Industriarbetarnas tidning

Sånger från en hjälte

13 november, 2015

Skrivet av

Musik. I dagarna är det hundra år sedan Joe Hill begravdes i Chicago. Joe Hill, den faderslöse ynglingen från Gävle som egentligen hette Joel Hägglund. Han hade avrättats misstänkt för mord sedan han vägrat avslöja sitt alibi för mordkvällen.

Fyra sånger om Joe Hill

Fred Åkerström: Jag drömde om Joe Hill i natt.
En svensk översättning av I Dreamed I Saw Joe Hill Tonight. Joan Baez gjorde den känd för rockgenerationen, Tom Morello från Rage Against the Machin­e tog den med in i 2000-talet.

Otis Gibbs: Joe Hill´s Ashes.
En nutida amerikansk folksångare med raspig Tom Waits-röst och osande texter.

Phil Ochs: Joe Hill.
En sjuminuters berättelse om den svenske invandraren som organiserade amerikanska arbetare. Musiken lånades från Woody Guthries låt om Tom Joad, en annan arbetarmartyr som var huvudpersonen i John Steinbecks roman Vredens druvor. Den mest minnesvärda versionen av Joe Hill är en liveupptagning där Phil Ochs kompas av John Lennon på dobro. Låten finns i en något råare version med Billy Bragg.

Woody Guthrie: Joe Hillstrom
Låten handlar om justitiemordet på Joe Hill. Rätten hade inga bevis, ändå döms han till döde­n. Guthrie avslutar låten med ”goodbye Joe Hillstrom you done a pretty good job”. Han var med och organiserade arbetarna.

För den unga amerikanska arbetarrörelsen blev Joe Hill en martyr, en legend som levt kvar i de sånger han skrev och som samlades i The Little Red Song Book.

Woody_GuthrieDen lilla röda sångboken kom Woody Guthrie över när han luffade med mellanvästerns jordlösa fattigbönder mot Kalifornien under depressionens trettiotal. Vid lägereldarna hördes inte bara sångerna utan även vad Joe Hills anarkosyndikalistiska fackförening IWW stod för. Guthrie skrev sången Joe Hillstrom, det namn som Joe Hill först tog sig när han steg i land i USA.

Ungefär samtidigt rasade inbördeskriget i Spanien. Frivilliga amerikaner anslöt sig till det antifascistiska motståndet och två unga radikaler skrev sången som skulle följa Abraham Lincoln-bataljonen till de spanska slagfälten, I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night.

Just den sången presenterades för en ny generation på Woodstockfestivalen 1969. Innan Joan Baez sjöng den sa hon: ”Det spelar ingen roll hur lång tid som gått, den här sången är alltid aktuell.” I publiken satt författaren Stephen King och hans hustru – de kom att döpa sin son till Joe Hill, vilket står att läsa i Göran Greider­s bok Städerna som minns Joe Hill.

Legenden hade överlevt. Joe Hills ”historia är tung och djup” skriver Bob Dylan i sina memoarer. ”Joe älskades av alla arbetare över hela landet, av gruvarbetare och köttstyckare, av skyltmålare och grovsmeder, av murare, ångpannemekaniker, järnbruksarbetare. Vilka de än var, så enade han dem och kämpade för deras rättigheter, riskerade sitt liv för att göra tillvaron drägligare för underklassen, för de icke-priviligierade, för de sämst betalda och sämst behandlade arbetarna i landet.”
Joe hade ljuset i sina ögon, skriver Dylan.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Från tystnad till triumf

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Vackert eko från gruvan

Vackert eko från gruvan

Ike Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.