Industriarbetarnas tidning

14.07, Sundins Skogsplantor, Skillingaryd

4 augusti, 2015

Skrivet av

350 miljoner gran- och tallplantor sätts i Sverige varje år och cirka 380 000 hektar skogsmark röjs.

En mulen majdag får ett polskt arbetslag i den småländska skogen besök av en nordisk delegation. Det är GS-facket som har nätverksträff med finska, norska och danska kollegor för att utbyta erfarenheter och diskutera hur man jobbar mot social dumpning på arbetsmarknaden. Att leta upp och besöka skogsarbetare är tidskrävande, men nödvändigt för att kunna informera om kollektivavtal och rättigheter.

Markägaren, till vänster i keps, undrar vad som står på och kommer dit och frågar om företaget som han anlitat för plantering gör rätt för sig. Att skogsarbetarna på Sundins Skogsplantor har sjysta villkor kommer GS ombudsman Magnus Lindberg, längst till vänster, strax att intyga.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.