Gula bojar ska ge grön energi – och nya jobb
Seabased jobbar i en klimatsmart framtidsbransch. Men att fånga kraften i havet är ett vågspel.
Industriarbetarnas tidning
DA reder ut.Den svenska skogen kan bli allt från toapapper, hus och drivmedel till kalsonger och bioplast. Dessutom ska den skyddas. Det blir en dragkamp, för det gröna guldet räcker inte till allt i framtiden.
Det är sant att tillväxten är betydligt högre än avverkningen. Skogen växer ungefär 120 miljoner skogskubikmeter per år, medan avverkningen är kring 90 miljoner skogskubikmeter. Men en del av tillväxten sker i skyddad skog. Skogsindustrin kommer därför inte åt den.
Skogsindustrins exportvärde var 127 miljarder kronor förra året. Det är drygt 10 procent av den totala svenska exporten. Frågan är på vilket sätt skogen används bäst i framtiden. Danske Bank har gjort en analys:
– För landet Sverige är det bäst att utnyttja skogen till det som ger mest intäkter och flest jobb. Då är papper bättre än massa, lister och hus bättre än brädor, diesel bättre än brännved, säger Johan Freij, affärsområdeschef för land och skog vid Danske Bank.
– En mix är det bästa, och samtidigt ta hänsyn till natur och miljö.
Källor: Danske Bank, Naturskyddsföreningen, Skogsstyrelsen, Skogsindustrierna, SP Processum, Sveriges Träbyggnadskansli, Svenska bioenergiföreningen.
Om skogsråvaran inte räcker till allt, så lyder frågan: Vad ska den användas till? DA ställde den till sex olika aktörer i skogsbranschen.
+ Står för en stor andel av skogsägarens vinst. Växande global efterfrågan på pappers- och massaprodukter (förutom grafiskt papper).
+ Högre förädlingsvärde på papper- och kartongprodukter.
+ Fungerande pappersåtervinning.
”Skogen ska och kan användas till mycket, allt ifrån rekreation till produktion av olika typer av råvaror. Den internationella efterfrågan på massaprodukter växer. Sverige har en unik konkonkurrensfördel med välskötta skogar och långa fibrer.”
Gunilla Saltin, affärsområdeschef för massabruken Södra Cell.
+ Långlivad produkt.
+ Husen binder koldioxid.
+ Skapar jobb på landsbygden.
+ Förkortar byggprocessen.
+ Minimerar störningarna för omgivningen vid byggandet.
+ Husen byggs inomhus i torr miljö.
”Jag tror att det bästa man kan göra av skogen är att bygga hus. Husen står länge, det handlar om 100 års perspektiv. Skogen ska brukas på ett bra sätt, men att inte använda den är förkastligt.”
Susanne Rudenstam, chef för Träbyggnadskansliet.
+ Bidrar till bevarandet av olika skogstyper.
+ Kan användas till rekreation och friluftsliv.
+ Skapar jobb inom turismen. Turismens exportvärde är 113 miljarder kronor per år.
”Vi välkomnar ett biobaserat samhälle, men inte på bekostnad av miljömålen. Man måste titta på helheten, inte bara klimat-målen.”
Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Naturskyddsföreningen.
+ Sågverken genererar en stor del av skogsägarens vinst.
+ Växande global efterfrågan på trävaror i framtiden.
+ Träkonstruktioner och snickeriprodukter binder koldioxid.
+ Kan ersätta fossila material.
”Råvaran har goda framtidsutsikter. Genom att välja trä i stället för betong och stål minskar utsläppen av fossil koldioxid och det krävs mindre energi för tillverkning och transport.”
Johan Padel, vd för Holmen Timber med två sågverk.
+ Minskar användningen av energi från fossila råvaror.
+ Minskar koldioxidutsläppen.
+ Bidrar till regeringens mål om fossiloberoende transporter.
+ Restprodukter från skogsbruk och industri kan utnyttjas.
”Jag tror att biomassan räcker både till energi och produkter om vi blir mer energieffektiva, sköter skogen väl eller om vi importerar. Att använda skogen till bioenergi ger ersättning till att sköta skogen bättre.”
Gustav Melin, vd för Svenska bioenergiföreningen.
+ Kläder som tillverkas av cellulosa är mer miljövänliga än bomullskläder.
+ Syntetiska kemikalier, i till exempel lim och färger, kan ersättas med gröna kemikalier.
+ Petroleumbaserade plaster kan ersättas med olja från skogen.
+ Restprodukter från skogsbruk och industri kan utnyttjas.
”Jag tror på bioraffinaderier som tillverkar flera produkter, till exempel textilier, förpackningar, gröna kemikalier och drivmedel. Då får man ett så högt värde som möjligt från råvaran.”
Magnus Hallberg, vd för forskningsbolaget SP Processum.
JONNA SÖDERQVIST
jonna.soderqvist@dagensarbete.se
Med ett maassavedspris runt 250 kr kommer skogsbruket att alltmer gena i kurvorna beträffande skötseln samtidigt som skogsvårdsorganisationen blivit alltmer tandlös.Detta kommer per automatik leda till dyrare avverkningar samt sämre virkeskvalitet vilket är det enda vi på sikt kan konkurrera med. Massatillverkningen kommer sannolikt att ske i enheter närmare tillväxtområdena där billig råvara och arbetskraft finns att tillgå.
Ps.Massapriset låg lika 1988 vilket är runt 450 kr i dagens penningvärde…..