Industriarbetarnas tidning

”Den här luckan måste täppas till”

18 december, 2014

Skrivet av Harald Gatu

Element sixElement Six i Robertsfors sparkar hela personalen och låter ett bemanningsföretag köra fabriken fram till nedläggningen. Var och en av de 120 uppsagda får 100 000 kronor som plåster på såren.

– Företaget gör precis som de vill. Det här är inget annat än en modern form av slaveri. säger Ingrid Hanke, verkstadsklubbens ordförande.

Avgångsvederlaget betalas bara ut om man inte tar semester eller är sjuk mer än två veckor fram till sista anställningsdagen, den 30 juni. Även den som tar ut föräldraledighet eller studieledighet under det kommande halvåret riskerar att missa avgångsvederlaget.

– Det är så fräckt att man saknar ord. Här har många gett sitt yttersta för företaget under många år och sköter man sig inte sista tiden då får man inga pengar. Det visar vilka arbetsgivare vi har att göra med.

Gårdagens centrala förhandling mellan Teknikarbetsgivarna och IF Metall förändrade ingenting av företagets inställning. De uppsagda erbjuds visstidsanställning i bemanningsföretaget Konsultia.

Arbetsgivarna hänvisade till teknikavtalets KFF, alltså den kollektivavtalade förstärkta företrädesrätten. Ingrid Hanke är besviken på att det är går att göra på det viset. 

Enligt avtalet gäller ”inga begränsningar mot inhyrning av arbetskraft från bemanningsföretag under den tid beslutet om nedläggning eller flytt verkställs”.

– Just den paragrafen hänvisade teknikföretagen till. Men avtalet skrevs ju inte med tanke på att man skulle kunna sparka hela personalen och sedan hyra in de man ville under tiden man lägger ner.

– Den här luckan måste täppas till i nästa avtalsrörelse, anser Ingrid Hanke.

– Nu får de en handplockad personalstyrka med 14 dagars uppsägningstid. 

Dagens Arbete har sökt företaget för en kommentar.