Industriarbetarnas tidning

”Maskinen bestämmer hur dagen blir”

6 maj, 2015

Var sjätte kartong från skoghall

Tio kilometer söder om Karlstad, precis vid Vänern, ligger Skoghalls bruk. En av världens största tillverkare av livsmedelskartong. Enligt den egna hemsidan kommer var sjätte kartongförpackning i världen, som innehåller
något flytande, från bruket. Med drygt 850 anställda är Stora Enso Skoghall en av Värmlands största arbetsgivare.

Z-STYRKA
och Scott Bond provar kartongens internstyrka. Styrkan mellan de olika skikten i kartongen. Twist och planhet provar om kartongen förlorar sin form. Om den till exempel böjer sig åt något håll
i kanterna.

Lina Westberg, 21 år, daggående kvalitetsoperatör i labbet på Stora Enso, Skoghall:

”Det första jag gör på dagen är att kolla om det finns några omprover. Finns det gör jag nya prover. Blir de bra klassas de som godkända och kan gå vidare till kund. Blir proverna dåliga håller papperet inte den kvalitet vi har lovat och går inte att använda.
Alla prover kommer in till labbet i ark. Vi börjar med att hacka upp dem till rätt storlek så att de passar för olika prover. Sedan måste de vara inne i labbet en viss tid för att konditioneras. De finns många olika prover men de vanligaste är Scott Bond, z-styrka, twist och planhet.

Varje ny tambour kvalitetssäkras med prover. På ett skift hinner jag med ungefär åtta till tio stycken. Det bästa med jobbet är variationen.
För mig beror dagen mycket på hur maskinen går. Har den gått dåligt eller om det gjorts kvalitetsinställningar kan det vara en uppsjö av prover, en annan dag kan det vara nästan ingenting.”

Berättat för Erik Ignerus

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.