motioner i andra ämnen, som egentligen ska dras på de förbundsmöten Pappers har. 

I år får avd 165 Karlsborg ändå ett vänligt svar på sin önskan om en inkomstförsäkring för Pappers medlemmar. Det korta svaret i det långa från förbundsstyrelsen är att det blir för dyrt och att de LO-förbund som infört detta överväger att avskaffa den. 

En enskild motionär i Skärblacka, Anders Lilja, reagerar i sin motion över ”orimliga medlemsavgifter”. ”Det känns som att bli straffad av sitt eget fackförbund för att man jobbar storhelger och får ob. ”Anders Lilja vill därför att medlemsavgiften ska baseras på månadslönen och inget annat. 

Förbundsstyrelsen menar att all lön grundar sig på fackligt arbete och ser inget skäl att behandla lönedelarna annorlunda. De anser också att det är en viktig facklig princip att betala medlemsavgift efter bärkraft och avslår motionen. 

Samma besked får avd 54 Skärblacka, som motionerat om ett tak både på förbundsavgiften och den lokala avgiften. 

Avdelning Hallstavik 68 hör till kongressens flitigaste stadgemotionärer. De kräver förändringar på en mängd skrivningar i stadgarna med blandat resultat. 

I en motion vill de ändra skrivningen att förbundet ska ”verka för jämställdhet”. De vill att det i stället ersätts med ”att motverka diskriminering på grund av till exempel kön, etnicitet, sexuell läggning eller annan diskriminering.”

Förbundsstyrelsen anser dock att verka för ett jämställt samhälle är viktigt och att det ska stå kvar, men föreslår kongressen att lägga till Hallstaviks nya formulering som en ny att-sats. 

Avdelningen i Hallstavik konstaterar också att Pappers fyller 100 år 2020. Visserligen har Pappers ingen kongress det året, men Hallstavik vill ändå se Gävle som nästa kongresstad antingen 2018 eller för en jubileumskongress. Förbundsstyrelsen sympatiserar med tanken, men vill ändå överlåta beslutet till kommande förbundsstyrelse att besluta om den saken. 

Detta var ett axplock ur motionsfloden till Pappers kongress i Sundsvall som inleds den 5 september. 

För den som mer i detalj vill läsa alla motionernas innehåll, hänvisar vi till Pappers egen hemsida. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?