Johnny gav sig inte – fick 2,7 miljoner från Afa
10 januari, 2017
Skrivet av Anna Julius
Johnny läste en artikel i Dagens Arbete – och fick 2,7 miljoner för utebliven ersättning från Afa. Nu uppmanar han fler arbetsskadade att söka.
Har du livränta och känner igen dig i Johnnys fall?
Gör då så här:
- Ta kontakt med facket.
- Stäm av med företaget.
- Skicka in dina krav till Afa och hänvisa till målet i Högsta domstolen (2008-12-30 i mål T2038-07).
- Se till att underlaget för beräkningen mellan ditt gamla och nuvarande jobb utgör den faktiska inkomsten. Den ska alltså inkludera skiftersättning, övertid, ob, individuella tillägg, semestertillägg etc.
Johnnys tips
- Våga söka! Kunde jag göra det klarar andra det också.
- Var vänlig! ”Ser de att man är en människa så blir det lättare att knyta an.”
- Ligg på! Själv fick han ringa många gånger.
Så funkar livräntan
- Livränta är den ersättning du kan få för inkomstförlust om du råkar ut för en arbetsskada/olycka. I regel är det Försäkringskassan som betalar livränta, men Afa Försäkring kan betala (en del av) livräntan som inte täcks av Försäkringskassan. Ett av villkoren är att skadan ska vara godkänd som arbetsskada av Försäkringskassan.
Läs mer:
Det lönar sig att läsa Dagens Arbete
Han får fyra miljoner för arbetsskada
Arbetssjuka lämnas utan skydd
Kampen för att få hjälp
Artikeln är uppdaterad den 20 januari.
På nittiotalet jobbade Johnny som områdesskrotare i Garpenbergsgruvan. Med tung hjälm och lampa på huvudet knackade han ner löst sittande berg. Jobbet slet på nacken.
– Jag har i princip gått och tittat uppåt i tio år.
Sommaren 1999 blev det ingen semester med barnen, i stället besök hos läkare – som inte kunde förstå hur han hade orkat så länge.
Arbetsskadan blev godkänd, och Johnny fick livränta från fackets försäkringsbolag Afa. Han har velat komma tillbaka i arbete, men inte lyckats fullt ut. Nu är han 63 år och kan fortfarande få svår migrän av skadan.
En januaridag för två år sedan läste Johnny i Dagens Arbete om pappersarbetaren Berndt, som också var arbetsskadad. Afa skulle ersätta förlorad arbetsinkomst, men hade missat att räkna upp ersättningen i takt med löneökningarna. Med hjälp av facket hade Berndt lyckats få nästan en miljon. Kunde det möjligen gälla Johnny också? Han bestämde sig för att försöka.
– Jag gjorde precis som det stod i Dagens Arbete. Jag skrev en ansökan och hänvisade till rättsfallet (se faktaruta).
Sedan tog det tid. Lång tid.
– Jag tänkte, vi får väl göra som masen, beväpna oss med tålamod.
Han ringde flera gånger. En gång fick han veta att handläggaren var långtidssjukskriven och ärendet blivit liggande. Efter 22 månader kom beskedet: Afa hade mycket riktigt missat att räkna upp ersättningen. 1,2 miljoner före skatt skulle Johnny få för förlorad ersättning. Han skulle också få pengar för framtida inkomstförlust. Totalt blev det 2,7 miljoner före skatt.
– Jag satt och skakade en hel eftermiddag. Så mycket pengar hade jag inte räknat med. Jag tittade på kontot, det var så mycket siffror…
Pengar är inte allt, säger han, men det underlättar och ger trygghet framåt. Nu kan han göra mer vad han vill, lyssna på kroppens signaler, och unna sig friheten med en ny bil. Han har också gett bort en del.
– Men jag hade mycket hellre varit frisk.
Viktigare än vad han själv kan göra med pengarna, är att hjälpa andra, tycker han. Därför vill han sprida informationen om att Afa kan missa att räkna upp ersättningen så mycket som möjligt. Redan är flera av hans gamla arbetskamrater på väg att söka.
– Det finns människor i alla branscher som är arbetsskadade och som går miste om de här bitarna. Du kan ju inte söka om du inte vet att det finns.
För honom själv var det hela en tillfällighet.
– Hade jag inte sett artikeln hade jag aldrig fått pengarna. Det är förskräckligt att systemet inte kan fungera smidigare.
Bernt i den första artikeln fick hjälp av sitt fackförbund Pappers. Johnny har drivit sin sak på egen hand. Nu vill han uppmana så många som möjligt att våga söka.
– Även om det är försäkringsbolag och myndigheter. Jag vet inte om jag är naiv, men de flesta vill väl, de vill hjälpa. Pappersarbetet är inte så märkvärdigt. Kunde jag göra det efter att bara ha läst DA så klarar andra det också.
Ett misstag från Afa?
Fråga alla dem som inte har fått sin arbetsskadeförsäkring hos AFA utbetald enligt arbetsskadeförsäkringen. Då blir det nog fler än ”ett misstag”.
Det är förskräckligt att systemet inte kan fungera smidigare.
Afa skulle ersätta förlorad arbetsinkomst, men hade missat att räkna upp ersättningen i takt med löneökningarna.
Hur många anser att Afa gör en självrättelse vid sådana här ”misstag”? Det är nog fler än jag som undrar.
Håller med dig Tobias. Sedan vilken nivå ersättningen läggs på…det är ju lite si så med detta. Jag har själv kämpat med Afa, och man är ofantligt liten när man tycker att nåt är fel. Deras läkare fattade ett beslut om min skada (då låg utredningen hos deras omprövningsavdelning) utan att ha läst hela journalen. I sitt beslut underkänner läkaren min önskan om högre invaliditetsersättning med hänvisning till precis det som fanns i journalen… men som läkaren ”missat” att läsa. Jag påtalar detta för min handläggare på omprövningsavdelningen, som då skickar tillbaka det till samma läkare. Vad tror ni läkarens nya beslutet blev?
ja det är 100 000 till arbetsskadade som ska regleras.
Jonny har väl inget efternamn?
Så då kan man inte liat på att det här inte är falsk inlaga
Hej! Tack för kommentarer. Ja, det finns verkligen många frågor att ställa – vi på DA kommer att fortsätta hålla koll på ämnet framöver. Georg, Johnny ville inte ha med sitt efternamn. /Anna Julius, reporter
Jag förstår inte varför ni skriver att AFA missat att betala ”rätt” ersättning? AFA har följt den skadeståndsrättsliga domstolspraxis som gällt för uppräkning av livränta ända tills domen kom 2008 som innebar att praxis förändrades. I det läget är det den försäkrade själv som har ansvaret att ansöka om omprövning av livräntan enligt den nya praxisen. AFA har ingen skyldighet att göra självrättelse. Eventuell kritik bör i detta fall riktas mot de som har ansvaret att informera sina medlemmar om att praxis har förändrats och att möjligheten till omprövning finns.
LOkatten. Praxis och prejudikat säger någonting annat. Så var du får din info från om att motsatsatsen gäller, är för mig, i vart fall, obegripligt.
Sedan uppfyller inte AFA villkoren i avtalen om arbetsskadevillkoret som man basunerar ut titt som tätt. Kritiken är riktig och skall riktas mot AFA. Artikelserier i detta fall finns och det är tydligt hur AFA vill komma undan sitt ansvar i avtalen och villkoren i arbetsskadeförsäkringen som tecknas med alla medlemmar.
När man har med AFA att göra är det kohandel som gäller och den försäkrade måste kunna varenda bokstav för att få rätt. Det börjar med att man får besked om att man inte har rätt till ersättning. Om man inte vet att man har rätt och till hur mycket blir Du totalt uppkörd. Jag kommer från 8 år i försäkringsbolag och väl påläst. Men när det handlar om egen skada blir man trots det i underläge. Det enda snälla jag kan säja om AFA är att handläggaren har varit snäll i betydelsen trevlig. Men det är ju faktiskt en skyldighet. Tack och lov för juridikstudier och att jag har jobbat i försäkringsbranschen. Annars hade det blivit 0 i inkomstförlust.
Till alla er som håller på och harvar med AFA vid fel ersättning. Tänk på att kräva dröjsmålsersättning för felaktig skaderedlering
Så här kommenteras också arbetsskadeförsäkringen/arbetsskadelivräntan från LO-TCO.
Det är krångligt att få att få sin arbetsskada prövad överhuvudtaget. Människor måste anmäla sin skada, sen ska de ansöka om ersättning och hitta läkare som ska intyga att de har nedsatt arbetsförmåga i minst ett år framöver. Och reglerna är så snåriga så att ingen riktigt begriper sig på dem.
Facken driver allt färre rättsfall. LO-TCO Rättsskydds jurister fick in rekordfå fall 2016, trots att inget tyder på arbetsskadorna har minska.
Tidigare skedde arbetsskadeprövningen mer eller mindre per automatik, nu ansvarar istället individen själv för att prövningen genomförs. Dan Holke menar att de låga siffrorna hänger samman med de allt mer komplicerade processerna en ansökande måste genomgå.
Man har successivt försämrat den allmänna arbetsskadeförsäkringen som försäkringskassan administrerar. Det har blivit svårare och svårare att få en arbetsskada godkänd.
Dan Holke anser att det ansvar som idag vilar på individen är för stort. detta sagt av chefsjuristen på LO-TCO
Tycker att Facket ska ligga i mycket mera när det gäller att driva alla rättsfall vidare för det är mycket därför man betalar fackliga avgifter som medlem.
Sitter i en tvist den AFA jut nu, varit sjukskriven pågrund av arbetsskada först i 1 vecka, sen 3, och nu 3 till.
De sitter och säger att jag inte har rätt till sveda och värk för jag inte varit sjukskriven 31 dagar i sträck, och jag tänkte väl att så är fallet. Jag pratade med 2 personer. En var min handläggare. Men jag ville kolla 1 sista gång. Där stod det mycket väl att kommunalarbetare får sveda och värk om de varit sjukskrivna 30 dagar TOTALT. Så jag ringde upp igen och frågade om sveda och värk ersättningen. Han börjar än en gång prata på om dessa 31 dagar. När jag upplyste honom om att det var annorlunda för kommunalarbetare så bad han mig läsa upp vad det stod. Fick svaret ”ja de har du faktiskt rätt till, det har vi inte tänkt på, bra att du ringde”
Ska det vara såhär?! Ska jag behöva göra deras jobb och undersöka, för att få ut pengarna jag har rätt till?
De vet inte ens vad de håller på med.
Det står solklart på min anmälan att jag jobbar kommunalt. Undrar hur många som inte fått pengarna de har rätt till egentligen?!
Har Johnny en mejladress ?
Och gärna ett efternamn.
Vi som har haft med AFA att göra har svårt att tro på artikeln med Johnny.
Hej,
uppgifterna är helt korrekta både när det gäller Johnny och de andra personerna vi skriver om.
Vi lämnar aldrig ut kontaktuppgifter till de personer vi intervjuar och vi har valt att inte publicera Johnnys efternamn av hänsyn till honom.
Förra året gjorde vi en granskning av Afa Försäkring i två delar och då var fokus att visa hur lång handläggningstiden kan vara och att få arbetsskadade får ersättning. Vi har även tidigare granskat hur svårt det är att få ersättning från fackets försäkringsbolag. Den här gången har vi skrivit om några av de få personer som fått livränta. Anledningen till att det blir så mycket pengar är att de skadade sig för länge sedan och att lönerna ökat kraftigt på deras tidigare arbetsplatser.
Vänliga hälsningar
Gunilla Ericson
Redaktionschef Dagens Arbete
”Vi har även tidigare granskat hur svårt det är att få ersättning från fackens försäkringsbolag”
Bästa vore om arbetsgivarens försäkringspremie betalades in till ett bolag som arbetsgivarna står för. TFA-försäkringen har väl jommit till för att arbetsgivare ska slippa bli stämd av arbetstagare som blivit skadade och på så vis slippa rättsprocesser.
Resultatet blir att vi som skadats får slåss mot våra egna fackföreningar istället för att vi får rättshjälp genom dom.
Det har blivit ett egenintresse för facket och AFA( vilket är samma sak) ”AFA är VÅRT EGET bolag”: säger ombuden och jurister.
Jag tycker vi byter ut alla ombud och jurister med den inställningen och anställer jurister som arbetar för oss.
Ja vet inte vad jag ska säga om Afa, jag var själv ute för en arbetsolycka och afa sa att jag kunde vara lugn, satt säkert i framtiden. Men så la såldes det företaget som jag jobbade på och vips var det en annan ton från afa. Då var jag arbetssökande och fick stämpla så det blev stopp totalt, nu återigen håller de på med mitt ärende som hittills tagit 28 månader, så njae falska vibbar och löften från afa dom står inte för vad dom säger sig göra.
Viktigt och bra arbete han i artikeln gör. Jag trodde jag var ensam om att behöva vänta länge på AFA:s beslut och sen lära mig att jag själv måste räkna på hur min ersättning skall bli. Är nu uppe i två år och fem månader och har fortfarande inte fått beslut om inkomstförlusten. Har jag en bra dag så är det inte alltid ens då jag orkar sätta mig att ringa och fråga. Stort tack till Anna som skrivit den här och andra artiklar i ämnet. Får jag föreslå en ytterligare uppföljningsartikel i ämnet ”var överklagar/klagar en person som väntar på besked och har fått vänta i två år och fem månader?”
Arbetade 50 procent när jag fick min arbetsskada (hade små barn då) fick sjukbidrag på 50 procent, efter 2 omskolningar, rasade jag ihop och fick då ett helt sjukbidrag, Alltså 50 procent pga av arbetsskada och 50 procent annan sjukdom, men nu räknar AFA hela sjukbidraget som inkomst, och då blir det ju ingen livränta. Jag menar att jag ska väl ändå ha rätt att få ha en inkomst på resterande 50 procent som inte är arbetsskada? På detta viset står jag ju och stampar på en halvtidslön hela livet, någon som råkat ut för samma sak? Anette