Industriarbetarnas tidning

Det lönar sig att läsa Dagens Arbete

28 november, 2016

En pensionär i norra Sverige läste i våras Dagens Arbetes granskning om Afa Försäkring. Det sporrade honom att ta kontakt med försäkringsbolaget. Nu har han fått 2,6 miljoner kronor.

– Det blev en rejäl drink igår, men det här har inte sjunkit in än. De här åren har inte varit feta, säger pensionären som vill vara anonym.

Hans historia är en av flera som berättar samma sak, att det kan löna sig för en arbetsskadad att kolla att livräntan följer den löneutveckling man skull ha haft om man varit kvar på sitt jobb. DA har berättat om detta flera gånger (se faktaruta):

För snart fyra år sedan skrev vi om den före detta byggnadsarbetaren Per, som 1985 skadades i en olycka på jobbet. Han kunde med hjälp av IF Metalls försäkringsrådgivare bevisa att han hade fått en för låg livränta, och det ledde till att han fick runt fyra miljoner kronor i ersättning från försäkringsbolaget Afa.

En av dem som läste den artikeln med intresse var Bernt Lydén, instrumenttekniker från Strömstorp. Han insåg att han också kunde få rätt, tog hjälp av Pappers försäkringsansvarig och en dom från Högsta domstolen och lyckades få ut dryga miljonen från Afa.

Pensionären i Norrland, som blivit arbetsskadad efter många års industriarbete, fick sitt tips från den granskning som Dagens Arbete och Kommunalarbetaren gjorde av Afa i våras. I det sammanhanget berättade vi bland annat om byggnadsarbetaren Leif Kåvestad, vars livränta inte hade följt den löneutveckling som han skulle ha haft om han varit frisk

– Jag tänkte först att ”detta kan väl inte gälla mig”, minns pensionären.

Men det visade sig att Afa hade räknat fel också i hans fall. Kartläggningen drog igång ganska omgående och beskedet kom redan tre veckor efter att alla begärda handlingar lämnades in. Pensionären får 2,6 miljoner i påspädning av livräntan, ett beslut som kraftigt förändrar levnadsvillkoren för honom.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig det, säger mannen och lovordar försäkringsbolagets snabba hantering av ärendet:

– Jag trodde inte det kunde vara möjligt.

Han vill också uppmana alla med livränta att göra samma sak:

– Afa var jättebra mot mig. De behövde bara ha löneintygen och kopior på deklarationerna, som ju fanns tillgängliga på Skatteverkets huvudkontor. Det gick sedan på noll tid och de erkände för mig att de hade gjort fel.

 

 

4 kommentarer till “Det lönar sig att läsa Dagens Arbete

  • Det är mycket viktigt att informationen om och uppföljning av ersättningar man har rätt till vid längre sjukdom och arbetsskada struktureras bättre. Utöver att personen i fråga mår bättre om den får hela ersättningen den har rätt till blir det ju besparingar för samhället som slipper onödigt försörjningsstöd, bostadsbidrag mm för att det i stället utgår bättre ersättning från olika försäkringar som inte samhället behövde finansiera.

  • Kul att det blev ett glädjande besked, men det är väldigt få som får denna typen av rättelse. Oftast måste man själv göra allt jobb utan att ens man får en rättelse enligt villkoren i Afas eget försäkringsavtal. Lite som när fan läser bibeln, man tolkar det som man vill.

    Jag kan säga så här: har dragits med en arbetsskada som anmäldes 2000 och denna har man ännu inte reglerat trots påstötningar och inlämnande av intyg och diverse handlingar. Döm själva.

    Mitt yrke var lager-truckarbetare på skift. Kanske man gör olika bedömningar av rätten till ersättning från försäkringen?

  • Tobias har rätt. Jag har råkat ut för all möjlig ”sabotage” från AFA för att de kan undvika betala ut uppräknad ersättning. Jag var truckförare och fick whiplash skada i 1996 och livränta som följd. När begärde jag uppräckning av livräntan i takt med löneutvecklingen och inte som följd av prisutvecklingen som görs nu, hänvisade AFA mig först till försäkringsbolaget med påståendet att det var trafikolycka, försäkring tecknat av företaget med Wasa. Wasa erkände inte det som arbetsskada och ifrågasatte även Försäkringskassan och Arbetsskadenämndens godkännande av arbetsskada och livränta (förtroendeläkare). Fallet gick vidare till Trafikskadenämden, som gick på försäkringsbolagets linje, fallet gick tillbaka till AFA som använde samma argument som Wasa, förnekade arbetsskada, fallet gick till AFA-s överladdade system som gick också på Afas linje. Alltså efter att F-kassan och Arbetsskadenämnden godkände arbetsskadan och livränta, kommer F-bolaget och AFA, efter deras läkarutlåtande /(förtroende), och inte erkänner skadan som arbetsskada. Det återstår bara Skiljenämnden. Så hur länge måste man orka för att få sina rättigheter? Och vem kan hjälpa dig som är bara en svart prick i samhället?

  • I mitt fall gäller det även TFA-försäkringen.
    Våra fackföreningar och AFA (som facket äger 50% av) har kommit överens om att försäkringen inte ska betalas ut, dom tycker att det räcker med 7.5 basbelopp. Att TFA ska täcka resterande inkomstförlust tycker facket är onödigt. Dom tycker att dom ”sparar” pengat till sitt ”eget” bolag. Att vi : försäkringstagarna betalar deras löner har dom svårt att förstå ! Förhandla upp sina egna löner och sitta i (afa)-styrelser som välbetaldt uppdrag, tystar den bästa som med goda avsikter börjat jobba fackligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.