Industriarbetarnas tidning

Sånger från en hjälte

13 november, 2015

Skrivet av

Musik. I dagarna är det hundra år sedan Joe Hill begravdes i Chicago. Joe Hill, den faderslöse ynglingen från Gävle som egentligen hette Joel Hägglund. Han hade avrättats misstänkt för mord sedan han vägrat avslöja sitt alibi för mordkvällen.

Fyra sånger om Joe Hill

Fred Åkerström: Jag drömde om Joe Hill i natt.
En svensk översättning av I Dreamed I Saw Joe Hill Tonight. Joan Baez gjorde den känd för rockgenerationen, Tom Morello från Rage Against the Machin­e tog den med in i 2000-talet.

Otis Gibbs: Joe Hill´s Ashes.
En nutida amerikansk folksångare med raspig Tom Waits-röst och osande texter.

Phil Ochs: Joe Hill.
En sjuminuters berättelse om den svenske invandraren som organiserade amerikanska arbetare. Musiken lånades från Woody Guthries låt om Tom Joad, en annan arbetarmartyr som var huvudpersonen i John Steinbecks roman Vredens druvor. Den mest minnesvärda versionen av Joe Hill är en liveupptagning där Phil Ochs kompas av John Lennon på dobro. Låten finns i en något råare version med Billy Bragg.

Woody Guthrie: Joe Hillstrom
Låten handlar om justitiemordet på Joe Hill. Rätten hade inga bevis, ändå döms han till döde­n. Guthrie avslutar låten med ”goodbye Joe Hillstrom you done a pretty good job”. Han var med och organiserade arbetarna.

För den unga amerikanska arbetarrörelsen blev Joe Hill en martyr, en legend som levt kvar i de sånger han skrev och som samlades i The Little Red Song Book.

Woody_GuthrieDen lilla röda sångboken kom Woody Guthrie över när han luffade med mellanvästerns jordlösa fattigbönder mot Kalifornien under depressionens trettiotal. Vid lägereldarna hördes inte bara sångerna utan även vad Joe Hills anarkosyndikalistiska fackförening IWW stod för. Guthrie skrev sången Joe Hillstrom, det namn som Joe Hill först tog sig när han steg i land i USA.

Ungefär samtidigt rasade inbördeskriget i Spanien. Frivilliga amerikaner anslöt sig till det antifascistiska motståndet och två unga radikaler skrev sången som skulle följa Abraham Lincoln-bataljonen till de spanska slagfälten, I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night.

Just den sången presenterades för en ny generation på Woodstockfestivalen 1969. Innan Joan Baez sjöng den sa hon: ”Det spelar ingen roll hur lång tid som gått, den här sången är alltid aktuell.” I publiken satt författaren Stephen King och hans hustru – de kom att döpa sin son till Joe Hill, vilket står att läsa i Göran Greider­s bok Städerna som minns Joe Hill.

Legenden hade överlevt. Joe Hills ”historia är tung och djup” skriver Bob Dylan i sina memoarer. ”Joe älskades av alla arbetare över hela landet, av gruvarbetare och köttstyckare, av skyltmålare och grovsmeder, av murare, ångpannemekaniker, järnbruksarbetare. Vilka de än var, så enade han dem och kämpade för deras rättigheter, riskerade sitt liv för att göra tillvaron drägligare för underklassen, för de icke-priviligierade, för de sämst betalda och sämst behandlade arbetarna i landet.”
Joe hade ljuset i sina ögon, skriver Dylan.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Anne Feeney

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Till höger ett porträtt från 1955. Bilden t.v. visar en 88-årig Peter Seeger från Clearwater festivalen 2007. Foto: Anthony Pepitone

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vackert eko från gruvan

Ike Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

I en enkel maskinverkstad i Ulvsunda i västra Stockholm tillverkar Pheenix Alpha vinylpressar. Foto: Adam Daver

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.