Industriarbetarnas tidning

Tolv tips för dina lurar

19 juni, 2015

Sommarlyssning. I hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd. Dagens Arbetes redaktion presenterar …

da-utvandrarnaUtvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige

Vilhelm Moberg

Bok Bättre avkoppling än så här får du leta efter. Den tidlösa historien om hur Kristina, Karl-Oskar och de andra i Ljuder socken lämnade fattig-Sverige för ett drägligare liv i Amerika går i ett lugnt berättartempo – och räcker halva sommaren. Människor i nöd som drömmer, längtar och söker en ny identitet är ämnen som är minst lika relevanta i dag. När jag jobbade på Expressen för många år sedan plöjde jag en cd om dagen. Perfekt nedvarvning efter ett körigt nattpass. Finns på Storytel.
Isak Krantz

Björndansen

bjorndansBok En drygt 21 timmars spännande roman som bygger på den hänsynslösa Militärligans härjningar på 1990-talet. Uppläsaren Thomas Hanzon ger oss med inlevelse en bild av en familj i upplösning och av stark brödrakärlek. Författare är Anders Roslund – ena halvan i duon Roslund & Hellström – och Stefan Thunberg, den av bröderna som inte blev bankrånare.
Hans Strandberg

Narkotikalandet

P1 dokumentär
Radio Randi Mossige-Norheims prisbelönta serie om knarkets konsekvenser. Vi möter missbrukarna som injicerar på toaletterna i centrala Stockholm. Berättelser om hur ”heroinet bara tar och ger inget tillbaka”. Men knarket finns överallt i dag. I villan utanför Boden berättar föräldrarna hur de förgäves försökt att stoppa sin son från att beställa droger på nätet.
I dokumentären finns en ljudupptagning från dagen då Petter tar sin jungfrusil. Vi får höra hur han resonerar. Tre dagar senare dör han av en överdos.
Isak Krantz

acdcNär AC/DC kom till byn

Tendens, P1
Radio Om några veckor intar AC/DC Friends arena. Ladda upp med den osannolika historien om när världens i dag största hårdrocksband kom till Sverige första gången. Då var större delen av publiken där för att dansa till Jigs!
Isak Krantz

 

Missa inte!

Sveriges Radio har en guldgruva i sina dokumentärer från P1 och P3, historier att lära av, uppröras över eller dra på smilbanden åt. Här finns berättelser från i dag, men också reportage om Hiv-mannens härjningar på 90-talet eller Kirunasvenskarna, som på 20- och 30-talet drog österut för att bygga Stalins Sovjet. Finns på sr.se eller som poddar.

Hans Strandberg

Igelkottens elegans

barbery-muriel-igelkottens-elegans_51d745e3e087c337a31dddaaMuriel Barbery
Bok En miljonsåld pärla till bok, här i nedladdningsbar uppläsning av Kerstin Andersson. En satir om parisisk överklass men också en kärleksfull historia om två kvinnor. Den ena är Paloma Josse, som när hon fyller 13 år om en månad ska ta livet av sig och bränna ned hela huset. Den andra är portvakterskan Renée Michel, som längst ned på fastighetens statustrappa är en självlärd kännare och sinnlig njutare av allsköns kultur. Och så finns här japanen Kakuro Ozu, ur vars toalettstol det dundrar Mozartmusik.
Hans Strandberg

Skaffa din egen ljudbok – gratis

Klockan är strax före 12 och du har hamnat mitt i en spännande berättelse. Attans. Du har råkat sätta på P1 och Radioföljetongen. Fyra avsnitt har du missat, de sista sexton sänds varje dag 11.35. Vem klarar att pricka in det?
Lugn, tekniken finns till din hjälp. Så fort en ny radioföljetong börjar sändas finns alla avsnitt att ladda ner på Sveriges Radios hemsida. Har du en podcastspelare blir det ännu enklare – vips har du en ljudbok. Just nu finns till exempel Lars Anderssons poetiska berättelse om fiolspelmannen Lomansgjuten att ladda ner. Anna Julius

Offside

podcast
Radio Kärleks- och lekfullt om fotboll av chef-redaktörerna för magasinet med samma namn – Anders Bengtsson och Johan Orrenius. En dryg halvleks snack varje vecka som passar även den inte fullt så nördige.
Hans Strandberg

da-De-arbetande-kroppen

Den arbetande kroppen

Konst I maj uppfördes ett monument över industri-arbetares rörelsemönster i Göteborg. Konstnären Alexandra Pirici (bilden) vill lyfta fram människorna bakom alla byggnader och maskiner. Medlemmar i SKFs verkstadsklubb är med i verket som produceras av Statens konstråd på temat Industrisamhälle i förändring.
Isak Krantz

Harald Gatu väljer de bästa albumen vid halvårsskiftet

Kidane lever ett herdeliv i öknen och bor i tält med sin fru Satima och dotter Toya utanför staden som islamisterna tagit över i Mali. Kidanes gitarr är ett av många hot mot extremisternas kulturkonservativa mörkläggning. Filmen Timbuktu nominerades till en Oscar för årets bästa icke-engelskspråkiga film.
Kidane lever ett herdeliv i öknen och bor i tält med sin fru Satima och dotter Toya utanför staden som islamisterna tagit över i Mali. Kidanes gitarr är ett av många hot mot extremisternas kulturkonservativa mörkläggning. Filmen Timbuktu nominerades till en Oscar för årets bästa icke-engelskspråkiga film.


Songhoy Blues

Music in Exile

När islamisterna tog till vapen i norra Mali hotades också landets rika musikliv. Med terror försökte islamisterna dra ner den kulturkonservativa gardinen. De fyra killarna i Songhoy Blues ville annat. Ett album som visar John Lee Hookers, Jimi Hendrix och hiphopens afrikanska rötter och som fungerar som fristående soundtrack till en av vårens bästa filmer, Timbuktu.

Alabama Shakes

alabama-shakes-sound-and-colorSound & Color

Ett band som brinner, en musik som kräver brand-släckare. Sångerskan åkallar en ohämmad Janis Joplin och borrar ner lyssnaren i sydstatsmyllan med rockig blues, gospel och becksvart soul. Just de ingredienserna har blandats förr, men inte med samma handlag som Alabama Shakes.

Laura Marling

laura_marling_short_movie_01Short Movie

Det krävs mer än talang att slå igenom som sextonåring och sedan göra fem album på sju år. Och samtidigt hela tiden bli bättre och bättre. Med tiden kommer hon att föräras samma kultstatus som Joni Mitchell eller Nick Drake. Hennes temperament är tydligare än deras och hennes akustiska gitarr förvandlas till elektrifierad taggtråd när så krävs.

 

Harald Gatu är reporter på DA och är övertygad om att en regnig sommar kan räddas av återutgivningen av Rolling Stones Sticky Fingers. På det albumet finns bästa botemedlet mot sommarregnsneuroser: en akustisk version av Wild Horses.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.