Att förhandla löneförhöjningar under coronan
Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.
Industriarbetarnas tidning
Lönedumpning säger facket. Helt enligt avtalet säger arbetsgivaren.
Arbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania borde ha rätt till bonus blir ett viktigt test av bemanningsavtalet.
IF Metall anser att personalen från Randstad, ett av världens största bemanningsföretag, felaktigt gått miste om motsvarande en tusenlapp i månaden i bonus.
Facket kräver för en tvåårsperiod bakåt sammanlagt drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus, ränta och skadestånd till 623 medlemmar. Dessutom vill förbundet ha 7,5 miljoner i skadestånd för att Randstad har undanhållit bonus även till den icke-organiserade personalen.
Efter lång tids förhandlingar som slutade i oenighet hamnade saken i fjol i Arbetsdomstolen, som nu har reserverat hela tre dagar till förhandling i september. Det är första gången IF Metall drar ett bemanningsärende dit.
IF Metall hävdar att alla anställda bidrar till bonusen, då ska de inte spela någon roll om det står Randstad eller Scania på ryggen. Man hänvisar till bemanningsavtalets skrivning om att ”säkerställa likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och anställda vid kundföretagen”.
– Flera olika granskningar har visat att vårt avtal uppfyller likabehandlingskraven. Men går man in på paragraferna som styr lönesystemet GFL (Genomsnittligt förtjänstläge, reds anm.) är det tydligt att det inte omfattar bonus som baseras på längre tid än tre månader, säger Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström.
IF Metalls jurist Darko Davidovic läser samma avsnitt avtalet på ett helt annat sätt.
– Det står ”Beräkningsperiod maximalt upp till och med tre månader”. Bonusen mäts varje månad på Scania, och offentliggörs på Scanias intranät. Det är inga praktiska problem att räkna fram en bonus för bemanningspersonalen.
Arbetsgivarna avvisar alla IF Metalls yrkanden och påpekar att bonusen på Scania räknas ut årsvis och att avkastningen fonderas och inte kan tas ut förrän efter fyra år. Det är, menar man, ytterligare skäl för att inhyrda inte ska få del av bonusen.
– Det där är en skattemässig konstruktion, och vi kräver inte någon kastning, vi kräver bara själva bonusen .
Positionerna är låsta, det finns inga bud på borden som skulle kunna bana väg för en förlikning.
– Visst kan vi ta in bonusen i avtalet som IF Metall tolkar den, men då måste vi ju sänka någon annan kostnad, säger Henrik Bäckström.
– Det är bara att läsa första sidan i avtalet, parterna är överens om att inte dumpa villkoren. De inhyrda ska ha både den fasta och den rörliga ersättning som finns på arbetsplatsen, kontrar Darko Davidovic.
”Det där är en skattemässig konstruktion”
Räknas inte det som skatteplanering?