”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Det nya arbetslivet

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och Bemanningsföretagens direktör Henrik Bäckström ingår i förhandlingsdelegationerna som möts inom kort. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dags för nytt avtal för inhyrda

Från laglöst till 70 000 årsanställda

Under ett år arbetar ungefär 135 000 personer på bemanningsföretag i Sverige.

Omräknat till helårsanställda är det 70 000 personer.

60 procent är tjänstemän och 40 procent är arbetare.

Av de cirka 28 000 arbetarna är drygt 10 000 medlemmar i något LO-förbund.

Flest medlemmar under LO-förbundens bemanningsavtal har IF Metall med 7 000 medlemmar. Sedan följer Kommunal och Transport med runt 1 200 medlemmar vardera och därefter Handels med cirka 250 medlemmar.

Uthyrning av personal var olagligt i Sverige fram till 1993.

Bemanningsavtalet är ett kollektivavtal som slöts år 2000 mellan LO-förbunden och Bemanningsföretagen. Avtalet reglerar villkoren för den arbetskraft som hyrs ut inom de yrken där något av LO-förbunden har avtalsrätten.

Bemanningsfrågan är en av industrins mest eldfängda frågor. Om några veckor möts parterna för att förhandla om ett nytt avtal, det nuvarande går ut den sista april.

Än så länge vill parterna inte avslöja vilka frågor som kommer upp i årets förhandlingar. Alla LO-förbund har lagt fram sina prioriteringar, listan har betats ner och förra veckan enades förbundens avtalssekreterare om ett fåtal krav som LO-förbunden gemensamt ska driva. Den 30 mars har facken och motparterna i Almega och Bemanningsföretagen ett första möte då de växlar yrkanden med varandra. Sen kan förhandlingarna börja.

Avtalet ligger ensamt på förhandlingsbordet i år. Den stora stormen på arbetsmarknaden kommer först nästa år då de flesta kollektivavtal ska omförhandlas samtidigt i den så kallade avtalsrörelsen.

Att bemanningsavtalet ligger för sig självt beror på att LO-förbunden för tre år sedan fick igenom en förändring av hur garantilönen ska beräknas. Då fick de också ge efter för arbetsgivarnas krav om en lång avtalsperiod, och avtalet hamnade i otakt med de flesta andra.

Förhandlingarna om bemanningsavtalet kommer att röra allt annat än löneutrymme och löneökningar. Avtalet innehåller inga såna bestämmelser, eftersom bemanningsanställda ska ha en lön som motsvarar snittlönen för jämförbara anställda hos kundföretaget. Det kallas för det genomsnittliga förtjänstläget, eller GFL. Lönerna följer helt enkelt utvecklingen på arbetsplatserna.

Även om parterna är tystlåtna om vilka frågor som kommer att tas upp har vissa saker varit aktuella under de tre år som har gått sedan avtalet förhandlades om senast. LO:s senaste kongress beslutade till exempel att LO ska jobba för att bemanning enbart ska användas under tillfälliga toppar i stället för att vara en permanent lösning som det ofta är i dag.

Att ständigt vara tillgänglig kan upplevas som ett problem av de som inte har långa och fasta uppdrag. De ska vara anträffbara hela dagen och beredda att snabbt infinna sig på jobb om telefonen ringer. Att vara tillgänglig en hel dag utan att få jobba, eller kanske ringas in till jobb först till kvällen, skapar svårigheter att planera vardagen och livet.

Företrädesrätten är också aktuell, då företaget Element Six i Robertsfors har sagt upp alla anställda och hyr in dem via ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i sommar. Så var inte avtalet menat, anser IF Metall, men menar då ett annat kollektivavtal – teknikavtalet – där den bestämmelsen finns.

Bemanningsavtalet är ett ungt avtal med bara 15 år på nacken. Tvister om avtalet i Arbetsdomstolen (AD) är ovanliga. Parterna har en avtalsnämnd som alla tvister måste passera innan de går vidare till domstol. Dit kommer 10-15 ärenden om året och de flesta rör tolkningar av hur det genomsnittliga förstjänstläget (GLF) ska beräknas.

Hittills har Byggnads haft två ärenden i AD om just GFL. En pågående tvist mellan IF Metall och Bemanningsföretagen handlar också om detta – ska bonus som betalas ut en gång om året till de fast anställda också ingå i GFL?

Läs mer: Avtalsrörelsen


me@da.se

7Kommentarer

ingemar göransson:

”Bemanningsavtalet är ett kollektivavtal som slöts år 2000 mellan LO och Bemanningsföretagen”. En av svårigheterna är att många, inkl DA, beskriver avtalet som ett avtal mellan LO och arbetsgivarna. Det är FEL. Konsekvensen blir att förbunden lokalt inte tar samma ansvar för att hävda avtalet – det är ju ett LO-avtal!! Det är ett av IF Metalls centrala avtal liksom till ex Teknikavtalet. Pinsamt och okunnigt DA.

Marie Edholm, Dagens Arbete:

Hej och tack för din kommentar Ingemar. Vi har gjort en rättelse i faktaruta och text, eftersom det helt riktigt är LO-förbunden som har tecknat avtalet.
Vi får hoppas att förbunden själva är så pass kunniga att de vet om att de har tecknat ett avtal och inte skyller på faktafel i media om de inte tar ansvar för avtalet.

André Börvall:

Varför lyssnar inte alla förbunden på sina medlemmar? Det är de organiserade medlemmarna som är facket, inte förbundsledningarna ensamma. Vi i Sveriges i särklass starkaste fackklubb inom bemanningsbranschen fick inte en chans att påverka avtalet ett dugg. Vi bemanningsanställda på Proffice Helsingborg är djupt oroade för demokratin inom LO. Varför är det sådant hyssh hyssh om vår avtalsrörelse?

Med fakta i om den förra avtalsröelsen så kan jag bara påpeka att den slutade i ett enda stort fiasko! Sänkt semesterersättning, avsevärt försämrade villkor, och 1095 kr i lönesänkning. Detta är totalt oacceptabelt bland oss medlemmar. Dessutom så lämnades posten om garantilön oss öppna för att bli tvungna att arbeta 7 dagar i veckan en total katastrof. Varför i hela fridens namn gör ni allt för att driva tillbaka oss till 1800 talets villkor? Ger inte arbetsgivarna vika så strejka. Det finns gott om lagercentraler idag som drivs av inhyrda i stora drag som skulle tvärstanna. Lika så skulle fordons produktionen drabbas otroligt hårt.

Stå upp för de bemanningsanställdas villkor. För kan de dumpa våra villkor, så kommer DITT avtalsområde drabbas av avtalsdumpning. Eftersom arbetsgivarna vill peta in flexibilitet över allt.
På Proffice i Helsingborg ligger sjukfrånvaron på ca 25 procent. Andelen som har en pågående rehab är ca 40 procent (inte på ett år, utan idag enbart räknat)
Avtalet driver friska vältränade 20-åringar rakt in i väggen. Hur gynnar det medlemmarna? Och hur berikar detta Sverige?

Skärp er!
MVH
André Börvall F.d. klubbordförande Proffice Hbg.
(sparkad p.g.a fackligt engagemang)

Michael Johansson:

André B har helt rätt i det han säger. Inhyrning är en farsot som inom kort (om inte redan) leder ligan för ”branscher” med mest sjukskrivna. Vi är helt och hållet tillbaka till att arbetaren är utbytbar och företagen kan dumpa villkor och besvärliga anställda (läs: sjuka, fackligt aktiva, personer med särskilda behov, kravställare och ifrågasättare).
Här har IF Metall en resa att göra för att rusta upp Inhyrningsavtalet. Skulle det bli en konfliktsituation blir det inga problem med att motivera medlemmarna till strejk då inhyrning generellt är ett förbundsöverskridande problem där samsynen är näst intill absolut.

susanna svensson:

Som arbetslös har jag sett hur avtalet med bemmaningsföretagen om att de inte får anställa arbetslösa på timmar är en av de största orsakerna till att folk fastnar i arbetslöshet och blir långtidsarbetslösa. Jag vill inte försvara bemanningsföretagen. Egentligen anser jag att de ska förbjudas, vi behöver inga onödiga grossister som handlar med människor. Men om det nu inte går att stoppa dem ska inte facken ingå avtal som gör det omöjligt för arbetslösa att få jobb.

Jim:

Hejsan
Har nu vart anställd två år på samma bemanningsföretag och uthyrd till samma kundföretag sen jag började.
Har jobbat måndag – fredag, många lördagar och vissa söndagar – för jag är bemanning och då mer eller mindre måste man ställa upp.
Har inte vart sjuk en dag sen jag började för jag har inte råd att vara sjuk. Kan man inte förhandla fram komptimmar till oss på bemanningen också?
Alla fast anställda är ju lediga hit å dit medans vi bemanningsanställda får gå som robotar och aldrig vara sjuka eller lediga i rädsla för att bli utbytt om man är för ”besvärlig”. Ska denna skit finnas kvar så ska man kunna få ha komptimmar precis som en vanlig anställd så som det så fint heter på företagen man är på.
Samma gäller semestern, de fast anställda går före medans vi ska maka på oss och ta semester när det passar företagen.
Jag säger välkommen tillbaka till 1800-talet, vi som jobbar inom bemanning har väl också familjer och barn? Lika rätt ska det vara för oss som det är för dom fastanställlda.

Niklas:

Det här med semester skulle jag också vilja veta. Har jobbat på samma ställe i 4 år som fastanställd, jag har alltså jobbat in min semesterrätt, men nu när jag fått en ny arbetsplats av bemanningsföretaget så ska jag ”sommarjobba” på ett ställe hela sommaren.. Jag har ju mina 25 dagars semester! Hur funkar detta?

Vad tycker du? Kommentera artikeln här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Bemanningens pris

INHYRNINGFör 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bakom den europeiska jobbexplosionen

UtblickSedan 2013 har det skapats 5,4 miljoner nya jobb enbart i de 19 euroländerna. Men fyra av fem av dem är deltidsarbeten eller tillfälliga anställningar – och mestadels lågavlönade. DA visar i ett reportage från journalistnätverket Investigate Europe baksidan av det som kallats det europeiska jobbmiraklet.

"Krisen gav inget systemskifte i Sverige"

AnalysDet försvann 70 000 industrijobb i ett slag i Sverige - men arbetsmarknadens regler förändrades inte, skriver DA:s Harald Gatu. Inhyrningen har ökat, men de korta, otrygga jobben är inte fler och kollektivavtalen har fått extra hängslen och livrem för nästa kris.

Många får jobb hos kundföretaget

Ungdomar och utlandsfödda har större chans att få jobb på bemanningsföretag än hos andra arbetsgivare. Många går snabbt vidare till jobb hos kundföretagen.

”Av 110 operatörer är 46 inhyrda”

Catharina Berlin var klubbordförande 1998 på Evox-Rifa i Gränna, där anställda sades upp för att ersättas med inhyrda dagen därpå. Vad hände sedan?

”Det blev för dyrt att hyra in personal”

För tre år sedan var varannan arbetare inhyrd på Hjältevadshus. När DA nu kollar igen finner vi att bilden förändrats helt.

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

”Personalen är vår viktigaste resurs”

– Det ser ju ut som om branschen skulle vara mer skadetyngd än övriga och det tror jag hänger ihop med att vi inte är en utan många branscher. Det säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, som välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön.

1

Var är debatten, var är kraven?

Krönika"Bemanningsavtalet är mer eller mindre ett bevis på att facket har misslyckats med att kontrollera villkoren", skriver Sara Flink om avtalet som löpte ut i dag.

Scanias kamp mot belastningsskador

På Scania har man på ett år minskat andelen inhyrda från 80 till 8 procent och jobbar aktivt mot belastningsskador: "Det kan går på tre veckor, en månad att bygga upp en skada", säger Christian Lindström på de inhyrdas egna fackklubb.

1

Utnyttjandet av unga oacceptabelt

LEDARE"Låt inte inhyrning bli ett sätt för företagen att strunta i dålig arbetsmiljö", skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

"Vi söker en bredare syn"

Debatt"Vi i IF Metall vill hitta lösningar som både kan tillgodose företagens behov av ökad flexibilitet och de anställdas behov av ökad trygghet", skriver Veli-Pekka Säikkälä i en replik till Bemanningsföretagen.

5

"Ni saknar förankring i verkligheten"

Debatt"Det är som att se två visionärer måla varsin tavla föreställande någonting helt annat än vad det egentligen är", skriver André Börvall på DA Debatt.

2

"Ni utmanar den svenska bemanningsmodellen"

Debatt"Ingen kommer att tjäna på en facklig reglering där bemanningsanställda med automatik ska övergå i anställning hos kundföretaget."

1

IF Metall: Så kan flexibiliteten bli tryggare

Debatt"Om man stänger möjligheten till flexibilitet på ett håll ökar trycket från ett annat. Därför behövs en strategi som vilar på flera ben", skriver Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall i den pågående debatten om inhyrning av arbetskraft.

12
André Börwall

"LO-facken skjuter sig själva i foten"

DebattFacken skjuter sig själva i foten när de inte driver de bemanningsanställdas frågor hårdare, skriver André Börvall, före detta klubbordförande för Proffice i Helsingborg, angående nya bemanningsavtalet.

5

"Utan organisering blir det julafton året runt"

Debatt"För att kunna försvara vårt avtal måste det ges bättre möjligheter att organisera inhyrda. Annars chansar många företag på att komma undan med sämre villkor." Johan Sandberg, ombudsman för IF Metall i Sydvästra Skåne.

Här är LO-fackens krav

Facken kräver höjd garantilön, stopp för vikariat samt lön för all tid som den anställde är tillgänglig. Motparten önskar fler anställningsformer i bemanningsavtalet.

6

"Bäckström verkar tondöv"

LedareDA:S chefredaktör Helle Klein svarar branschorganisationens vd i debatten om det nya bemanningsavtalet.

"Arbetsgivarna håller sig till avtalet"

Debatt"Det är en historielös bild av verkligheten", skriver Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.

1

"Stoppa det moderna slaveriet"

Ledare"Många upplever att arbetsgivare försöker runda las med hjälp av bemanningsavtalet", skriver Helle Klein i en ledare.

Bemanningsbranschen vill fortsätta att öka

"Rimligt att fördubbla omsättningen", tror Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen.

"Jag kan ju inte neka till att jobba"

Jobba när kunden vill. Det är affärsidén för bemanningsföretagen. Andreas (påhittat namn) berättar hur det är att aldrig vara riktigt ledig.

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

1

”Förståelsen för inhyrda är bättre i dag”

BemanningFacket skrek högt när Lilla Edets pappersbruk började med bemanning 2014. Nu har kritiken minskat – inhyrningen är låg, löneskillnaderna har jämnats ut.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

ARBETSDOMSTOLENAnställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Inhyrning Scania

Scania slutar med inhyrning

Nytt avtalScania stoppar inhyrningen, i stället återgår man till visstidsanställningar, ambitionen är att de ska leda till fasta jobb. ”Det känns mycket bra att få skriva under det här avtalet”, säger Michael Gustafsson, verkstadsklubbens vice ordförande.

4

Scania: Vi får ökad flexibilitet

Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries är mycket nöjd med uppgörelsen.

Avtal 2017

LO-facken säger upp bemanningsavtal

(UPPDATERAD) LO-förbunden säger upp bemanningsavtalet, eftersom de bemanningsanställda inte erbjuds samma villkor som fast anställda.

6

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Fråga om jobbetKan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

De otrygga behöver draghjälp

LEDARKRÖNIKA"Det är dags att bredda kravet. Ett fack för fast anställda tjänstemän och arbetare – OCH inhyrda och visstidare på samma arbetsplats. De otrygga behöver draghjälp, skriver Jeanette Herulf.

Lex Laval rivs upp

ANALYSTolv år efter Vaxholmskonflikten – och fyra svidande fackliga nederlag i domstolar. När Lex Laval nu rivs upp kan ett nytt kapitel skrivas om samtidens mest segslitna kraftmätning mellan arbete och kapital, skriver Harald Gatu.

Bemanningsstriden kom av sig i Ludvika

För ett år sedan tog anställda på ABB Ludvika strid för sina inhyrda arbetskamrater – och lyckades. I dag är dock antalet bemannade högre än det var före aktionen. "Vi kanske har varit för snälla", säger klubbordföranden.

Industrin en storkund för bemanningsföretagen

Bakom siffrornaI fredags tecknades ett nytt avtal för inhyrda. Bemanningsbranschen växer oavbrutet i Sverige – och industrins andel bara ökar. Kolla in DA:s nya interaktiva grafik.

Klart med nytt bemanningsavtal

Bemanningsavtalet är klart. Ett treårigt avtal på 6,5 procent. Två nyheter är avsättningar till extrapension och en arbetsgrupp som ska se över arbetsmiljön.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

1

Att vara den flexibla lösningen

GästkrönikaTänk dig att vakna upp med full panik. Klockan är 06.00. Har jag missat ett samtal?
 Välkommen till vardagen som inhyrd.

5
Hanna Larsson tar en promenad med vitlurviga samojeden Simson innan hon åker till jobbet på Nexans i Grimsås. Där hade hon tidigare den ena korta visstidsanställningen efter den andra. Nu har hon fått fast jobb. Klubben kom överens med företaget om att begränsa visstid och inhyrning.Foto: David Lundmark

Från konfrontation till handslag

Så har företagen reglerat bemanningenHanna Larsson på kabeltillverkare Nexans i Grimsås fick plötsligt fast jobb efter att ha staplat visstider under ett år. Nu blir det lättare att planera livet, lättare att gå till banken. Dagens Arbete har gjort en rundresa till företag där man på olika sätt har bromsat den ökande inhyrningen.

8
Bild från tillverkningen på Scania, Södertälje.

Nytt avtal på Scania begränsar inhyrningen

BemanningÖver 400 inhyrda på Scania i Södertälje ska erbjudas direktanställning efter ett nytt avtal som ska begränsa antalet inhyrda till 10 procent.

3
gravid

”Jag är trött på att bli trampad på”

När Anna inte kunde dölja graviditeten längre förlorade hon sitt jobb på bemanningsföretaget.

1

Tio dagar från ett fast jobb

Louise Karlgren drömmer om att kunna planera sitt liv. Men hon är en av förlorarna i kampen mot bemanningsföretag på Fiskeby bruk.

Nya arbetslivet: Frihet, tystnad och otrygghet

InhyrningInhyrningen har ökat med 33 procent jämfört med i fjol. Här är berättelsen om den flexibla arbetsmarknaden. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

"Vi lägger mycket tid på att ringa runt"

PersonalchefenMed bemanningsföretag behöver bruket bara ringa en enda person när någon blir sjuk, säger Fiskebys personalchef Åke Pettersson.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Strid i AD om bonus test för avtalet

BonusArbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

1

De uppsagda hyrs in sista halvåret

Element SixDe anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Klart med nytt bemanningsavtal

En dag före utsatt tid har parterna kommit överens. Frågan om ersättning under tillgänglig tid lyftes ut till en arbetsgrupp.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.