Industriarbetarnas tidning

När jobbet flyttar

13 april, 2015

Skrivet av CHARLIE OLOFSSON 

FÅ VILLE FÖLJA MED

Ett 30-tal av de 85 anställda på Gunnebo i Ramnäs fick erbjudande om jobb i Växjö. Av dem tackade bara en handfull ja. ”Det är få som väljer att dra upp rötterna för jobbet”, säger Peter Severinsson, ombudsman på IF Metall i Växjö.

ANDRA SOM FLYTTAT
  • När Assa Abloy lade ner produktionen i Lycksele 2009 erbjöds anställda att följa med till Eskilstuna. Fyra medarbetare nappade och flyttade 80 mil. Arbetsgivaren betalade flytten och det kommunala bostadsbolaget hjälpte till att få fram lägenheter. De som flyttade fick sex månaders prövotid innan de behövde bestämma sig. Under prövotiden bodde de på hotell eller i företagets gästlägenheter.
  • När Scania lade ner produktionen i Falun och Sibbhult 2008 flyttade 20 procent av de anställda med till Södertälje. Vissa såg det som en övergångsfas och flyttade tillbaka när de fick nytt jobb på hemorten. Andra slog sig ner i Södertälje permanent.

Gunnebo hade dem på kroken. De tillverkar likadana krokar fast i en helt ny stad. Sebastian Kozlowski och Karl-Åke Johansson flyttade 45 mil för jobbet.

När Gunnebo industries lade ner i Ramnäs valde vissa anställda att följa med företaget till Växjö. Arbetsgivaren betalade för flyttlasset och den kommunala bostadsförmedlingen ordnade förtur i kön.

– Sedan fick man kämpa själv, säger maskinoperatören Sebastian Kozlowski.
Det har gått drygt ett år sedan han packade flyttlådorna.

– Det var svårt att lämna Västerås, men jobbet var viktigare, säger han.
Maskinreparatören Karl-Åke Johansson resonerade likadant. Han har bott i Surahammar hela livet och har jobbat på Gunnebo industries sedan 1988

– Jag hade nog kunnat få ett nytt jobb där uppe, men jag kan de här maskinerna nu. Det är en trygghet, säger han.

Båda två har samma arbetsuppgifter i Växjö som de hade i Ramnäs. Sebastian Kozlowski sköter en borr som gör hål i de kraftiga krokarna. Han pekar runt i lokalen och visar vilka maskiner som följde med från Ramnäs. Han jobbar själv vid exakt samma maskin som tidigare.

Att flytta utrustning är en sak men att flytta människor är någonting helt annat.

– Det var svårt i början. Jag saknade mina vänner, säger han och berättar att han hade allvarliga planer på att flytta tillbaka till Västerås.

– Det är egentligen först nu som jag har börjat trivas.

Både för Sebastian Kozlowski och Karl-Åke Johansson hade familjen stor betydelse för beslutet att flytta. Sebastian Kozlowskis son fick jobb i Växjö så de flyttade tillsammans.
Karl-Åke Johansson har visserligen fått längre till släkten i Västmanland, men samtidigt närmre till barn och barnbarn i Skåne.

– Det var avgörande. Det är mycket lättare att hälsa på dem nu, säger han och listar andra fördelar med sin nya hemstad:
Nära till naturen, trevligt centrum och ett framgångsrikt hockeylag. Fast Karl-Åke Johansson hejar fortfarande på Västerås. Än känns Växjö inte riktigt som hemma.

– Men snart.

Tips för en bra flytt

jobbflytt-Peter-SeverinssonPeter Severinsson, ombudsman på IF Metall i Växjö, hade en central roll under Gunnebos flytt. Här tipsar han andra som står inför en liknande process:

Gör en plan
Arbetsgivaren och facket måste tidigt komma överens om vad som ska gälla för anställda som väljer att flytta. Det ska finnas ett färdigt paket från dag ett. Det gjorde det inte hos oss. I början fanns ingen plan för hur anställda skulle motiveras att följa med till Växjö.

Hälsa på
Arbetsgivaren ska ordna besök på den nya orten och visa arbetsplatsen. Gunnebo genomförde aktiviteter och studiebesök för att presentera Växjö.

Ge inflytande
Flytten blir mer lockande om de anställda får inflytande över hur deras arbete kommer att se ut på den nya arbetsplatsen.

Lös det praktiska
Kontakta företrädare för kommunen och näringslivet på den nya orten. Det gäller att få fram bostäder, plats på skolor och jobb till anhöriga som följer med. Klubben bör också förhandla fram flyttbidrag.

Läs mer: Juan följde med när jobbet flyttade

 Foto: MATS SAMUELSSON

 

 

Har du flyttat med jobbet? Berätta om dina erfarenheter!

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.