Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongsarbetare rätt villkor
Facket har släppt pinnjakten och istället börjat informera på allvar
Industriarbetarnas tidning
13 november, 2015
Skrivet av Marie Edholm
Situationen med Botnia Skog hade aldrig behövt inträffa om Migrationsverket och Holmen Skog bara hade lyssnat på facket, menar GS-fackets ombudsman Magnus Lindberg.
Redan 2013 skrev GS-fackets ombudsman Magnus Lindberg till Migrationsverket och avrådde dem från att bevilja arbetstillstånd för anställningar i Botnia Skog AB. Bakgrunden är att den person som då stod bakom Botnia Skog AB tidigare hade bedrivit samma typ av verksamhet i moderbolaget till Botnia Skog på ett sätt som lett till tvister mellan GS-facket och bolaget.
– Vi har haft förhandlingar om kollektivavtalsbrott när det gäller löner och semesterersättningar, säger Magnus Lindberg.
I brevet till Migrationsverket skriver Magnus Lindberg bland annat att moderbolaget har satt i system att släpa efter med inbetalningar av försäkringspremier, pensionspremier och skatt. Facket befarade att dotterbolaget Botnia Skog AB skulle bedriva verksamheten på samma sätt i det nya bolaget.
Trots detta fick kambodjaner arbetstillstånd utfärdade för att arbeta i Botnia Skog AB både 2013 och 2014.
– Jag tycker det är skandalöst av myndigheten att ge arbetstillstånd. Vi skrev klart och tydligt att vi ansåg att det var högst olämpligt när det gäller Botnia Skog. Alla varningsklockor ringde, säger Magnus Lindberg.
Dagens Arbete har varit i kontakt med Migrationsverket, men har inte fått något svar på varför arbetstillstånd har beviljats trots uppgifterna från GS-facket.
GS-facket invände också mot att Holmen Skog ville anlita Botnia Skog AB som entreprenör. Det gick så långt som till central förhandling.
– Firman var egentligen på ekonomiskt obestånd. De redovisade ett stort varulager som de inte kunde bevisa fanns och revisorn hade inte styrkt årsredovisningen, säger Magnus Lindberg.
Holmen valde ändå att anlita Botnia Skog, eftersom den person som tidigare stod bakom bolaget inte längre var kvar.
– Vi tittade väldigt noga och hade många diskussioner internt om det där. Men formellt fanns han inte med någonstans, han hade klivit av och andra personer ägde och drev Botnia, säger Thomas Bouvin, regionchef på Holmen Skog i Iggesund.
Förhandlingarna med GS-facket slutade med att man var överens om att genomföra kontroller av bolagets ekonomi och stickkontroller av löner och andra villkor för de anställda. Enligt Magnus Lindberg på GS var det inte vad de helst ville.
– Vi ville stoppa anlitandet, men hade ingen möjlighet till det. När Holmen föreslog att vi skulle granska firman framöver tog vi vad vi fick helt enkelt.
Enligt Thomas Bouvin hittade Holmen Skog inga felaktigheter eller omständigheter, vare sig i ekonomin eller i villkoren för de anställda, som gav dem anledning att säga upp samarbetet med Botnia Skog.
– Det finns inget självändamål för oss att anlita Botnia, men man kan inte bara godtyckligt kasta ut dem utan att man gör en seriös granskning, säger Thomas Bouvin.
Bolaget gick i konkurs i slutet av december 2014. Upptäckte ni någon gång på vägen att ekonomin inte såg bra ut?
– Ja, mot slutet av året insåg vi att det inte skulle hålla. Då beslöt vi att inte anlita dem igen. Vi avslutade samarbetet av ekonomiska skäl. Det var innan de gick i konkurs.
Vilket ansvar kan Holmen ta för skogsarbetarna som behöver ett juridiskt ombud nu?
– Det där är en tvist mellan privatpersoner. Nu sker en rättslig prövning, sen får vi se vad som händer.