Strejkvarslet avblåst – avtal klart
Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.
Industriarbetarnas tidning
1 juli, 2016
Skrivet av Marie Edholm
IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.
– Vi har försökt få till lokala lönesystem i över tio år, men ingenting händer, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Trots intensiva förhandlingar på kvällar och in på nätter kom inte IF Metall och arbetsgivarna inom Ikem överens. I natt gick tvätteriavtalet ut och i dag varslar IF Metall om strejk.
Totalt 16 arbetsplatser med 750 anställda tas ut i konflikten som bryter ut vid lunch den 12 juli om inte parterna har kommit överens innan dess.
– Vi har försökt förhandla in i det sista och vår målsättning är att träffa ett avtal. Det var länge sedan vi lade ett varsel. Nu hoppas vi att vi får tryck i förhandlingarna. Jag har ställt in Almedalen nästa vecka och vi vill ha motparten till förhandlingsbordet. Vi menar allvar med vårt krav, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Utvecklingsgarantin som IF Metall vill införa i avtalet ska ge en löneökning på 1 218 kronor i månaden efter ett anställningsår och ytterligare 1 218 kronor året därpå. Avtalets lägstalön ligger i dag på 20 024 kronor och snittlönen på 22 594 kronor.
– Jag vet inget annat avtal inom industrin som har så sammanpressade löner. Vi vill helt enkelt göra en omfördelning från de nyanställda till de som stannar kvar i branschen, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Vi har försökt få till lokala lönesystem i över tio års tid, men det händer ingenting, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Bland de 16 arbetsplatserna som varslas om strejk finns bland andra Berendsen, Textilia och Comforta. Hotellnäringen hör till de branscher som kommer att drabbas om strejken bryter ut. Däremot har inga tvätterier som levererar till sjukhus och vårdhem varslats om konflikt.
Arbetsgivarorganisationen Ikems vd och förbundsordförande Jonas Hagelqvist, säger till Dagens Arbete att förhandlingarna mellan parterna fortsätter och att han inte vill förhandla via media.
– Den stora frågan är hur vi ser på lokal lönebildning. Det är ett väldigt långtgående krav som IF Metall ställer. Vi förhandlar fortfarande, men vi står en bit för långt ifrån varandra för att vara överens än.
Ni har tidigare sagt att utvecklingsgarantier skulle motverka arbetet med lokala lönesystem. IF Metall tycker att det går för långsamt.
– Vi har jobbat mycket med den frågan och jag tycker att vi har ett bra arbete. Sen finns det många skäl till att man inte har kommit längre.