Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Foto: Simon Rydén

”Medlemmarna känner igen sig i mig”

Matts Jutterström, 53 är beredd att ta över ordförandeskapet i Pappers.– Jag vet att jag har ett starkt stöd, även om jag inte ringt runt och kollat.

Lanseringen av Matts Jutterström har skett helt på andras initiativ.

– Jag fick frågan från Västra distriktet för ganska länge sedan. Det här är ju ingenting man initierar själv.

– Nu är det kongressen och medlemmarnas valda ombud som ska bestämma hur de vill ha det.

Matts Jutterström berättar att frågan först väcktes bland Värmlandsbruken.

– Sedan har det pratats mer och mer. Till slut har man ett sådant stöd som gör att man ställer sina tjänster till förfogande.

Vad kan du som eventuellt blivande ordförande tillföra Pappers?

– Nu är det inte jag själv som bestämmer utan förbundsstyrelsen, men det är rimligt att ta upp diskussioner både om industriavtalet och ATK:n kontra pensionsfrågan.

– Det blir en viktig framtida fråga för oss. Helt klart är att vi är för små för att driva de riktigt stora frågorna ensamma.

Hur är du som person?

– Jag är en sån där som sällan blir elak, utan upplevs som snäll och trygg.

– Om man ska sticka ut hakan är jag en laggubbe, som också ser mig som pragmatisk lagd efter mina år som kommunpolitiker.

– Jag jobbade politiskt under både 1980- och 1990-talen hemma i Iggesund och satt som gruppledare i åtta år.

Vad gör dig lämpad som ordförande utöver det?

– Jag tror att det är viktigt med en ordförande som medlemmarna känner igen sig i. Jag är en produkt av vårt förbund och jag har varit med i Pappers sedan 1978, då jag började på Iggesunds bruk.

– Om man ska ut i ett manöverrum är jag bekant med miljön och medlemmarna känner igen sig i mig.

Vilka är orsakerna till att Jan-Henrik Sandberg ifrågasätts?

– Den frågan får du ställa till dem som nominerat mig. Men uppenbarligen vill man ha en förändring och en öppnare organisation med mer diskussion.

Är du beredd att ta öppen strid på kongressen?

– Ja. Demokratin ser ut så. Arbetarrörelsens svaghet är att man alltid försöker undvika öppna voteringar.

Hur ställer du dig själv till den organisationsutredning som läggs fram på kongressen och som väckt så mycket ont blod? För eller emot?

– Nu tror jag inte att den får gehör. Men som jag ser det är det inte bra med två linjer i en sådan fråga som riskerar att riva upp ett sår i förbundet.

– Då är det bättre att avvakta, ta ett steg tillbaka och komma igen någon gång i framtiden.

– Att förändra en organisation är alltid svårt och då måste det finnas en samsyn från de flesta i förbundet i att detta är en bra linje.

 

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Foto: HANS PETER BLOOM

Lehån på linjen

En bunt tomtebloss och 25 amerikanska skämttecknare på en skoldans förändrade livet för Lars-Erik Håkansson. Nu får han EWK-priset för sina linjer om världens tillstånd.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

DA-krönikör gör viralsuccé med filmklipp

På bara några dagar har över 1,3 miljoner sett Carl-Einar Häckners "Bandana banana" på Youtube.

20 varslas på Holmen Braviken

VarselProduktionen av massa gjord på returpapper avvecklas helt.

"Känslan är att AD förstod våra argument"

ArbetsdomstolenI går möttes IF Metall och Astra Zeneca i Arbetsdomstolen. Tvisten gäller utebliven ersättning i ett förslagsärende. "På motparten biter ingenting, men känslan är att AD förstod våra argument", säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist.

Här öppnar bruken för inhyrning

Lilla Edet

Jacob är inhyrd på Lilla Edet. Foto: Sören Håkanlind

Starka känslor i Lilla Edet

ReportageJacob fixade en bra ­inkomst över sommaren på Lilla Edet. Men en sak retade omgivningen – det stod Manpower på hans svarta t-shirt.

Fackklubbens ordförande Ulla Linnarsson i diskussion med nye platschefen Samuel Levin om bemanningsföretag. Foto: Sören Håkanlind

Chefen: Inhyrning bättre än övertid

Chefen:Inhyrning bättre än övertid

Lönerna på pappersbruken

Så ligger du i lönelistan

Löneläget 2014Kolla hur du ligger till i lönestatistiken för 2014 som Dagens Arbete tagit fram.

Jan Lindgren, maskinoperatör, sörjer tiden då han gick sexskift och fick 2 500 mer i plånboken.

Säffle blickar framåt

Löneläget 2014Nordic Paper Säffle är ett typisk mittenbruk i lönestatistiken. – Lönerna är lite för dåliga. Vi jobbar ändå kvällar, helger och nätter, säger maskinoperatören Jan Lindgren.

Siffrorna för alla bruken

Löneläget 2014Siffrorna för alla bruken

Pappers: Nyval är den bästa vägen

RegeringskrisenPappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

Stolpe ut för Pappers i AD

Arbetstidskonflikt Så länge striden om tiden på Stora Enso Kvarnsveden inte är avgjord i arbetsdomstolen fullt ut, är det arbetsgivarens synsätt som gäller. Det meddelar AD i ett så kallat interimistiskt beslut idag. – Stolpe in för arbetsgivarna, säger en besviken Matts Jutterström, ordförande i Pappers.

Pappers Kongress

Här är gänget som ska leda Pappers de kommande fyra åren. Främre raden från vänster: Nils-Erik Andersson, Henry Heiniö, Jennie Söderman, Kenneth Olsson, Peter Östergren. Bakre raden från vänster: Mikael Lilja, Matts Jutterström, Lars-Göran Johansson och Pelle Eriksson. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Här är Pappers nya styrelse

Pappers kongress 2014Kenneth Olsson, ordförande på Mätsä Board Husum och Peter Östergren ordförande på Stora Enso Skoghall tar steget in i Pappers nya förbundsstyrelse.

Ahlstrom kör femskift på de båda fibertygsmaskinerna. Foto: LARS DAHLSTRÖM

Bruket som går framåt

Nya jobb i StälldalenAhlstrom i Ställdalen kör så det ryker. Det tackar Joel Helin och Jörgen Åström för. Snart kan deras visstider bli tillsvidare förutsatt att folk fortsätter köpa våtservetter.

LKAB häver avstängning av gruvarbetare

LKAB har i smyg hävt beslutet att stänga av 23 fuskande gruvarbetare från jobb på företaget.– Det är så klart ett bra besked, säger Gruvtolvans ordförande Jan Thelin.

.

Krismöte i Dals Långed

Nu rustar Dals Långed mot Rexcells planer att lägga ner tillverkningen vid sin anläggning på orten. I morgon hålls ett krismöte på ortens Folkets hus. – Jag hoppas att ägarna tänker om, säger Pappers avdelningsordförande Inge Larsson (bilden).

Truckförare dödad i olycka

En truckförare miste livet när han i går kväll krockade med ett tåg inne på SSABs fabriksområde i Luleå.– Mannen dog omgående, säger Mikael Norén vid norrbottenpolisen.

Förlikning mellan Pappers och Holmen Paper

Pappers och Holmen Paper har nått en förlikning i fallet med de 23 anställda som velat få sin uppsägning prövad i arbetsdomstolen. – Vi accepterar förlikningen, men är inte nöjda med att frågan lämnas oprövad säger Brukets avdelningsordförande Alexandar Srndovic.

"Vi får acceptera domen och ta konsekvenserna"

Dagens hovrättsdom sätter punkt för en oerhört tragisk händelse konstaterar Munksjö Paper Billingsfors platschef, Ulf Maxén.

Bilder från en fantasi

Pierre Gonnords nytagna bilder förmedlar en känsla från en annan era, från en plats som bara existerar i vår fantasi. 

Munksjö Paper fälls i hovrätten

Munksjö Paper i Billingsfors får böta 1,5 miljoner kronor för den olycka för tre år sedan som kostade en anställd livet. – Det var överraskande. Det är inte ofta någon fälls för arbetsmiljöbrott, säger Pappers huvudskyddsombud Stein Begby på företaget.

"Vet inte om man ska skratta eller gråta"

Lönestrulet på FigeholmLönesystemet på Figeholm lever sitt eget liv. I augusti fick en anställda veta att han hade en skuld på 107 000 kronor till företaget för uttag av matkuponger. – Det här är helt galet, säger en uppgiven Dennis Bäckman, avdelningsordförande.

Taket på mesasilon där dödsolyckan skedde. Foto: SÖREN HÅKANLIND

Hovrätten prövar dödsolyckan i Billingsfors

BillingsforsDödsolyckan på Munksjö Billingsfors i augusti 2011 tas nu upp av hovrätten för Västra Sverige. Företaget friades i tingsrätten, men den domen överklagades och ska nu synas av jurister i högre instans.

"Folk vill ha mer dialog i förbundet"

IntervjuHan har suttit åtta år i Pappers förbundsstyrelse för Västra distriktet. I styrelsen för LO lokalt hemma i Sunne i många år. Och i årets val står han som nummer tre på fullmäktigelistan för (s). Men frågan är ändå inte om det nya uppdraget toppar allt.

Mikael Lilja valdes idag till 1:e vice ordförande, Matts Jutterström till ny ordförande och som 2:e vice ordförande valdes Henry Heiniö. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Tre män i Pappers nya topp

Det blir en manlig ledartrojka som ska leda Pappers de kommande tre åren. – Jag tackar för förtroendet och hoppas att ni gjort ett bra val, sade Rottneros avdelningsordförande Mikael Lilja som i dag valdes till 1:e vice ordförande.

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Vill ingen använda papper som tidigare får man göra något annat av råvarorna, menade Magdalena Andersson (S). Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Magdalena Andersson slog ett slag för pappersindustrin

Pappers kongressSkogs- och pappersindustri har funnits i tvåhundra år. – Den kan finnas lika länge till om vi väljer regeringar som i stället för att rycka på axlarna ser att industrin har en framtid här i landet. Det sade Magdalena Andersson i sitt tal på Pappers kongress.

Anna Blomberg som Jimmy Åkesson. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sång och satir inledde kongressen

Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson gjorde ett överraskande inhopp på Pappers kongress. Han gjorde ett oblygt försök att locka kvinnliga ledamöter att rösta på honom med en påse lösgodis utan lakrits.

"Löfven delar vår åsikt"

Pappers kongressPappers sluter upp bakom kärnkraften. – Vi framhåller bara vad som behövs för att trygga energin på vår sektor, säger Jan-Henrik Sandberg.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

"Frågan avgörs först på kongressen"

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg ifrågasätter motståndet mot honom som ordförande. – Jag har gjort ett bra jobb och utgår från att jag blir omvald, säger han.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.