Industriarbetarnas tidning

Här sitter metallarna med makt

10 oktober, 2014

Den nya riksdagen har mer makt än på länge. Och två av de tyngsta uppdragen där innehas av metallare: Tomas Eneroth är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp, Raimo Pärssinen är ordförande för arbetsmarknadsutskottet.

Nej, vi har inte glömt statsminister Stefan Löfven. Men de förslag hans regering lägger ska antas av en riksdag där Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans bara har 138 av 349 mandat.

Det ställer stora krav på förmågan att få stöd i riksdagen. Och där är utskotten avgörande: Alla regeringens förslag och alla motioner måste beredas i något av riksdagens femton utskott innan beslut. I praktiken avgörs de flesta frågor därför i utskottsförhandlingar mellan ledamöterna. De diskussionerna är inte offentliga, det är bara resultatet som är offentligt: Utskottets förslag, och eventuella reservationer och särskilda yttranden.

Det är detta som sedan – offentligt – debatteras och röstas om i kammaren.

Sexton ledamöter sitter i riksdagen från IF Metall, GS-Facket och Pappers. Utöver Tomas Eneroth och Raimo Pärssinen fördelas de övriga på olika utskott, utom Jonas Sjöstedt (v) – som partiledare har man inte tid med sådant.

I Arbetsmarknadsutskottet sitter utöver Raimo Pärssinen också Patrik Björk. Där bereds frågor om arbetsmarknadspolitik, arbetsrätt, arbetsmiljö, integration och diskriminering.

Flest ordinarie ledamöter sitter i Miljö- och jordbruksutskottet: Monica Haider, Isak From och Jan-Olof Larsson.  Utöver miljöfrågor och jordbruk sysslar utskotet med reglerna för jakt, fiske, livsmedel och djurskydd samt utsläppsrätter och biologisk mångfald.

Flera ledamöter från industriförbunden sitter i även Näringsutskottet: Utöver ordinarie ledamöterna Birger Lathti (v) och Mattias Jonsson är Isak From suppleant. Utskottet sysslar med näringspolitik, industri, handel och energipolitik. Samt frågor om statliga företag, till exempel LKAB, Sveaskog och Vattenfall.

Peter Persson och Patrik Lundqvist sitter i Skatteutskottet som bereder frågor om vilka skatter och avdrag som ska finnas och hur stora de ska var. Dessutom är skatteavtal med andra länder, bekämpning av skattefusk och resurserna till Skatteverket, Tullen och Kronofogden utskottets ansvar.

Patrik Engström, Johanna Haraldsson och Patrik Björck är suppleanter i Socialförsäkringsutskottet. Där bereds frågor om sjukförsäkring, allmän pension, ekonomisk familjepolitik, asyl- och migrationspolitik samt integrationspolitik.

Johanna Haraldsson sitter i Civilutskottet. Där behandlas frågor som vilka regler som gäller vid äktenskap, konsumenträttigheter, regler för byggande och bostäder, bestämmelser om föräldrars skyldigheter, om skadestånd och olika företagsformer.

Peter Persson, är suppleant i Finansutskottet, som har det övergripande ansvaret för riksdagens arbete med statens budget. Utskotet bereder frågor som hur mycket pengar ska staten lägga på olika områden. Vilken ekonomisk-politisk inriktning ska det vara på samhällsekonomin? Och frågor om statsskulden, valutamarknaden och penningpolitiken.

I Justitieutskottet är Mattias Jonsson suppleant. Där bereds frågor om domstolarna, polisen och fängelserna. Stödet till brottsoffer är också en fråga för justitieutskottet.

Emilia Työrä sitter i konstitutionsutskottet. Det granskar frågor som berör konstitutionen, grundlagarna och riksdagsordningen, samt frågor om förvaltningsrätt och lagstiftning om TV, radio och film samt press- och partistöd.

I kultursutskottet sitter Peter Johnsson och Monika Haider är suppleant. Där bereds hur statens stöd till kulturen och idrottsrörelsen ska se ut samt frågor om radio och tv i allmänhetens tjänst, folkbildning, ungdomspolitik, friluftsliv och trossamfund.

Hans Hoff är ledamot i Socialutskottet. Där bereds frågorna om hälso- och sjukvård. Och omsorgen om barn, ungdomar, funktionshindrade, äldre och vård av sjuka. Samt patientsäkerhet, drogbekämpning och handel med läkemedel.

Mattias Jonsson och Birger Lahti (v) är suppleanter i Trafikutskottet som bereder frågorna om kommunikationer: Vägtrafik, järnvägar, flygplatser, sjöfart, post och IT.

Patrik Lundqvist är suppleant i Utbildningsutskottet, som sysslar med all utbildning från förskola till högre utbildning vid universitet och högskolor. Utskottet behandlar också frågor om forskning och studiestöd.

Emilia Töyrä är suppleant i Utrikesutskottet, som behandlar Sveriges samarbete och relationer med andra länder. Även frågor om EU, bistånd och mänskliga rättigheter handläggs av utskottet.

Jan-Olof Larsson sitter i EU-nämnden. Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Det innebär att regeringen diskuterar med utskotten hur den ska agera i EU men även med detta särskilda organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Läs mer: 

16 industriarbetare till riksdagen
Här är Löfvens nya lag

 

Du kanske också vill läsa…

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Politikernas svar om skugg­samhället

Politikernas svar om skugg­samhället

DA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

”Det ska vara svårt, dyrt och krångligt att fuska”

Nu svarar politiker i arbetsmarknadsutskottet på frågor om arbetslivskriminalitet och skuggsamhället. Först ut är utskottets ordförande Anna Johansson (S).

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Så blev Löfvens industri­satsning

Så blev Löfvens industri­satsning

Sverige ska bli ”världens ledande industrination”, sa socialdemokraterna inför förra valet. Högkonjunkturen har gjort att industrin går för fullt – men alla siffror pekar inte åt rätt håll.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?