Industriarbetarnas tidning

Strejkvarsel på tvätterier

1 juli, 2016

Skrivet av

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

– Vi har försökt få till lokala lönesystem i över tio år, men ingenting händer, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Trots intensiva förhandlingar på kvällar och in på nätter kom inte IF Metall och arbetsgivarna inom Ikem överens. I natt gick tvätteriavtalet ut och i dag varslar IF Metall om strejk.

Totalt 16 arbetsplatser med 750 anställda tas ut i konflikten som bryter ut vid lunch den 12 juli om inte parterna har kommit överens innan dess.

– Vi har försökt förhandla in i det sista och vår målsättning är att träffa ett avtal. Det var länge sedan vi lade ett varsel. Nu hoppas vi att vi får tryck i förhandlingarna. Jag har ställt in Almedalen nästa vecka och vi vill ha motparten till förhandlingsbordet. Vi menar allvar med vårt krav, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Utvecklingsgarantin som IF Metall vill införa i avtalet ska ge en löneökning på 1 218 kronor i månaden efter ett anställningsår och ytterligare 1 218 kronor året därpå. Avtalets lägstalön ligger i dag på 20 024 kronor och snittlönen på 22 594 kronor.

– Jag vet inget annat avtal inom industrin som har så sammanpressade löner. Vi vill helt enkelt göra en omfördelning från de nyanställda till de som stannar kvar i branschen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Vi har försökt få till lokala lönesystem i över tio års tid, men det händer ingenting, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Bland de 16 arbetsplatserna som varslas om strejk finns bland andra Berendsen, Textilia och Comforta. Hotellnäringen hör till de branscher som kommer att drabbas om strejken bryter ut. Däremot har inga tvätterier som levererar till sjukhus och vårdhem varslats om konflikt.

Arbetsgivarorganisationen Ikems vd och förbundsordförande Jonas Hagelqvist, säger till Dagens Arbete att förhandlingarna mellan parterna fortsätter och att han inte vill förhandla via media.

– Den stora frågan är hur vi ser på lokal lönebildning. Det är ett väldigt långtgående krav som IF Metall ställer. Vi förhandlar fortfarande, men vi står en bit för långt ifrån varandra för att vara överens än.

Ni har tidigare sagt att utvecklingsgarantier skulle motverka arbetet med lokala lönesystem. IF Metall tycker att det går för långsamt.

– Vi har jobbat mycket med den frågan och jag tycker att vi har ett bra arbete. Sen finns det många skäl till att man inte har kommit längre.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

Strejk för ”industrins undersköterskor”

Strejk för ”industrins undersköterskor”

Tvätteriarbetarna som främst är kvinnor har de sämsta lönerna och arbetar i de sämsta arbetsmiljöerna inom industrin. Det är hög tid att de får bättre villkor och det är nödvändigt för facket att ta denna strid. Allt tal om jämställdhet och solidaritet skulle annars bara vara tomma ord.

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt. Stötestenen är att facket kräver en garanterad löneutveckling.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.