Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Stäng sektskolan!

22 september, 2014

Skrivet av

När kan en skola stängas? Uppenbart kan skolor konkursas och privata ägare plötsligt ta sin hand ifrån eleverna. Det har vi sett flera exempel på i vinstmaximeringens tid. Men när kan staten av kvalitetsskäl stänga en skola?

Här verkar det inte lika enkelt.

Det finns ju också en annan typ av friskolor – de religiösa. Dagens Arbete har i en stor granskning av den auktoritära sekten Plymouthbröderna avslöjat förskräckande brister i deras Laboraskolan.

Häromveckan kom Skolinspektionen med ännu en rapport med svidande kritik mot skolans undervisning. Ändå tillåts skolan vara kvar. Det är obegripligt.

När Dagens Arbete frågar Skolinspektionen vad som krävs för att få skolans tillstånd indraget skyller inspektionen på lagstiftningen. Ändå är det ju Skolinspektionen som har att tolka lagen och uppenbart har de ännu inte tyckt det varit tillräckligt graverande kritik mot Laboraskolan. Trots att det inte är första gången som Skolinspektionen riktar stark kritik mot skolans undervisning.

– Jag kan nu konstatera att förändringar inte har skett på djupet. Det är det vi ser när vi kommer tillbaka. Långsiktigheten i förändringen har inte funnits, konstaterar Tommy Lagergren avdelningschef på Skolinspektionen.

Skolan stängs dock inte.

Det ter sig smått absurt att en skola som av en ombudsman vid Lärarnas Riksförbund kallas för ”skattefinansierad hjärntvätt” och som av Skolinspektionen i rapport efter rapport får förödande kritik bara kan fortsätta. Här måste till en skärpning av lagen. I grunden handlar det om en förändrad skolpolitik

I helgen skrev kolumnisten Jan Guillou en upprörd krönika i Aftonbladet med anledning av Dagens Arbetes avslöjande om Plymouthbröderna: Hjärntvättsskolan visar på kollapsen i svenska skolan.

”Den snabba privatiseringen av den svenska skolan har som framgått med förskräckande tydlighet lett till en lika snabb försämring av undervisningens kvalitet. Och därför betraktade de svenska väljarna skolfrågan som en av de absolut viktigaste i årets val”, påpekar Guillou.

Samtidigt konstaterar han pessimistiskt att med det svaga regeringsunderlaget lär väl inget hända nu som river upp friskolereformen.

Där hoppas jag Guillou får fel. Faktum är att långt in i borgerligheten är upprördheten över bristerna i dagens skola stor och även de mest inbitna friskoleförsvararna hos Miljöpartiet har insett att dagens extremliberala system inte är försvarbart.

Här finns alla möjligheter för Socialdemokraterna att göra en omstart och se till att vi får ordning och reda i skolansvaret för både elevers och lärares skull. Framförallt ska staten inte överlåta till riskkapitalister och sekter att ansvara för framtida generationers utbildning.

Riv upp friskolereformen och stäng Laboraskolan.

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.